Onnistumisen kokemuksia Turun Tilikeskuksessa

Työpaikan pöydällä rakennetaan palapeliä kuvittamattomista paloista, vain käsiä näkyvissä.Mitä perheystävällisyys vaatii työnantajalta? – Turun Tilikeskus Oy:n kokemuksia

Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -ohjelman tavoitteena on edistää työn ja muun elämän yhteensovittamisen käytänteitä työpaikoilla ja sitä kautta parantaa työhyvinvointia sekä työn tuottavuutta.
Ohjelmassa on tällä hetkellä mukana reilu parikymmentä organisaatiota, joista 11 on jo saanut Väestöliiton myöntämän Perheystävällinen työpaikka -tunnuksen.

Turun Tilikeskus halusi kehittää työkulttuuriaan joustavampaan suuntaan

Turun Tilikeskuksen lähtiessä mukaan ohjelmaan, henkilöstökyselyn pohjalta havaittiin sisäisten sääntöjen ja toimintatapojen muutostarvetta. Ensimmäisinä kehitystoimenpiteinä laajennettiin liukuvaa työaikaa, siirrettiin viikkopalavereiden aloitusaikaa myöhemmäksi, annettiin mahdollisuus tehdä lyhennettyä työaikaa elämäntilanteesta riippumatta ja vaihtaa lomarahat vapaaksi.

”Viime vuosina olemme panostaneet paljon henkilöstön hyvinvointiin työpaikallamme. Tilitoimistossa työn kausiluontoisuus, aikataulukeskeisyys sekä hektisyys saattavat aiheuttaa stressiä työtekijöille. Tämä on meidän alallamme haaste, mutta haluamme vastata siihen luomalla joustavan ja pehmeämmän yrityskulttuurin ja erottua sillä tavoin työnantajana”, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Vesa Halme.

Yksi merkittävimpiä ja aikaa vievimpiä muutoskohteita Turun Tilikeskuksessa oli etätyön puuttuminen. ”Etätyön esteenä oli todella monta asiaa, jotka vaativat suuria rakenteellisiakin muutoksia, esimerkiksi järjestelmäpuolella. Sen mahdollistaminen on ollut suurin tavoitteemme ja saavutuksemme, koska se tuo mukanaan myös suurimman joustomahdollisuuden”, Halme kertoo.

Perheystävällisyys haastaa näkökulmia perheeseen, työkulttuuriin ja tasa-arvoon

Matka perheystävälliseksi työpaikaksi ei aina ole helppo. Ihmisillä saattaa olla hyvinkin erilainen käsitys siitä, että mitä perheystävällisyys tarkoittaa. Joillekin perhe tarkoittaa lapsia tai puolisoa, lemmikkiä, vanhempia tai isovanhempia, kun taas joillekin tärkeää ovat ystäväpiiri ja rakas harrastus.

”Itse olen kipuillut sen kanssa, miten tuoda perheystävällisyys -teemaa esille niin, että kaikki ymmärtävät tämän olevan koko työpaikan yhteinen asia, koska meillä kaikilla on perhe ja elämää työn ulkopuolella”, pohtii henkilöstöpäällikkö Pia Paaer. ”Henkilöstön tasa-arvoinen kohtelu on meille tärkeää, joten tässä on päässyt miettimään, miten luoda yhdenvertainen kokemus perheystävällisyydestä, koska meillä on erilaiset tilanteet ja asiakkuudet toimistoissa.” 

Ohjelman yksi tavoitteista on lisätä organisaation sisäistä vuoropuhelua molemminpuolisen ymmärryksen lisäämiseksi. Kaikki joustot eivät aina ole mahdollisia, ja ne riippuvat paljon alasta ja henkilöstön työnkuvasta. Perheystävällinen kulttuuri kuitenkin haastaa huomioimaan henkilöstön näkökulman tehokkuusajattelun rinnalla.

”Meillä lähtökohtana on se, että töiden pitää hoitua, jotta turvaamme yrityksen toiminnan ja menestymisen myös tulevaisuudessa. Uskomme kuitenkin, että kun henkilöstö voi hyvin se näkyy myös työssä ja sitä kautta lopulta yrityksen kannattavuudessa”, Paaer kertoo.

Yhteen hiileen puhaltaminen on kaiken a ja o

Perheystävällisyyteen ei vaadita ihmeitä, mutta se vaatii organisaatiolta kuitenkin yhteen hiileen puhaltamista. Turun Tilikeskuksella on havaittu, että perheystävällisyyden edistäminen tarkoittaa asioiden konkretisointia osaksi arjen tekemistä sekä käytänteiden aukikirjoittamista yhteisiksi pelisäännöiksi. ”Paljon saa aikaan jo sillä, että asenne on oikea, ja että kaikki näkevät asian tärkeyden ja seisovat sen takana. Tämä on kaiken a ja o”, pohtii Paaer.

Toimitusjohtaja Halme pitää oleellisena, että perheystävällisyys nähdään osana yrityksen strategista toimintaa. ”Asiat, joita olemme lähteneet kehittämään ja muuttamaan eivät ole irrallisia asioita, vaan ne on nivottu yrityksen strategiaan. Se toimii punaisena lankana kaikessa kehitystyössä. Tämä ei siis ole vain yksi projekti, vaan kehitämme jatkuvasti yrityskulttuuriamme ja toimintaamme perheystävällisiin, joustaviin käytäntöihin”, Halme kertoo.

”Korona-aika on pakottanut myös meidät löytämään uusia ratkaisuja, jotta henkilöstö jaksaa ja saa yhdistettyä perhe-elämän ja työn haasteellisena aikana. Tilanteet voivat olla hyvinkin erilaisia ja niihin olemme aina pyrkineet löytämään tapauskohtaisia joustoja ja ratkaisuja. Näistä tilanteista meidän esimiehemme ovat saaneet erityisen paljon kiitosta”, Paaer jatkaa.

Turun Tilikeskuksen tavoitteena on tämän vuoden aikana toteuttaa perheystävällisyyden seurantakysely ja saada Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -tunnus.

Onnistumisen kokemuksia Turun tilikeskuksella

  • Henkilöstökyselyn tulokset osoittavat, että olemme onnistuneet luomaan toimivia joustoja työajan suhteen. Suuri osa henkilöstöstämme kokee, että joustamme elämän eri tilanteissa. 
  • Henkilöstön NPS-indeksi, eli kuinka todennäköisesti henkilöstö suosittelisi yritystä ystävilleen, on noussut neljän viime vuoden ajan.
  • Saamme positiivista palautetta työnhakijoilta. Arvot näkyvät hakijoissa ja hakemuksissa. Uskalletaan tuoda rehellisesti ilmi mikä perhetilanne on ja esittää toiveita osa-aikaisesta työstä.
  • Positiivista palautetta on myös tullut henkilöstöltä liittyen mm. työpaikan joustoihin ja esimiesten asenteisiin.
  • Asiakkaamme ovat reagoineet positiivisesti siihen, että olemme mukana ohjelmassa ja pidämme huolta henkilöstöstä.

Lue lisää Perheystävällinen työpaikka -ohjelmasta

PYT logo

 

 

 

 

Virpi Salmi
asiakas- ja viestintäpäällikkö
Perheystävällinen työpaikka -ohjelma

 

 

 

 

 

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.