Mikä saa käyttäytymään huonosti virtuaalimaailmassa?

Kaksi nuorta poikaa pelaa videopeliä.
Photo by cottonbro from Pexels

Raskas koulu- tai työpäivä on takana. Olisi kivaa hieman rentoutua videopelejä pelaamalla. Pari erää Counter Strikea saa huolet häviämään varmasti! Oma peli ei kuitenkaan suju, eikä ne tiimikaveritkaan osaa mielestäsi pelata hyvin. Verenkeitin naksahtaa päälle ja hävyttömyyksien laukominen alkaa. Kaikki saavat kuulla kunniansa. Jokaisen pelikokemus ja -suoritus laskee kuin lehmän häntä. Parin tunnin pelisession myötä päivä on entistä enemmän pilalla. Videopelien pelaamisenhan piti olla kivaa ja hauskaa. Kuinka tässä nyt näin pääsi käymään? 

Vuonna 2018 Non-toxic – syrjimätön pelikultuuri -hankkeen tuottaman selvityksen mukaan jopa 90 prosenttia kilpailullisia pelejä pelanneista nuorista oli havainnut vihapuhetta ja häirintää. Luku on todella iso ja kertoo pelimaailmassa olevista rakenteellisista ongelmista. Selvityksen mukaan nuoret myös toivoisivat, että huonoon käytökseen ja vihapuheeseen puututtaisiin.  

Jotta ongelmia ja rakenteita voidaan muuttaa, on tärkeää, että jokainen pelaaja puuttuu vihapuheeseen ja huonoon käytökseen sitä kohdatessaan. Muutosta ei voi tapahtua, elleivät pelaajat itse ole muuttamassa käytöstään. Vihapuhe, epäasiallinen käytös tai solvaaminen eivät kuulu mihinkään. Videopelimaailmassa niitä kuitenkin aina säännöllisesti perustellaan sillä, että se nyt vaan kuuluu videopeleihin. No ei ne kuulu sinnekään, jos rehellisiä ollaan.  

Videopeleissä voidaan kokea lyhyessä ajassa varsinainen tunteiden skaala. Voiton riemusta totaaliseen epäonnistumiseen on tosi lyhyt matka. Tunteet ja niiden kokeminen kuuluvat elämään, mutta myös niiden käsitteleminen rakentavasti. On ihan ok, että harmittaa, kun itselle tärkeässä asiassa ei tule onnistumisen kokemuksia, mutta ne tunteet pitää osata purkaa asiallisesti.  

Videopelit ovat mukava harrastus kaikille, kunhan niitä saa pelata turvallisessa ympäristössä. Vastuu ympäristön pitämisestä turvallisena kuuluu meille kaikille pelaajille. Kohdatessasi epäasiallista käytöstä, muuallakin kuin videopelimaailmassa, puutu siihen rohkeasti! Mitä useampi epäasialliseen käytökseen puuttuu, sitä todennäköisemmin myös kulttuuri ja toimintamallit muuttuvat. Siksi on tärkeää, että kaikki kantavat vastuunsa, jotta videopelit olisivat tulevaisuudessa turvallinen paikka ihan kaikille! 

Alla olevassa Poikast-klipissä keskustellaan pelistriimaaja ja eSports-monitaituri Tomi Pitkäsen kanssa epäasiallisesta käytöksestä videopelimaailmassa. Jaksojen jälkilähetys on kokonaisuudessaan katsottavissa YouTubessa ja kuunneltavissa myös Spotifyssä. Poikast on vuorovaikutteinen podcast, joka striimataan livenä Väestöliiton Poikien Puhelimen YouTubessa.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.