Kehitysyhteistyöllä edistetään seksuaalioikeuksia

Ehkä afrikkalaisia, iloitsevia naisia UNFPAn eli YK:n väestörahaston toimittamien laatikoiden takana.
Kuva UNFPA

Kehitysyhteistyö on yksi konkreettinen keino toteuttaa kehityspolitiikkaa ja edistää kestävän kehityksen toteutumista kaikkialla maailmassa. Kehityspolitiikalla tarkoitetaan toimintaa, joka tähtää maailmanlaajuisesti köyhyyden vähentämiseen, perusoikeuksien toteutumiseen ja kestävän kehityksen edistämiseen. Suomen kehityspolitiikan keskiössä on naisten ja tyttöjen aseman ja oikeuksien vahvistaminen ja erityisesti seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet.

Suomen merkittävä kumppani seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistämisessä on YK:n väestörahasto UNFPA, joka on myös yksi Suomen pitkäaikaisista kumppaneista kehitysyhteistyön saralla. UNFPA:n työ keskittyy seksuaaliterveyden ja -oikeuksien edistämiseen erityisesti köyhimmissä maissa, huomioiden etenkin kaikista heikoimmassa asemassa olevien ihmisten oikeuksien toteutumisen. Pelkästään vuosien 2018–2019 aikana Suomen tuella on

  • vältetty noin 840 000 suunnittelematonta raskautta.
  • vältetty noin 242 000 turvatonta aborttia.
  • noin 1,2 miljoonaa naista ja tyttöä saanut seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita.
  • jaettu kondomeja, joilla on ehkäisty noin 241 000 seksitautitapausta.
  • pelastettu noin 4 300 tyttöä sukuelinten silpomiselta.

Tänä vuonna Suomi tukee UNFPA:a 33 miljoonalla eurolla. UNFPA ja Suomi jakavat samat tavoitteet naisten ja tyttöjen oikeuksien ja erityisesti seksuaali- ja lisääntymisterveyden- ja oikeuksien osalta. Konkreettisesti tavoitteena on esimerkiksi seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelujen saannin helpottuminen erityisesti konflikteissa ja hauraissa tilanteissa sekä nuorille suunnattujen seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden sekä laadukkaan seksuaalikasvatuksen saatavuuden lisäämiseen. Suomen ja UNFPA:n keskeisenä ajatuksena on, että ilman seksuaali- ja lisääntymisterveys- ja oikeuksien toteutumista, ei voida saavuttaa kestävän kehityksen tavoitteita vuoteen 2030 mennessä.

Erityisesti nyt Suomelta tarvitaan vankkumatonta tukea UNFPA:lle ja seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien puolustamiselle, koska näitä oikeuksia vastustavat liikkeet ovat voimistuneet kaikkialla maailmassa.  Vastustavat liikkeet hyökkäävät niin naisten oikeuksia, tasa-arvoa kuin seksuaalioikeuksia vastaan. Nostamalla UNFPA:n yleisrahoitusta, Suomi osaaltaan pyrkii nujertamaan tasa-arvoa ja naisten oikeuksia vastustavia liikkeitä. Lisäksi seksuaalioikeuksia puolustavien on pidettävä vielä kovempaa ääntä. Nyt ei ole aika olla hiljaa, vaan osoittaa niin sanoin kuin teoin vahva tuki seksuaalioikeuksille, jotka ovat ihmisoikeuksia.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.