Mahdollisuudella tehdä valintoja on maaginen voima

Piirroskuva, jossa eri symboleita, jotka kuvaavat seksuaalioikeuksia.

80-vuotisjuhlavuotenamme haluamme sanoa tämän: seksuaalioikeuksien toteutuminen on ehto sille, että nuoret joka puolella maailmaa voivat hyvin.

Mutta häh? Mitä me siis haluamme sanoa? Pureskellaan yhdessä.

Seksuaalioikeudet tarkoittavat käytännössä sitä, että meillä kaikilla on ja on aina ollut mahdollisuus tehdä valintoja. Valintoja ihmissuhteista, valintoja omasta kehostamme, valintoja miten kohtaamme muita ihmisiä. Seksuaalioikeudet tarkoittavat sitä, että yhteiskunta tekee kaikkensa, että jokaisella on todellinen mahdollisuus tehdä nämä valinnat. Se tarkoittaa sitä, että yhteiskunta ei koskaan rajoita valintoja.

Avataan tässä muutama konkreettinen valintatilanne.

Kun toinen ihminen lähestyy nuorta ilmaisten ihastumisen tunteensa, nuorella on oltava mahdollisuus itse valita, haluaako aloittaa suhteen vai jatkaa ystävinä. Yhteiskunta on antanut tarvittavan rohkeuden ja keinot sanoittaa tunteensa seksuaalikasvatuksen avulla. Yhteiskunta tai yhteisö ei määrää nuorta yhteen tämän toisen kanssa, koska se on ainut tapa elättää nuori ja muutenkin ollut tapana.

Kun kaksi ihmistä kohtaa toisensa ja he haluavat harrastaa seksiä yhdessä, mutta he eivät halua sen johtavan raskauteen, heillä on mahdollisuus valita eri modernien ehkäisymenetelmien väliltä. Yhteiskunta on tarjonnut kokonaisvaltaista seksuaalikasvatusta jo lapsesta saakka. Seksuaalikasvatuksessa on kerrottu eri ehkäisymenetelmistä ja nuorten on ollut mahdollista saada ehkäisyä maksutta. Yhteiskunta ja yhteisö ei ole rajoittanut ehkäisyn saantia vain naimisissa oleville ja nuorten seksuaalisuus ei ole tabu.

Nuori huomaa olevansa raskaana, vaikka ei halua olla. Nuorelle on tehty selväksi hänen oikeutensa itse päättää omasta kehostaan ja yhteiskunta tukee nuorta, oli valinta mikä hyvänsä. Yhteiskunta tarjoaa raskaudenkeskeytyksen nuorelle ilman, että hänen tarvitsee perustella päätöstään lukuisille eri ihmisille. Raskaudenkeskeytys on täysin laillinen ja nuoren ei tarvitse vaarantaa henkeään vaarallisilla aborttikeinoilla.

Yhteiskunnan tehtävänä on siis sekä kertoa eri valinnoista, mitä nuori voi tehdä ja yhteiskunnan tehtävänä on olla rajoittamatta valintoja. Vapaat valinnat tekevät hyvinvoinnin.

Hyvinvointi on sitä, että on varma omista ratkaisuistaan. On luottamus siihen, että tulevaisuus tuo tullessaan mahdollisuuksia ja että tulevaisuutta ei liian kanssa tarvitse stressata.

Hyvinvointi on itseluottamusta ja itsetuntoa, jota edistetään lapsesta asti annetulla kokonaisvaltaisella seksuaalikasvatuksella. Voi luottaa muihin ja että muut ovat puolellani. Ja saa pitää itsestäänselvyytenä sitä, että yhteiskunta ei pakota mihinkään sellaiseen ihmissuhteeseen tai perhemuotoon, jota en itse ole valinnut. Hyvinvointi on nautintoa. Ja nautintoa ei ole, jos joutuu pelkäämään. Nautintoa ei ole, jos ei ole itse saanut sitä valita.  

Tulevien viikkojen aikana kerromme mihin kaikkiin valintoihin seksuaalioikeudet liittyvät ja miten valintojen mahdollisuus on ainut keino hyvinvointiin. Linkkaamme materiaalejamme, joissa kerrotaan, miksi seksuaalioikeudet ovat edellytys yhteiskuntien kestävälle kehitykselle.

Kutsumme sinut mukaan viettämään 80-vuotisjuhlavuotta kanssamme! Osallistu keskusteluun ja tapahtumiimme Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja LinkedInissä. Tervetuloa!

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.