Hyvinvointia ja ihmissuhteita vahvistamassa – Väestöliiton juhlavuosi alkoi

Väestöliiton juhlavuoden kuva, jossa lukee Hyvinvointia ja ihmissuhteita vahvistamassa.

Eija Koivurannan kuva.Väestöliiton perustamisesta Vanhalla ylioppilastalolla tulee 14. helmikuuta, ystävänpäivänä, kuluneeksi 80 vuotta. Liittoa perustettaessa oli tavoitteena auttaa Suomea selviämään sodan menetyksistä ja haavoista ja varmistaa kansakunnan tulevaisuus. Sotien jälkeen sotaorpoja oli 50 000, pysyvästi vammautuneita sotainvalideja 90 000, evakkoja 420 000. Sodan päätyttyä alkoivat jälleenrakentamisen vuodet ja syntyivät suuret ikäluokat. Kuluneina vuosikymmeninä suomalainen yhteiskunta on muuttunut valtavasti.

Väestöliiton sääntöihin perustuva tehtävä on edistää perheiden ja väestön hyvinvointia, terveyttä, turvallisuutta sekä onnellista ja tasapainoista elämää. Liitolla on nykyisin 34 jäsenjärjestöä. Väestöliitto on kehittynyt kansallisesta järjestöstä paitsi suomalaisten myös kansainvälisten järjestöverkostojen aktiiviseksi jäseneksi. Se on muotoutunut konkreettisen avustustyön tekijästä monipuoliseksi hyvinvoinnin ja terveyden neuvonta- ja palvelujärjestöksi. Toteutamme tänä vuonna kehitysyhteistyötä seksuaalioikeuksien parantamiseksi Malawissa, Nepalissa, Afganistanissa ja Tadzekistanissa. Liiton Väestöntutkimuslaitos on sekin toiminut jo lähes 75 vuotta, ja siitä on tullut merkittävä syntyvyyden ja pari- ja perhesuhteiden tutkimusyksikkö.

Liitto on ollut merkittävä aloitteentekijä tai vaikuttaja lukuisissa yhteiskunnallisissa uudistuksissa esimerkiksi perhe-etuuksien, sosiaalisen asuntotuotannon ja seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien alueella.  Väestöliiton toiminnassa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla yleishyödylliset palvelutoiminnot, tieteellinen tutkimus, kansainväliset verkostot ja vaikuttamistyö. Konserniimme kuuluu myös yhtiömuotoisia hyvinvointipalveluja.

Järjestönä katsomme eteenpäin ja tavoittelemme parempaa tulevaisuutta. Kukin sukupolvi kohtaa vuorollaan ihmisen kasvun, kehityksen ja ihmissuhteiden kysymykset. Vastauksiin tarvitaan uudistuvaa tietoa ja osaamista. Ihmisten olosuhteiden ja kohtelun oikeudenmukaisuudessa riittää korjattavaa. Ihmisoikeuksien toteuttamisessa on jatkuvasti parannettavaa, ja uusia oikeudenmukaisuuden näkökulmia on nostettava yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon. 

Haluamme mm. vahvistaa lasten ja nuorten hyvinvointia ja osallisuutta, tukea maahanmuuttajaperheiden kotoutumista, parantaa työn ja perhe-elämän yhteensovitusta, tarttua perheiden digitaalisen hyvinvoinnin kysymyksiin ja vahvistaa eri ikäisten seksuaalikasvatusta ja ihmissuhdetaitoja. Osana kestävän kehityksen edistämistä tavoitteemme on tasapainottaa Suomen väestönkehitystä ja turvata suomalaisen yhteiskunnan elinvoimaisuutta ja innovatiivisuutta. Myös kansainvälisen kehityspolitiikan saralla haluamme edistää seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja oikeuksien toteutumista.

Väestöliitto on aatteellinen, poliittisesti ja uskonnollisesti riippumaton toimija. Toiminnan oikeutus ja sen jatkuvuus edellyttävät, että liiton arvot, tavoitteet ja eri toiminnot saavat aina uudestaan niin jäsenjärjestöjen, palvelujen käyttäjien kuin rahoittajien hyväksynnän ja arvostuksen. Haluamme olla luotettava, helposti lähestyttävä, oikeudenmukainen, aktiivinen ja ennakkoluuloton toimija. Rakennamme toimintamme ihmisten tarpeille ja heidän osallisuudelleen ja pyrimme selkeästi viestimään siitä eri kanavissamme.

Toimintamme ankkuroituu jatkossakin kestävän kehityksen rakentamiseen ja ihmisoikeuksiin. Unelmamme on maailma, jossa jokaisella on elämää rikastuttava ihmissuhde. Tehtävämme on vahvistaa ihmisten hyvinvointia ja yhteyttä toisiinsa. Olemme koko väestön asialla painottaen perheiden, lasten ja nuorten näkökulmaa.  Juhlavuotenamme paneudumme myös siihen, mitä koronapandemian aikainen ja sen jälkeinen uusi normaali on ja miten sen myönteistä toteutumista voitaisiin Väestöliiton voimin parhaiten tukea.

Väestöliitossa teemme työtä väestön yhdenvertaisen terveyden ja hyvinvoinnin puolestaja ja vahvistamme pieni pala kerrallaan reiluuden kokemusta ja ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan. Väestöliitto – samoin kuin muut kansalaisjärjestöt – toimivat näin omalla työkentällään ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltion puolesta. Väestöliitolla on myös YK:n talous- ja sosiaalineuvosto ECOSOCin myöntämä YK-järjestön status. Olemme YK:n väestörahasto UNFPAn kumppani Suomessa. Näin olemme osaltamme mukana myös monenkeskisen kansainvälisen yhteistyön ylläpitämisessä ja lujittamisessa.

Tämän ajan vakavuuden keskellä olen iloinen ja kiitollinen, että saan tehdä töitä 80 vuotta täyttävässä Väestöliitossa. Kutsun teitä, hyvät lukijat, osallistumaan toimintaamme, käyttämään tarjoamaamme tietoa ja palveluja ja liittymään puolustamaan lasten, nuorten, perheiden ja koko väestön hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta. Tutustu toimintaamme verkkosivuillamme ja yhteistyössä yli 40 järjestön kanssa tuottamallamme Hyvä kysymys -verkkopalvelussa ja eri somekanavissamme!

Hyvää vuotta 2021! 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.