Nostetta kansainvälisten naisosaajien urille

Naine juttelee toisen kanssa verkkoyhteyden kautta.
Aktori ja mentori; Evangelia ja Reetta.

Suomi on houkutteleva maa ulkomailta tänne muuttaville kansainvälisille osaajille sekä heidän perheilleen. Suomessa on vakaa, hyvä hallinto, kattavat peruspalvelut ja perheystävällistä politiikkaa, joilla voimme kilpailla kansainvälisestä liikkuvasta työvoimasta.

Aktiivisen maahanmuuttopolitiikan kautta voidaan houkutella tulevaisuudessa tarvittavia työntekijöitä. Nämä työntekijät usein muuttavat Suomeen joko samaan aikaan perheensä kanssa tai perustavat täällä perheen. Moninaisuutta tukevien työelämän käytäntöjen kautta heitä voidaan kannustaa myös jäämään Suomeen ja rakentamaan täällä itselleen ja perheellensä hyvän tulevaisuuden. 

Suomessa asuu tälläkin hetkellä paljon korkeasti koulutettuja muista maista muuttaneita työikäisiä osaajia, jotka hakevat töitä tai ovat töissä koulutustaan vastaamattomilla aloilla. Useat heistä ovat muuttaneet Suomeen vuosia sitten, puolisonsa töiden perässä tai puolisonsa kotimaahan. Näissä osaajissa on suuri potentiaali ja heillä on halu päästä oman alansa töihin uudessa kotimaassaan.

Puolison työllistymisellä voi olla suuri vaikutus perheen päätökseen joko jäädä tai olla jäämättä Suomeen. Maastamuuton vähentämiseksi työnantajia tuleekin kannustaa tunnistamaan ja arvostamaan kansainvälisiä tutkintoja ja muissa maissa hankittua osaamista, jotta täällä jo olevat osaajat voivat työllistyä ja jäädä Suomeen myös tulevaisuudessa. 

Suomessa erityisesti ulkomailta muuttaneiden naisten työllisyysaste jää alhaiseksi, vaikka heillä on usein hyvinkin korkea koulutusaste. Jotta tätä voimavaraa voidaan käyttää ja koulutetut osaajat voivat päästä oman alansa töihin, on purettava työllistymisen esteitä ja kannustettava naisosaajia oman alansa asiantuntijatöihin.

Väestöliiton Womento – mentorointiohjelma on tuonut työuramentorointia korkeasti koulutetuille maahanmuuttajanaisille jo kymmenen vuoden ajan. Kaikkiaan Väestöliiton työuramentorointiin on osallistunut jo yli 300 maahanmuuttajaa, joista yli kolmasosa on työllistynyt tai aloittanut työharjoittelun omalla alallaan mentorointiprosessin aikana.

Työuramentorointi on voimaannuttava prosessi, jossa keskitytään mentoroitavan, eli aktorin, työmarkkinavalmiuksien kasvattamiseen. Mentoroinnin aikana käydään läpi urasuunnitelmia, osaamisen tunnistamista, työnhakuprosessia sekä ammattikielen vahvistamista. Samalla alalla työskentelevä mentori toimii myös hyvänä ammattikielen sparraajana.

Osaajien työmarkkinavalmiuksien kasvattamisen lisäksi samaan aikaan yhteiskunnallisella tasolla on tuettava työmarkkinoiden moninaisuutta ja inklusiivisuutta. Esimerkiksi mahdollisuus omassa ammatissa käytettävän työkielen opiskeluun töiden yhteydessä nopeuttaisi rekrytointeja sekä lisäisi työyhteisöjen kielitietoisuutta. Osaajien ammattisanaston kasvaessa samalla vahvistetaan työyhteisöjen valmiuksia ottaa vastaan muualta tulleita työntekijöitä. Kielitietoisuus on hyvä lähtökohta, josta voi kehittää oman työyhteisön kulttuuria ja käytäntöjä ennakkoluulottomammiksi ja avoimemmiksi.

Moninaisuus on voimavara, johon kannattaa panostaa.

Pilvi Aro-Marques

Womento- työuramentoroinnissa on nyt haku auki kevään ryhmään, sekä mentoreille että aktoreille. Lisätietoja tästä. 

Toiminnasta on myös juuri ilmestynyt video, jolla osallistujat kertovat kokemuksistaan Womento- mentoroinnista. Katso video YouTubesta.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.