Mentorointia ja vertaistukea etäaikoina

Nainen istuu tietokoneen ääressä ja tervehtii kädellään jotakuta etätapaamisessa.


Pian on taas etäkahvien aika! Niitä onkin odotettu. Womento-mentorointiin osallistuvat korkeasti koulutetut maahan muuttaneet naiset kokoontuvat tietokoneen tai puhelimen välityksellä Teamsin kautta etäkahveille. Vertaistapaamisessa kuulostellaan kaikkien kuulumisia työnhaun suhteen ja sparrataan eteenpäin oman uran suunnittelussa, myös pandemian aikaan. Uuden normaalin eli etäilyn myötä myös Womenton parimentorointi sekä ryhmätoiminta ovat siirtyneet etäyhteyksien kautta osallistujien koteihin.

Olosuhteiden myötä sopeutuminen uudenlaiseen toimintamalliin on tapahtunut joustavasti ja tehokkaasti. Haastavasta tilanteesta onkin kehittynyt mahdollisuus löytää tutusta toiminnasta uusia ulottuvuuksia. Etäyhteydet helpottavat toimintaan osallistumista ilta-aikaan erityisesti perheissä, joissa on pieniä lapsia. Myöskään etäisyydet tai matka-ajat eivät rajoita osallistumista. Etäyhteyksien kautta saman alan mentori ja aktori voivat olla mukana mentorointitoiminnassa vaikka he asuisivat eri paikkakunnilla.

Arkielämän sosiaalisten kontaktien vähenemisen myötä etänä tapahtuvien kohtaamisten merkitys on suuri. Oman mentorin säännöllinen tuki, vertaisryhmätapaamiset sekä koko ryhmän yhteiset etäkoulutukset ja etätapaamiset vievät 8 kuukauden mentorointiprosessia jouhevasti eteenpäin.

Näin Womenton osallistujat kertovat kokemuksistaan mentorointiohjelmasta pandemian aikaan:

Vaikka on ollut tämä korona-tilanne eikä ole voinut tavata ihmisiä, meillä oli myös silti online-tapaamisia. Tapasin mielenkiintoisia ihmisiä, joita en olisi ehkä normaalisti tavannut. Mun elämässä on enemmän ja mä tunnen muita ihmisiä.”  – aktori

Tässä ryhmässä meillä on paljon korkeasti koulutettuja naisia, ihania iloisia ihmisiä. Tosiaan erittäin mukava ryhmä on ollut ja on ollut tosi mukava tutustua myös näihin muihinkin jotka tähän tämän vuoden mentorointiohjelmaan on lähteneet mukaan.” – aktori

Tätä voidaan järjestää paikasta riippumatta, että kuten ollaan tässä todettu, niin se ei ehdottomasti ole mikään este että ollaan eri paikkakunnilla, että kuitenkin sitä luottamusta pystyy rakentamaan ihan myöskin näin vaikka ei face-to-face tavatakaan, niin kannustan jatkamaan tätä.” – mentori

Niin ja ehdottomasti ihan jokaisessa paikassa asuu ihmisiä, joilla on jotain tarjottavaa ja monissa paikkakunnissa voi olla tosi vähän maahanmuuttajia tai ulkomaalaistaustaisia, niin hekin voivat tämän kautta laajentaa sitä näkökulmaa mitä kaikkea ulkomaalais- tai maahanmuuttajataustainen henkilö voikin saavuttaa tässä työelämässä. Voi olla, että pienemmissä paikkakunnissa ulkomaalaistaustaiset henkilöt ikään kuin ohjautuvat samoille työpoluille. Toisaalta isommissa kaupungeissa on ehkä enemmän vaihtoehtoja, enemmän mahdollisuuksia ja ehkä enemmän erilaisia työpolkuja. Että mun mielestä ihan mahtavaa että myös maahanmuuttajataustaiset henkilöt jotka asuvat pienissä paikkakunnissa saavat tietää, että mitä kaikkia mahdollisuuksia on. Ja ei tarvitse sieltä muuttaa pois vaan he voivat nimenomaan olla vain tietoisia niistä.” – aktori

Ja toki puolin ja toisin, kun itsekin on aina asunut pääkaupunkiseudulla niin kyllä se avartaa myöskin, kun kuulee että on se vähän erilaista pienemmällä paikkakunnalla.” – mentori

Ihan konkreettinen esimerkki oli kun yksi mentoreista kertoi että tosi monissa yrityksissä pääkaupunkiseudulla se työkieli onkin englanti ja jos osaat suomea se onkin vain plussaa. No, en kyllä kovin montaa yritystä tunne täällä meidän alueella missä tämmöinen käytäntö olisi käytössä, että ihan suu auki kuuntelen vaan näitä tarinoita että ihan tosi? Mutta ihan mahtavaa tietää että semmoisia mahdollisuuksia on olemassa.”  – aktori

Väestöliiton Womento-mentorointi tarjoaa korkeasti koulutetuille maahan muuttaneille naisille mahdollisuuden työuramentorointiin oman alansa ammattilaisen kanssa. Mentorointiohjelma tähtää Suomessa asuvien kansainvälisten osaajien työllistymiseen oman alansa töihin. Näillä videoilla kerrotaan lisää Womento-työuramentoroinnista:


Kirjoittaja Pilvi Aro-Marques työskentelee monikulttuurisuuden ja työuramentoroinnin asiantuntijatehtävissä Väestöliitossa

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.