Joka päivä raportoidaan joka viidennen humanitaaristen kriisien keskellä elävän naisen ja tytön kokeneen seksuaaliväkivaltaa. Oikea luku on tosin paljon suurempi.
Joka päivä 500 naista ja tyttöä kuolee raskauteen ja synnytykseen kriisien keskellä, hoidon puutteen takia.
Joka päivä kymmenet tuhannet tytöt pakotetaan naimisiin alaikäisenä. Kriisien keskellä lapsiavioliitot lisääntyvät lähes neljänneksellä.
Joka päivä yli 26 miljoonaa lisääntymisiässä olevaa naista ja tyttöä on keskellä humanitaarista kriisiä. Ilman seksuaaliterveyspalveluja ja –oikeuksia, kuten ehkäisyä, raskauden aikaista hoitoa, suojaa väkivallalta, mahdollisuutta kuukautisterveyteen ja turvalliseen aborttiin, he ovat hengenvaarassa.
Joka päivä, jokaisen tilaston ja numeron takana, on oikea ihminen ja elämä, usein turhaan ja liian aikaisin kesken jäänyt.
Joka päivä se, että seksuaaliterveyteen ja –oikeuksiin ei panosteta, aiheuttaa mittaamatonta inhimillistä kärsimystä.
Mutta joka päivä vähemmän kuin yksi prosentti kaikesta humanitaarisesta rahoituksesta kohdentuu seksuaaliterveyspalveluihin ja –oikeuksiin.
19. elokuuta vietetään Kansainvälistä humanitaarisen avun päivää. Päivä on tärkeä muistutus siitä, että tällä hetkellä maailmassa on enemmän kuin koskaan humanitaaristen kriisien keskellä eläviä. Ja että nyt tarvitaan panostusta ja järeämpiä toimia elämän, ihmisarvon ja kehollisen itsemääräämisoikeuden puolesta.
Kansainvälisesti sovitut ihmisoikeudet ja sitoumukset seksuaalioikeuksien edistämiseksi ovat voimassa myös kriisien keskellä.
Niiden edistämiseksi tarvitsemme kuitenkin rahoitusta. Vajaa yksi prosentti ei ole tarpeeksi.
Me tulemme vaatimaan tähän muutosta, joka päivä.
*********
Torstaina, 19. elokuuta vietetään siis Kansainvälistä humanitaarisen avun päivää.