Kiehtovat vaihtoehtoselitykset

Nainen istuu sohvalla maski kasvoilla ja selaa läppäriä.

Näinä aikoina voi huomata somessa päätyneensä riitelemään maskeista, rokotuksista tai rajoitusten noudattamisesta. On usein mahdotonta ymmärtää, miten tuo joku toinen voi ajatella aivan eri tavalla kuin minä!

Kun koin toistuvia keskenmenoja, aloin syödä vain alusta asti itse valmistamaani luomuruokaa. Ajatuskulku meni jotenkin niin, että erilaiset lisäaineet estävät raskauden onnistumisen. Korkeasti koulutettuna olin löytänyt jonkun riittävän viisaalta vaikuttavan hahmon tukemaan tätä ajatusta, E-koodeista puhuttiin silloin paljon. Nyt ymmärrän paremmin, että kyse oli verraten helposta selityksestä ja asiasta, jota pystyin itse teoillani kontrolloimaan. On luonnollista, että ihminen yrittää vaikuttaa itselleen tärkeään asiaan kummallisinkin keinoin, vaikka oikea tieteellinen näyttö olisi olematonta.

Elämän kriiseissä moni on voinut huomata jotain vastaavaa toiminnassaan. Laajempi ymmärrys tilanteesta kuitenkin seuraa useimmiten vasta jälkeenpäin. Yhteiskunnallisella tasolla kritiikki tutkittua tietoa kohtaan, erilaiset salaliittoteoriat ja epäilykset valtaapitävien päätösten suhteen kasvavat epävarmoina aikoina. Globaali pandemia on erinomainen esimerkki tästä. Ei ole helppoa sopeutua siihen, että maailma, johon olemme tottuneet, onkin täynnä rajoituksia, epävarmuutta ja osin ristiriitaistakin tietoa. Pandemian kohdalla kysymys on myös hankalampi kuin missään henkilökohtaisessa kriisissä, sillä tekoni ja valintani vaikuttavat myös muihin.

Covid19 -virus vaikuttaa valtavasti perheidemme arkeen, talouteen, sosiaalisiin suhteisiin, hyvinvointiin ja tulevaisuuden suunnitelmiin, eikä välttämättä ole helppoa ymmärtää miksi. Maailmalta kantautuvat uutiset esimerkiksi terveydenhuollon kaaoksesta ja ylikuormituksesta voivat tuntua kaukaisilta. Omassa elämässä voivat olla mielessä lähinnä lukuisat arkea rajoittavat ja hankaloittavat asiat. On ymmärrettävää, että koronatoimet voivat tuntua kohtuuttomilta: väsyttää, suututtaa ja epäilyttää ovatko rajoitukset tarpeellisia? Mitä kauempana uhka ja riski on omasta välittömästä kokemusmaailmasta, sitä vaikeampaa on muuttaa käytöstään.

Kriisitilanteessa on normaalia etsiä selityksiä ja yrittää hahmottaa missä mennään. Uuden ilmiön keskellä tieteellinen tieto ei tarjoa yksinkertaisia vastauksia ja tieto voi myös jatkuvasti muuttua ja päivittyä sen mukaan, kun lisää tutkimusta ehditään tehdä. Silloin voi olla helpompaa alkaa kuunnella esimerkiksi yksittäisiä ihmisiä, joilla voi olla jokin omakohtainen kokemus ja vaihtoehtoinen näkemys tilanteeseen.  Valtavan informaatiotulvan keskellä on myös vaikeaa pysyä kärryillä siitä, onko jokin todelta tuntuva kertomus tai taulukko oikeasti totta.

Tiedetään, että me ihmiset emme toimi niin rationaalisesti kuin voisi kuvitella ja siksi järkeen vetoaminen toimii tunnetta huonommin. Myös pitkällä viiveellä tapahtuvat vaikutukset ovat meille kaikkein hankalampia – koronavirus on tästäkin syystä vaikea, koska rajoitusten noudattamisesta ei seuraa mitään nopeaa palkkiota. Siltikin tutkitun tiedon tulisi ohjata toimintaamme tunteita ja välittöntä palkintoa enemmän.

Suomessa viranomaisilla ja päättäjillä on käytössä kaikki mahdollinen saatavilla oleva tieto ja osaaminen tilanteen hoitamiseksi parhaalla mahdollisella tavalla. Suomi on juuri näiden toimien ansiosta välttynyt korkealta kuolleisuudelta tai äärimmäisiltä rajoituksilta, joita monissa maissa on jouduttu ottamaan käyttöön. Siksi ajattelen, että vielä täytyy jaksaa toimia virallisten ohjeiden mukaan, yhteisen parhaan turvaamiseksi.

Usein ajatusten jakaminen ja niiden yhdessä pohtiminen auttaa. Väestöliiton maksuttomat palvelut tarjoavat tukea mm. pienten lasten vanhemmille ja parisuhdekysymyksiin.

Minna Jaakkola
Pari- ja perhesuhteiden asiantuntija

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.