Seksuaalioikeudet ja ilmastokriisi

Ehkäpä ensimmäisenä ei tule mieleen, että seksuaalioikeudet liittyvät ilmastokriisiin, mutta voi kyllä ne vaan liittyvät. Eikös se toisaalta ole ihan loogista: ilmastokriisi vaikuttaa ihmisiin ja siellä missä on ihmisiä, on myös seksuaalioikeudet, tai niiden puute.  (Jos et jaksa lukea tätä, niin katso tästä linkistä video)

Seksuaalioikeuksilla on yhteys ilmastokriisiin itseasiassa useiden tekijöiden kautta. Seksuaalioikeudet ovat myös kriittisiä ilmastokriisiin sopeutumisen ja sietokyvyn kannalta.

Ensinnäkin ilmastokriisin vaikutukset seksuaalioikeuksille kehkeytyvät sukupuolten tasa-arvon ja ihmisoikeuksien kautta. Ilmastokriisin aiheuttamat ongelmat kohdistuvat eniten niihin, jotka jo nyt ovat kaikkein heikoimmassa asemassa. Vaikutuksesta kärsivät ne, joiden seksuaalioikeudet eivät toteudu ilman mitään kriisejäkään. Ilmastonkriisin aiheuttamat äärimmäiset sääolosuhteet voivat vahingoittaa infrastruktuuria, kuten teitä ja terveyskeskuksia. Yllättäen tien puuttuessa onkin aivan mahdotonta päästä ostamaan ehkäisyvälineitä, saada hoitoa seksitautiin tai päästä edes synnyttämään.

Sillä on sitten valtava vaikutus esimerkiksi raskaana olevien terveyteen ja jopa kuolleisuuslukuihin. Vaikutuksia on silläkin, että raskaana olevat altistuvat helteelle ja ilmansaasteille. Tutkimusten mukaan ne lisäävät ennenaikaisten syntymien, alhaisen syntymäpainon ja kuolleena syntymisen riskiä. Todella synkkä lista.

Toisekseen ilmastonkriisi voi lisätä seksuaali- ja sukupuolistunutta väkivaltaa, koska ilmastokriisi lisää humanitaarisia kriisejä, pakolaisuutta ja köyhyyttä. Tiedämme, että kaikissa näissä tilanteissa väkivalta lisääntyy. Samoissa tilanteissa myös lisääntyvät pakko- ja lapsiavioliitot.

Kolmanneksi ilmastokriisi voi heikentää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien toteutumista. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kokevat usein syrjintää monista eri syistä. Tämä asettaa heidät erityisen haavoittuvaan asemaan luonnonmullistuksien ja katastrofien tapahtuessa.

Oikeus ja vapaus päättää omasta kehosta, lapsiluvusta ja puolisosta antavat kaikki mahdollisuuden mukautua ilmastokriisin aiheuttamiin muutoksiin ja turvata itseään ja läheisiään katastrofien keskellä.

Koronakriisin takia vuosikymmenten aikana saavutettu kehitys näyttää valuvan hiekkana hukkaan. Kriisi on paljastanut sen, miten heikoilla kantimilla saavutettu kehitys on ollut ja kuinka ohuen langan varassa monet seksuaalioikeudet ovat olleet. Jos ehkäisyn saatavuus, seksuaalikasvatus ja lisääntymisterveyspalvelut ovat edelleen saman ohuen langan varassa, ilmastokriisin vaikutukset tulevat olemaan vieläkin järkyttävämmät.

Seksuaalioikeuksien edistäminen vahvistaa siis heikoimmassa asemassa olevien ihmisten ilmastokriisin kestokykyä ja sopeutumista. Seksuaalioikeuksilla on ratkaiseva merkitys sukupuolten tasa-arvon, terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä ja syrjäytymisen ehkäisemisessä. Seksuaalioikeudet mahdollistavat kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten sosiaalisen, taloudellisen ja poliittisen osallisuuden, mikä on avain ilmastoriisiin sopeutumiseen. Nuoret, naiset ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevat ihmiset on saatava mukaan ilmastonkriisin torjuntaan ja suunnittelemaan keinoja sopeutua ilmastokriisiin.

Tähän loppuun laitan kliseen: kriisi todella voi olla myös mahdollisuus. Tässä tapauksessa se on mahdollisuus herätä nykytilaan ja havaita ne kriittiset kehityskysymykset, jotka pitää ratkaista N.Y.T nyt.

Eikö vielä auennut? Lue lisää verkostomme sivuilta tästä linkistä.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.