Perheystävällisyyttä rakennusalalla

Mies selkä kuvaan päin sähkötaulun edessä ja hänen takissaan on Skanskan logo.

Skanska halusi kehittää toimintakulttuuriaan

Skanska lähti alun perin mukaan Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -ohjelmaan, sillä Skanska halusi tarkastella toimintakulttuuriaan perheystävällisyyden ja työelämän joustojen näkökulmasta. Tehdyn alkukartoituksen pohjalta muodostettiin käsitys perheystävällisyyden nykytilasta, minkä jälkeen laadittiin toimenpidesuunnitelma. Henkilöstön kanssa käydyn vuoropuhelun, kuten työhyvinvointipäivillä pidettyjen perheystävällisyys-työpajojen, avulla käsitys perheystävällisyydestä laajeni tarkoittamaan työuran eri vaiheissa ilmeneviä tarpeita työn ja muun elämän rikkaaseen yhteensovittamiseen – riippumatta siitä, millainen oma perhemuoto on.

Skanska on kehittänyt perheystävällisyyttä ja tasa-arvoa systemaattisesti koko organisaatiossa, ja siitä on tullut hyvää palautetta. Perheystävällisen työpaikan kehittäminen on strategista työtä, joka edellyttää johdon sitoutumista ja koskee koko organisaatiota. Tärkeää on ymmärtää erilaisia perhemuotoja ja elämäntilanteita.

”Minulle on koko ajan ollut tärkeää, että ymmärrämme kaikenlaisia elämäntilanteita, kaikenlaisia perheitä. –– Meitä tarvitaan sekä töissä että kotona, eikä kumpaakaan roolia voi täysin poissulkea”, kertoo Skanskan henkilöstöjohtaja Nina Jankola-Väntär. ”Skanskalla edistämme niin sanottua LIFE-kulttuuria, jolla tarkoitamme välittämisen kulttuuria – meillä on töissä isiä ja äitejä, siskoja ja veljiä.”

Perheystävällisyyttä voi edistää myös rakennusalalla

Skanskalla tunnistettiin, että perheystävällisyys ei ole rakentamisen toimialalla kovin paljon esillä. Rakennustyömaat ovat perinteisesti toimineet tarkan aikataulun mukaan: työt aloitetaan varhain aamulla ja kaikki aloittavat työskentelyn samaan aikaan. Toisaalta työpäivät voivat venyä. Perheystävällisyyden kehittäminen on kuitenkin mahdollista myös rakennusalalla. Skanskalla on edistetty muun muassa isien perhevapaiden pitämistä.

”Toki rakentajan työ on paikkaan sidottua luonnollisista syistä, mikä sinänsä vähentää joustojen mahdollisuuksia, mutta aikaan liittyvät joustot ovat mahdollisia rakennustyössäkin. Mahdollisuudet löytyvät työmailla porukalla sopimalla. Tällöin voidaan huomioida kyseisen työmaan erityispiirteet, ja huomioida henkilöiden ja mahdollisuudet joustoihin. Rakennuksilla tehdään vahvasti töitä tiiminä, mikä myös mahdollistaa keskustelun ja sopimisen”, Jankola-Väntär toteaa.

Korona-aika vaati uudenlaisten ratkaisujen löytämistä

Korona-aika toi uudenlaisia näkökulmia perheystävällisyyden huomioimiseen ja edistämiseen, sillä se vaati uudenlaista joustamista. ”Korona tarkoitti, ettei meillä ollut vaihtoehtoja, vaan piti joustaa työnteon paikassa. Korona-aika on näyttänyt, että etätyö toimii uskomattoman hyvin ja olemme ottaneet jättiloikan digiosaamisessa. Etätöiden lisääntyminen on tuonut monenlaista etua, mutta myös haasteita, joita rajatut sosiaaliset kontaktit ovat mukanaan tuoneet”, sanoo Jankola-Väntär.

Korona-ajalla on luultavasti vaikutuksia myös tulevaisuuden kannalta. “Olemme valtakunnallinen yritys, ja toisaalta korona on vaikuttanut niin, että jatkossa ei varmaankaan enää Oulusta lennetä parin tunnin palavereihin pääkaupunkiseudulle”, Jankola-Väntär pohtii.

Lue lisää Perheystävällisyydestä

Toimittaja: Elisa Kähkönen

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.