Pelastetaan peiton alle väsähtänyt etäkoululainen

Hän makaa peiton kätköissä, sängynreunalla keikkuvalla läppärillä kaikuu opettajan utuinen ääni. Koulu ja kaverit tuntuvat sananmukaisesti olevan etäällä. Tekee mieli vain vetää peitto korville ja nukkua, nukkua.

Tänä aikana nuorten jaksaminen on koetuksella, ehkä enemmän kuin kenenkään muun. Jonain päivänä alkaa pandemia väistyä ja on paikattava syntyneitä vaurioita, joita etänä on vaikea hoitaa. Tuohon aikaan on syytä valmistautua jo nyt kouluissa ja kaikissa muissa lasten ja nuorten ympäristöissä. Kuntavaalit ovat tärkeä mahdollisuus vaikuttaa lasten ja nuorten tulevaisuuteen. Väestöliiton kuntavaalitavoitteet korostavat lasten ja nuorten asioita (linkki Eija Koivurannan blogiin tässä).

Koulujen oppilashuolto ja toisen asteen opiskelijahuolto ovat olemassa lasten ja nuorten suotuisan kasvun tueksi. Terveydenhoitajat, opot, erityisopettajat, kuraattorit ja psykologit ovat tärkeitä osaajia, jotka voivat yhdessä koulun ja kodin kanssa ratkoa vaikeita tilanteita. Kodin ja koulun yhteistyö tutkitusti edesauttaa lasta oppimaan. Mutta vielä enemmän yhteistyöllä on merkitystä lasten ja nuorten hyvinvoinnille. Kodeille tulee syntyä tunne, että heillä ja heidän lapsellaan on väliä, perheen taustasta riippumatta. Jos oppilashuolto huomaa avun tarvetta, tukea olisi saatava perhekeskusten kautta kotiin matalalla kynnyksellä.

Koulussa tärkeintä on lähiaikoina luoda lapsille ja nuorille uskoa tulevaan – siihen että selviydymme, yhdessä. Tätä ei saada aikaan pelkällä hyvällä tahdolla, ilman voimavaroja. Jos luokkakoot suurenevat, erityistä tukea ja pienryhmäohjausta vähennetään ja taide- ja taitoaineita supistetaan, heijastuvat nämä toimet kaikkiin lapsiin ja koulun aikuisiin.

Kun oppilashuolto tuntee oman kouluyhteisönsä, koulusta rakennetaan turvallista tilaa kaikille. Ketään ei saa jättää syrjään. Mitkään korjaavat palvelut eivät riitä, jos ei puututa lasten ja nuorten ongelmia, kiusaamista ja osattomuutta synnyttäviin rakenteisiin. On pidettävä huolta koulusta mukaan ottavana, kaikkien yhteisönä, jossa jokainen saa olla oma itsensä, muita loukkaamatta.

Lasten ja nuorten huolestuneisuutta ja väsymystä vastaan voidaan käydä luomalla uusia, iloa ja yhteisyyttä tuottavia käytänteitä. Tunne- ja turvataitojen kehittymiseksi on olemassa keinoja jo varhaiskasvatuksesta lähtien (linkki turvataitomateriaaleihin tässä ja varhaiskasvatuksen kehotunnetaitoihin tässä).

Mitä sinun kuntavaaliehdokkaasi aikoo tehdä, että peiton alle nukahtanut etäkoulun nuorikin pääsisi kukoistamaan?

Yksi kommentti artikkeliin ”Pelastetaan peiton alle väsähtänyt etäkoululainen

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.