Kehollinen itsemääräämisoikeus on vapautta

UNFPAn raportin kansi, jossa vaaditaan kehollista itsemääräämisoikeutta kaikille.

Kesä on avannut maamme taas aivan uudenlaiseksi yhteisöksi – ihmiset istuvat puistoissa ja terasseilla, puhuvat toisilleen enemmän. Koronapandemian tuomia rajoituksia lievennetään monissa maissa. Ilmassa on vapauden tuntua.

Kuitenkin ilman, että ihminen saa määrätä omaa kehoaan koskevista asioista, hän ei ole koskaan oikeasti vapaa. Lisäksi pitkä koronapandemia on heikentänyt kehollisen itsemääräämisoikeuden toteutumista monissa maissa – esimerkiksi ehkäisyn saanti on vaikeutunut ja seksuaaliväkivalta on lisääntynyt pandemian aikana.

Kehollinen itsemääräämisoikeus on valtaa omasta kehosta

Käytän tässä tekstissä YK:n seksuaali- ja lisääntymisterveysjärjestö UNFPAn uusimman raportin määritelmää kehollisesta itsemääräämisoikeudesta. Se tarkoittaa sitä, että jokaisella on valta tehdä itsenäisiä päätöksiä omasta kehostaan ja tulevaisuudestaan ilman väkivaltaa tai pakottamista. Se on valtaa päättää milloin, kenen kanssa, ja haluaako ylipäätään harrastaa seksiä. Ja se on valtaa päättää milloin, kenen kanssa, ja haluaako ylipäätään lapsia. Ja se tarkoittaa mahdollisuutta päästä tarvittaessa terveydenhoitoon. Se tarkoittaa siis valtaa ja mahdollisuutta tehdä päätöksiä, jotka vaikuttavat koko elämään.

Puolella maailman naisista ei ole kehollista itsemääräämisoikeutta. Eli siis puolella maailman naisista ei ole valtaa omasta kehostaan, he eivät voi päättää, haluavatko he harrastaa seksiä vai eivät, he eivät voi päättää lastensaannistaan eivätkä he pääse tarvittaessa terveydenhoitoon. Vaikka kehitystä on itsemääräämisoikeuteen liittyen tapahtunut, uhkaa kehitys mennä takapakkia koronapandemian vuoksi. Siksi tähän on kiinnitettävä huomiota eikä asioita voida pitää itsestäänselvyyksinä.

Seksuaalikasvatuksella vahvistetaan kehollista itsemääräämisoikeutta

Kokonaisvaltainen seksuaalikasvatus eli mahdollisuus saada oikeaa ja laadukasta tietoa seksuaalisuudesta on jokaisen oikeus ja se edistää myös kehollista itsemääräämisoikeutta. Se, että seksuaalikasvatus kielletään, on kehollisen itsemääräämisoikeuden rikkomista. Kun jokaisella ihmisellä on tietoa seksuaalisuudesta ja siihen liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista, se lisää ymmärrystä omista oikeuksista. Lisäksi ihminen ymmärtää myös sen, miten oma toiminta vaikuttaa muiden oikeuksien toteutumiseen. Jokaisella on oikeus tehdä päätöksiä omaa kehoaan ja elämäänsä koskien, oikeus nauttia seksuaalisuudestaan ja saada tietoa, jotka tukevat kehollista itsemääräämisoikeutta. Seksuaalikasvatuksella rikotaan myös tabuja ja tabujen rikkominen pelastaa ihmishenkiä.   

Maailman väestöpäivää vietetään tänään 11. heinäkuuta. Se muistuttaa väestökysymysten merkityksestä. Muistetaan tänä kesäisenä päivänä, miten tärkeää on, että jokainen voi päättää omasta kehostaan.

YK:n seksuaali- ja lisääntymisterveysjärjestö UNFPAn State of World Population -raportti on ensimmäinen kehollista itsemääräämisoikeutta käsittelevä YK-raportti. Lue raportin tiivistelmä suomeksi tästä linkistä ja koko raportti englanniksi tästä linkistä.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.