Konsulttialalla tartutaan haasteeseen – perheystävällisyyden kehittäminen onnistuu

Mies ja nainen juovat kahvia Grant Thorntonin toimistolla.

Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -ohjelman tavoitteena on edistää työn ja muun elämän yhteensovittamisen käytäntöjä työpaikoilla ja sitä kautta parantaa työhyvinvointia sekä työn tuottavuutta. Ohjelmassa on tällä hetkellä mukana reilut parikymmentä organisaatiota, joista 12 on jo saanut Väestöliiton myöntämän Perheystävällinen työpaikka -tunnuksen. 

Grant Thornton halusi edistää perheystävällisyyttä 

Grant Thornton lähti mukaan Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -ohjelmaan, sillä he halusivat toimia esimerkkinä alalla, jota ei aina mielletä perheystävälliseksi. Perheystävällisyys tuntui teemalta, joka sopii Grant Thorntonin organisaatiokulttuuriin ja jota haluttiin edistää yhteiskunnassa laajemminkin. Grant Thornton on kehittänyt perheystävällisyyttä systemaattisesti koko organisaatiossa, vaikka Grant Thorntonilla on jo ennestään ollut perheystävällinen ilmapiiri ja joustoa muun muassa työaikojen ja järjestelyjen suhteen: 

”Pyrimme Grant Thorntonilla järjestelemään työt siten, että perheen jouheva yhdistäminen työhön olisi mahdollista. Työntekijät pystyvät vaikuttamaan omiin aikatauluihinsa melko hyvin, jolloin perheestä huolehtiminen on mahdollista vaativan työn ohessa.” – Joonas Pekkinen, Partner  

Perheystävällisyys koskee kaikkia 

Tie perheystävällisyyteen ei aina ole ollut helppo. Grant Thorntonille on tärkeää, että perheystävällisyys koskee kaikkia, ei pelkästään työntekijöitä, joilla on pieniä lapsia. Välillä on kuitenkin osoittautunut haastavaksi keksiä sellaisia kehitystoimenpiteitä ja aktiviteetteja, jotka puhuttelisivat kaikkia työntekijöitä.  

Myös korona-aika on osoittautunut haasteelliseksi perheystävällisyyden kehittämisen ja toteuttamisen näkökulmasta. Yhtäältä poikkeustilan vaatima etä- ja hybridityöskentely on tuonut lisää joustavuutta, mutta toisaalta se on ollut raskasta monelle perheelliselle lasten sairastelun, karanteenien ja etäkoulun takia. Nuoret taas ovat voineet kokea kotona työskentelyn yksinäiseksi puurtamiseksi. 

Perheystävällisyyden kehittäminen on tuonut onnistumisen kokemuksia. Perheystävällisyys on vetovoimatekijä erityisesti pienten lasten vanhemmille, mutta myös muille, jotka arvostavat yksilöllisiä tarpeita huomioivaa ja joustavaa työkulttuuria. Grant Thornton on saanut hyvää palautetta perheystävällisyydestä sekä nykyisiltä työntekijöiltä että työnhakijoilta: useampi töihin hakeneista on maininnut perheystävällisyyden yhdeksi syyksi, miksi he kiinnostuivat Grant Thorntonista työnantajana. 

Mahdollisuus omannäköiseen uraan 

Perheystävällisyys tarkoittaa Grant Thorntonille mahdollisuutta omannäköiseen uraan. Työntekijöiden ura- ja kehityspolkuja, työtehtäviä ja joustoja räätälöidään erilaisiin tarpeisiin. Osa työntekijöistä, esimerkiksi opiskelevat, aktiivisesti harrastavat tai lähempänä eläkeikää olevia henkilöt, ovat halunneet tehdä lyhyempää työviikkoa lisätäkseen työn ja muun elämän tasapainoa. Lisääntyneen etätyön myötä on pystytty tekemään joustavia työjärjestelyjä myös niissä tilanteissa, joissa työntekijän muuttunut elämäntilanne on vienyt asumaan toiselle paikkakunnalle. 

”Minulle työpaikkamme avoin suhtautuminen erilaisiin elämäntilanteisiin ja uudenlaisiin ratkaisuihin on näyttäytynyt sillä tavoin, että minulle mahdollistettiin lyhennetty työviikko ja olen pystynyt toteuttamaan pitkäaikaisen haaveeni sivutoimisesta yrittäjyydestä.” – Tanja Heikkilä, Community Manager 

Ennen kaikkea perheystävällisyys tarkoittaa Grant Thorntonille ihmisläheistä kulttuuria: elämässä on muutakin kuin työ, ja henkilöstön kokonaisvaltainen hyvinvointi on myös yrityksen etu. Kausiluontoisen ja ajoittain hektisen ja kuormittavan työn takia tarvitaan molemminpuolista joustavuutta työntekijän ja työnantajan välillä. Lisäksi on tärkeää, että asenteet näkyvät arjen teoissa ja sanoissa. 

Lue lisää Perheystävällinen työpaikka -ohjelmasta

Toimittaja: Elisa Kähkönen 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.