Koronapandemia ei saa olla ase seksuaalioikeuksia vastaan


Keväällä käynnistyvät suuret YK-kokoukset, jotka käsittelevät mm. naisten oikeuksien edistämistä (CSW) ja kaikkien oikeutta seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja lisääntymisoikeuksiin (CPD). Väestöliitto seuraa kokouksia tiiviisti. Samalla on kuitenkin tullut yhä selvemmäksi se, että myös koronapandemia on suuri uhka niille edistysaskelille, joita näiden oikeuksien eteen on otettu. 

Surullisinta, ja samalla ehkä vaarallisinta on, että monet valtiot käyttävät pandemiaa syynä pyrkiessään heikentämään yksilöiden seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien toteutumista. 

Kattojärjestömme IPPF (International Planned Parenthood Federation) julkaisi kesäkuussa raportin, jonka mukaan eri puolilla maailmaa seksuaalioikeuksien kimppuun on hyökätty koronan varjolla. Raportissa IPPF:n jäsenjärjestöt raportoivat omien maittensa tilanteesta.

Raportin tulokset ovat järkyttäviä. Surullisinta ja pelottavinta on, että naisten oikeuksia ja seksuaalioikeuksia vastustava liike ja jotkut vanhoilliset hallitukset ovat ottaneet pandemian aseeksi oman agendansa edistämisessä. Koronapandemialla on muutenkin valtava vaikutus ihmisten oikeuteen saada mm. ehkäisyä, seksuaalikasvatusta, hoitoa hiviin ja muihin seksitauteihin sekä oikeuteen elää suojassa väkivallalta. Monien maiden hauraat terveydenhoitojärjestelmät eivät ole kestäneet pandemian asettamia paineita.

Raportissa:

  • 18 IPPF:n jäsenjärjestöä eri puolilta maailmaa raportoi virheellisen tiedon levittämisestä, jonka tavoitteena on ollut aborttioikeuden kaventaminen. Esimerkiksi Georgiassa eri sosiaalisen median kanavilla levitettään viestiä, että “Covid-19 pandemia on Jumalan vastaus abortin sallimiselle”.  
  • 15 IPPF:n jäsenjärjestön mukaan pandemiaa on käytetty tekosyynä, jonka avulla on pyritty vahvistamaan vanhoillisia arvoja ja sukupuolirooleja. Esimerkiksi Chilessä tasa-arvoa vastustavat kansanedustajat argumentoivat, että pandemia on siltä osin positiivinen, että se palauttaa naiset takaisin kotiin tekemään kotitöitä ja huolehtimaan perheistään.  
  • 10 järjestöä raportoi lisääntyneestä väkivallasta vähemmistöjä kohtaan. Lisäksi heidän pääsyään tarvittaviin seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin on rajoitettu ympäri maailmaa. Ugandassa on pidätetty seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia, koska heidän on väitetty levittäneen koronaa. Brasiliassa on raportoitu poliisiväkivallan kasvusta, joka on kohdistunut etenkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.  
  • Koronapandemiaa on käytetty myös välineenä lainsäädännön kiristämiseksi. IPPF:n jäsenjärjestöistä 7 kertoi, että heidän maissaan päättäjät ovat pyrkineet estämään keskusteluja lainsäädännöstä, joka edistäisi seksuaalioikeuksia tai tiukentaneet seksuaalioikeuksiin liittyviä lakea, kun kansan huomio on kääntynyt muualle. Esimerkiksi parhaillaan Slovakian parlamentti käsittelee jälleen aborttilain tiukentamista Puolan jalanjäljissä.

Työtä seksuaalioikeuksien edistämiseksi tarvitaan siis enemmän kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Palvelujen saatavuuden lisäksi jokaisen päättäjän, jokaisen toimittajan, jokaisen opettajan, jokaisen nuoren, jokaisen ihmisen, on aika puolustaa ihmisten oikeutta arvokkuuteen ja itsemääräämisoikeuteen. Me emme voi antaa ihmisoikeuksien heiketä edes, tai varsinkaan, globaalin pandemian aikana. 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.