Kunnissa ratkaistaan lasten ja nuorten selviäminen Koronakriisistä

Eija Koivurannan kuva.

Kuntavaaleilla on väliä. Kunnan tehtävänä on edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa ja järjestää asukkailleen palvelut. Myös me Väestöliitossa olemme valmistelleet oman näkemyksemme (linkki Väestöliiton kuntavaalitavoittesiiin), mitä kuntien tulevina neljänä vuotena pitäisi tehdä asukkaidensa hyväksi.  Me katselemme kuntavaaleja kunnan asukkaiden yhdenvertaisuutta ja kaikkien mukana pitämistä korostavien silmälasien läpi. Toimimme lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin ja hyvien ihmissuhteiden rakentumisen puolesta niin poikkeusoloissa kuin muulloinkin.

Poikkeuksellisen koronavuoden aikana lasten ja nuorten hyvä arki, vertaissuhteet, oppiminen sekä perheiden voimavarat ovat joutuneet koetukselle. Tilanteen jatkuessa vaikeudet ovat kasaantumassa ja syvenemässä. Sosiaalisen kanssakäymisen rajoitukset koettelevat jo kaikkien jaksamista. Uuden kuntapäättäjän tärkein tehtävä on Väestöliiton näkemyksen mukaan minimoida koronan vuoksi aiheutuneet vahingot sekä edistää lasten, nuorten ja perheiden kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Ihmisten hyvä elämä kasvaa ihmissuhteissa ja tärkeissä lähiyhteisöissä. Kotikunnan päätökset vaikuttavat ratkaisevasti siihen, miten arki eri ikäisillä ja erilaisilla ihmisillä sujuu. Kunnan ja tulevan hyvinvointialueen pitää yhdessä suunnitella lasten, nuorten ja perheiden palvelut niin sujuviksi ja yhtenäisiksi, ettei ihmisten tarvitse miettiä, saavatko he tarvitsemiaan palveluja ja kuka ne järjestää. Jotta kunta voi toteuttaa vastuunsa kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisestä, se tarvitsee myös tiivistä yhteistyötä järjestöjen kanssa. Toiminnan johtotähtenä tulee olla lasten, nuorten ja perheiden tarpeiden ja oman äänen kuulemien.

Suomessa lasten määrä vähenee ja väestö ikääntyy. Väestöliiton väestöpoliittinen raportti (linkki ) ja valtioneuvoston uusi selvitys Syntyvyyden toipuminen ja pitenevä elinikä: Linjauksia 2020-luvun väestöpolitiikalle (linkki avautuu uuteen ikkunaan) (Anna Rotkirch) ovat hyödyllistä luettavaa kuntapäättäjille. Kotikunnasta kannattaa rakentaa lapsi- ja perheystävällinen niin, että sen toimet lisäävät nuorten tulevaisuuden uskoa ja perheiden mahdollisuutta toteuttaa omien toiveidensa mukainen lapsiluku. Kunnan elinvoimaa vahvistaa myös laadukkaaseen kotoutumiseen perustuva työperäinen maahanmuutto, jossa huomioidaan koko perheen tarpeet uudessa kotimaassa.

Olemme tehneet ehdotusta viidestä konkreettisesta toimenpiteestä, jolla eriarvoisuutta voitaisiin vähentää ja hyvinvointia eri ikäryhmissä vahvistaa. Toivomme jokaisen valtuutetun toimivan seuraavien konkreettisten aloitteiden puolesta kunnanvaltuustossa:

  1.     Maksutonta ehkäisyä tarjottava nuorille.
  2.     Oppilas- ja opiskelijahuollon palveluissa otettava perheet huomioon.
  3.     Kunnasta kehitettävä perheystävällinen työnantaja.
  4.     Kiusaamista ehkäistävä ja turvataitojen lisättävä.
  5.     Maksuttomat harrastukset tarjottava lapsille ja nuorille.

Seuraa blogiamme, jossa avaamme jatkossa näitä tavoitteita tarkemmin.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kunnissa ratkaistaan lasten ja nuorten selviäminen Koronakriisistä

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.