Yli 8000 työntekijän työpaikkaan mahtuu monenlaisia perheitä

Kelassa vietetään lapsi mukaan töihin päivää, tässä lapsia Kelan kirjastossa.

Kelalle myönnetty Perheystävällinen työpaikka -tunnus herätti meissä vastaanottajissa iloa ja ylpeyttä. Yhteistyömme Väestöliiton kanssa käynnistyi jo vuonna 2016. Pari vuotta aiemmin olimme olleet mukana Työterveyslaitoksen Työ ja perhe-elämä -ohjelmassa. Ohjelman tavoitteet tukivat kehittämistavoitteitamme, joista tärkeimpinä meille olivat työssä jaksamisen ja työurien kestävyyden parantaminen. Ohjelmassa tehdyn kyselyn tulokset olivat alkukartoitustietona Perheystävällinen työpaikka -kehittämistyölle.  

Kehittämistoimenpiteiden suunnittelu alkoi alkuvuodesta 2016 Väestöliitossa Anna Kokon kanssa.  Pilotoimme etätyötä runsaan vuoden ajan kahdessa asiakaspalveluyksikössä ja vakuutuspiirissä. Tavoitteenamme oli myös työaikapankin suosion kasvattaminen koko Kelassa. Työaikajoustoja kehittämällä halusimme tukea vuorovanhempia ja ikääntyvistä vanhemmistaan huolehtivia.

Pilotin jälkeen päivitimme etätyöohjettamme ja mahdollistimme etätyön tekemisen etuustyössä ja asiakaspalvelutyössä. Etätyön koettiin edistäneen työn ja muun elämän yhteensovittamista ja lisänneen työhyvinvointia. Etätyö toi joustavuutta lapsiperheiden arkeen. Myös iäkkäiden vanhempien asioiden hoitaminen helpottui.

Kehittämistyön vaikutusten ensimmäinen arviointi

Helmikuussa 2019 tehtyyn henkilöstökyselyyn vastasi 3904 kelalaista (vastausprosentti 51). Henkilöstöstä 69 prosenttia vastanneista koki työn ja muun elämän olevan tasapainossa. Tasapainon kokemisessa oli kuitenkin haasteita erityisesti asiakaspalvelussa työskentelevillä, yksinhuoltajilla ja etävanhemmilla. Yhteisiä pelisääntöjä toivottiin koko Kelaan: jossain yksiköissä saatettiin olla todella joustavia, ja toisissa ei ollut juuri mitään joustoja.

Tasa-arvo ja isät -hankkeessa syksystä 2019

Tavoitteemme Työsuojelurahaston rahoittamassa ja Väestöliiton koordinoimassa Tasa-arvo ja isät -hankkeessa oli tasa-arvoisen ja erilaiset perhetilanteet huomioon ottavan työkulttuurin rakentaminen.  Halusimme kannustaa perheitä elämäntilanteisiinsa sopiviin valintoihin, joissa vanhemmilla on mahdollisuus olla mukana järjestämässä perheen arkea uran ohella. Hankkeen aikana nostimme esille toimihenkilöidemme moninaisuutta sekä isäystävällisen työkulttuurin hyötyjä ja haasteita.

Kehittämistyön vaikutusten toinen arviointi

Tammikuussa 2021 henkilöstökyselyyn vastasi 3821 kelalaista (vastausprosentti 47). Vastaajat olivat tyytyväisiä työnantajan tukeen työn ja muun elämän yhteensovittamisessa. Lähes 80 prosenttia henkilöstöstä vastasi, että suosittelisi Kelaa perheystävällisenä työpaikkana. Lisäksi lähes 85 prosenttia vastanneista koki työn ja muun elämän olevan tasapainossa omalla kohdallaan. Kokemus Kelasta asenneilmapiiriltään perheystävällisenä sekä työn ja muun elämän yhteensovittamista tukevana työpaikkana oli lisääntynyt vuodesta 2019.

Merkittävin muutos liittyi etätyömahdollisuuksiin. Vastauksissa näkyy toki koronavuosi, joka lisäsi etätyön tekemistä koko Kelassa. 90 prosenttia vastaajista oli tyytyväisiä etätyömahdollisuuksiinsa. Etätyömahdollisuuksien lisääntyminen näkyi erityisesti etuus- ja asiakaspalvelutyötä tekevillä. Tyytyväisyys päivittäisen työajan joustoihin oli myös lisääntynyt.

Meillä kaikilla on perhe

Yli 8000 työntekijän työpaikkaan mahtuu monenlaisia perheitä. Meille perhe ei ole niin sanottu perinteinen ydinperhe. Osalla perheeseen kuuluu lemmikkejä, osalla ystäviä. Perheystävällisten käytäntöjen kehittämistä jatkamme yhdessä henkilöstön kanssa, esimerkiksi kokeilemme tänä vuonna vuorovanhemmille uutta työaikamuotoa.

****

Tuija Jokinen
Kirjoittaja toimii työsuhdepäällikkönä Kelan johdon tukiyksikössä

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.