Seksuaalisuuteen liittyviin asioihin voi pyytää apua ja tukea

Seksistä ja seksuaalisuudesta saa puhua -juliste.


Mun valinta -kampanjaan liittyvän kyselyn perusteella voidaan todeta, että nuorten on usein helpointa keskustella seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista oman kumppanin tai kavereiden kanssa. Se on vallan ymmärrettävää. Aina kaveritkaan eivät kuitenkaan osaa auttaa toisiaan. Siksi olikin ilo huomata, että monet nuoret voivat jutella ehkäisystä, seksuaalisesta suuntautumisesta ja seksuaalisten rajojen rikkomisesta myös sekä vanhempien että muiden turvalliseksi kokemiensa aikuisten kanssa. Sen sijaan omista seksiin liittyvistä kokemuksista tai -ongelmista sekä seksifantasioista ja -mieltymyksistä nuoret puhuisivat vanhempien sijasta mieluummin ammattilaisten kanssa.

Kouluterveyskyselyn mukaan noin kuusi prosenttia yläkoululaisista, lukion ja ammattioppilaitosten opiskelijoista tarvitsee mahdollisuuden keskustella jonkun kanssa ihmissuhteista ja seksuaalisuudesta. Kuusi prosenttia ei kuulosta paljolta, mutta kouluterveyskyselyyn vastanneista se tarkoittaa määrällisesti tuhansia nuoria.

Nuorilla on myös oikeus saada tarvitsemaansa tietoa seksuaalisen hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitämiseksi. Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa, jossa nuori voi keskustella ammattilaisen kanssa nimettömästi, käydään vuosittain noin 1300 keskustelua seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista. Keskusteluissa seksuaalisuutta käsitellään hyvin laajalla skaalalla, ja joskus nuoren kysymys seksuaalineuvontachatissa on sellainen, johon vastaamiseksi tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisen silmäparin arvioita tilanteesta. Tällöin ohjaamme nuoren kääntymään oman kouluterveydenhoitajan tai -lääkärin puoleen, sillä he ovat nuorille helpoiten saavutettavia palveluita heidän omassa toimintaympäristössään.

Chatpalveluissa nuoret tuovat säännöllisesti ilmi kuitenkin sen, että heitä ujostuttaa tai nolottaa ottaa puheeksi seksuaalisuuteen liittyviä asioita terveydenhoitajan kanssa. Tunne kumpuaa monista syistä, mutta pelkästään oikeiden sanojen löytäminen voi tuntua vaikealta. Myös kokemus siitä, että nuoren täytyykin yhtäkkiä olla aktiivinen toimija, voi tuntua vaikealta aiemman kokemuksen puuttuessa.

Seksuaalineuvontachatissa nuoret usein kertovat, kuinka helpottavalta tuntuu, kun voi jakaa ajatuksia ja kysyä neuvoa jopa seksuaalisuudesta ja seksistä. On siis tärkeää, että nuorilla on tieto, mistä kaikesta ammattilaisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa voi puhua. Asiasta voi viestiä nuorille monin tavoin, esimerkiksi nostamalla aktiivisesti keskusteluun myös seksuaaliterveyden ja -hyvinvoinnin teemoja. Luvan keskustelulle ja kysymyksille voi antaa myös kiinnittämällä Mun valinta -kampanjan hengessä tehdyn julisteen, ”Seksistä ja seksuaalisuudesta saa puhua”, työhuoneen tai odotustilan seinään. Voit tulostaa julisteen Väestöliiton verkkosivuilta.

Anne Pelander
Väestöliiton nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntija, kätilö, terveydenhoitaja, seksuaaliterapeutti, seksuaalineuvoja.

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.