Kunnianhimoa tasa-arvon edistämiseen, jooko?

Generation Equality banneri. Tämä on sanottu monta kertaa, mutta toistan sen jälleen, jotta päästään aiheeseen: tasa-arvoa ei ole saavutettu missään maassa. Maailman valtiot ovat kuitenkin luvanneet edistää tasa-arvoa ja yksi merkittävimmistä julistuksista tehtiin 26 vuotta sitten Pekingissä. Tasa-arvolle pyhitettiin oma tavoite YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa ja tasa-arvo pitää näkyä tavoitemaailmassa. No, tilanne on mikä on, joten valtioiden päättäjät tulivat yhteen ja totesivat, että tarttis vissiin tehdä jotain, joka jouduttaisi tasa-arvon saavuttamista.

Ehkä nyt hieman yksinkertaistaen, näin syntyi globaali posessi nimeltään Generation Equality Forum. Ranskan, Meksikon ja YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin ajatuksena oli, että vuonna 2020 valtiot kokoontuvat pari kertaa yhteen ensin Mexicoon ja sitten Pariisiin päättämään keinoista tasa-arvon edistämiseksi. No, koronan takia homma siirrettiin tälle vuodelle ja suureksi osaksi etänä tapahtuvaksi. Tänään alkaa Mexico Cityn kokous ja prosessi pyörähtää toden teolla käyntiin.

Lisäksi perustettiin kuusi Generation Equality toimintakoalitiota, joissa keskitytään eri teemoihin. Koalitiot ovat:

  1. Sukupuolistunut väkivalta
  2. Taloudellinen oikeudenmukaisuus ja oikeudet
  3. Kehollinen itsemääräämisoikeus sekä seksuaali- ja lisääntymisterveys ja –oikeudet (SRHR)
  4. Ilmasto-oikeudenmukaisuus
  5. Teknologia ja innovaatiot sukupuolten tasa-arvon puolesta
  6. Feministiset liikkeet ja johtajuus

+ Naiset, rauha ja turvallisuus & humanitaariset toimet -kompakti

Koalitioita johtavat valtiot, YK-järjestöt, kansalaisjärjestöt, nuorisojärjestöt ja säätiöt. Eli ideana saada mahdollisimman laajasti yhteiskuntaa mukaan. Koalitiossa on laaja kattaus tärkeitä asioita ja, JOS nämä kaikki saataisiin kuntoon, niin tasa-arvo saattaisi olla käsin kosketeltavissa.

Nyt ei tietenkään riitä, että keksitään hienoja prosesseja ja oleellisia koalitio-otsikoita, vain sillä on merkitystä mitä oikeasti tehdään. Esimerkiksi tasa-arvoa ei voi saavuttaa, jos seksuaalioikeudet eivät toteudu. Jos vaikka 5 vuotta kestäneen humanitaarisen kriisin keskellä nuori ei ehkäisyä ja seksuaalikasvatusta, voi olla melko varma, että tasa-arvo ei etene.

Suomi on yksi vitoskoalition johtajista eli Teknologia ja innovaatiot sukupuolten tasa-arvon puolesta. Se onkin erittäin mielenkiintoinen koalitio. Teknologia ja innovaatiot eivät sinällään ole kehitystavoitteita vaan keinoja saavuttaa kehitystä. Tai keino hidastaa tasa-arvoa! Eli tässä tavoitteena täytyy olla se, että teknologian kehitys ei luo parempia mahdollisuuksia toisille samalla kun toiset, jo ennestään heikommassa asemassa olevat jäävät sen ulkopuolelle. Koalitiossa on tunnistettu tämä ja se näkyy tavoitteessa. Esimerkiksi seksuaalisuuteen ja sukupuoleen kohdistuva häirintä on todellisuutta somessa ja internetin syövereissä. Tähän koalitio aikoo puuttua. Seksuaalisuuteen ja sukupuoleen kohdistuvaa häirintä pitää estää, mutta myös ennaltaehkäisyyn on panostettava. Yksi keino on ulottaa kokonaisvaltainen seksuaalikasvatus kaikille. Suomessa seksuaalikasvatus on suhteellisen laadukasta, siksi Suomella saattaisi olla annettavaa kansainväliselle yhteisölle seksuaalikasvatuksen kehittämiseen. Seksuaalikasvatus soveltuu myös erinomaisesti digitaalisiin innovaatioihin.

Eli, jotta alkuperäinen ajatus, että nyt ihan oikeasti on saavutettava tasa-arvo ja saatava se kaikkien agendalle, tavoitteiden pitää olla hyvin kunnianhimoisia. Kunnianhimoon kuuluu, että rahoitusta ja poliittista pöhinää on nostettava myös hankalille asioille, kuten abortille, seksuaalikasvatukselle ja normien radikaalille muutokselle. Tavoitteet on asetettava ja muutosta on seurattava. Muuten tästä ei tule yhtään mitään tai hyvin vähän. Me seuraamme Väestöliitossa prosessia Suomessa ja kansainvälisesti Countdown2030Europe-verkoston kanssa.

Mutta, vaikka kansainvälisen yhteisön ponnistelut tuntuvat joskus kankeilta ja hankalilta hahmottaa, Generation Equalityn kaltaiset prosessit ovat juuri se mekanismi, jolla muutosta kuitenkin voidaan saavuttaa.

Minä olen tyytyväinen, että Generation Equality on, se luo toivoa paremmasta.

Lue lisää:

Ulkoministeriön Generation Equality -sivusto

UNWomen Suomen Generation Equality -sivusto

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.