Kielitietoinen rekrytointi parhaan työntekijän valinnassa

Mies työpaikalla, ojentaa kättään tervehdykseen. Muita työkavereita istuu taka-alalla.

Yrityksen tärkein pääoma ja sen menestyksentekijänä ovat sen ihmiset.

Työyhteisön hyvinvoinnin osalta tärkeää on, kuinka tiiviisti sen jäsenet kokevat olevansa osana yhteisöä. Itse yrityksen liiketoiminnan kannalta tulee kiinnittää huomiota myös siihen, kuinka monesta näkökulmasta pyritään löytämään ratkaisuja. Diversiteetti kuvaa sitä, kuinka vaihtelevasti ja monipuolisesti on kyetty rekrytoimaan työyhteisöön. Yritys, joka haluaa kasvaa ja kehittyä, haluaa myös keksiä uusia tapoja toimia. Monipuolisempi lähestymistapa ja ongelmanratkaisukyky tuo myös tyypillisesti uusia ratkaisua ja ketterämpää ajattelua.

Yksinkertaista, mutta.

Rekrytointipäätös perustuu siihen, että halutaan löytää paras tekijä tehtävään. Hakijalta toivotaan osaamista, uusia verkostoja sekä loistavaa yhteistyökykyä. Valinnassa vaikuttaa myös yrityksen sekä rekrytoivien esimiesten aiempi kokemus. Millainen työntekijä nähdään parhaiten sopivana tehtävään, riippuu hakijan taidoista, mutta myös työantajan kyvystä tunnistaa erilaista osaamista. Työnantajan on oleellista oppia tiedostamaan, miksi rekrytoinnissa tuttu koulutus ja urapolku tuntuvat luontevammalta ja luotettavammalta kuin muualta saatu kokemus.

Puuttuva kohtaamisen kokemus kansainvälisten osaajien kanssa voi johtaa siihen, ettei ulkomailta tuotua osaamista ja pätevyyttä kyetä arvioimaan objektiivisesti. Suomen kielen osaamistaso nähdään haasteena, jonka yli voi olla vaikea nähdä kokonaisuutta ja tunnistaa pätevyyttä tehtävään.

Kielitietoisen rekrytoinnin kehittäminen, diversiteetti- ja inkluusiotyön ohessa, auttaa tunnistamaan moninaisemmin osaamista.

Uutta tehtävänkuvaa avatessa voidaan kiinnittää huomiota:

  • Millainen on vaadittu kielitaito tehtävään
    Kuinka joustava tehtävän sisältö on tehtävän kieltä ajatellen?
  • Kielitaidon osaaminen ei ole joko tai
    Työyhteisön tai tiimin ei tarvitse muuttua englanninkieliseksi, kun sinne palkataan äidinkieleltään muuta kuin suomea puhuva työntekijä.
  • Ketä työpaikkailmoituksessa puhutellaan
    Millä tavalla ja kuinka ymmärrettävästi työpaikkailmoitus on kirjoitettu. Löytyykö ilmoituksesta esimerkiksi monimuotoisuuslauseke?

Kielitietoinen rekrytointi sisältää useita konkreettisia työkaluja työnantajille, joita kehitetään tällä hetkellä Recognizing International Talent -merkin yhteydessä yhteistyössä pilottiyritysten kanssa.

Paremman työelämän kehittäjät,
Inka Saarela ja Gunta Ahlfors 

Blogi on osa Tunnista kansainvälinen osaaja -hanketta, joka rahoitetaan ESR:n ja STEA:n varoilla. Väestöliitto täyttää tänä vuonna 80 vuotta ja koulutettujen maahan muuttaneiden työelämäosallisuus on ollut osa Väestöliiton toimintaa jo 10 vuotta.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.