Mun, sun ja meidän valinnat

Muistatko vielä sen, kun ensimmäisen kerran seurustelusuhteessa ollessasi tunsit valtavaa ihastusta suhteen ulkopuoliseen ihmiseen? Sen tunteen, kun ensimmäisen kerran jätit tai tulit jätetyksi? Tai kun asetit kumppanillesi järjettömiä vaatimuksia mustasukkaisuuksissasi? Kun loukkasit kumppaniasi, kun et ihan tiennyt, miten suhteessa ollaan?

Nämä kaikki ovat vaikeita hetkiä aikuisellekin, saati sitten nuorelle, joka joutuu kohtaamaan nämä vaikeat asiat ja kipeät tunteet ensimmäistä kertaa. Vielä vaikeampia ne ovat, jos ei ole ketään kenen kanssa puhua; jos luulee olevansa maailman ainoa ihminen, joka tuntee jotain kiellettyä tai joka oli niin tyhmä, ettei huomannut, ettei toinen enää rakasta.

Väestöliiton ensi viikolla käynnistyvässä Mun valinta -kampanjassa nostetaan vuosittain esille jokin teema, josta 13–19-vuotiaiden nuorten seksuaalineuvontachatissa ja Poikien Puhelimessa keskustellaan säännöllisesti. Tänä vuonna pyrimme tekemään nuorille näkyväksi sitä, että jokainen seurustelusuhde on täynnä valintoja: mun, sun ja meidän valintoja. Jotta mun, sun ja meidän valinnat mahtuvat saman seurustelusuhteen sisään, täytyy valinnoista, niitä ohjaavista arvoista ja niiden takana olevista tunteista oppia puhumaan kumppanin kanssa. On tärkeää, että suhteessa kohtaa aina kaksi yksilöä, joilla on omat ajatukset, mielipiteet, kaverit ja kiinnostuksenkohteet.

Jotta vaikeista tunteista voi puhua, niitä täytyy oppia tunnistamaan. Näkyvä tunne kuten kiukku voi suojata kaikkein syvimmiltä ja kipeimmiltä tunteilta eli primaaritunteilta, jotka usein liittyvät jollain lailla pelkoon omasta riittämättömyydestä. On paljon helpompaa antaa seurustelukumppanin kuulla kunniansa siitä, kuinka ärsyttävä tai loukkaava hän on kuin kysyä itseltään, että miksi koen näin, mitä tämän tunteen alla voi olla. Vaikeiden tunteiden kokeminen ja niiden käsittely sekä erikseen että yhdessä ovat kuitenkin edellytys sille, että suhde voi syventyä. Samalla kun opetellaan tunnistamaan tunteita, on tärkeä erottaa se, että omiin tunteisiinsa ei voi vaikuttaa, mutta sekä niihin suhtautumiseen että omaan toimintaansa voi.

Valitettavan moni aikuinenkaan pari ei ole koskaan kunnolla keskustellut suhteen säännöistä, vaan ne perustuvat joko oletuksiin tai sitten yksipuoliseen saneluun kuten että ”se on kerrasta poikki”. Tällä kampanjalla haluamme muistuttaa nuorille, että jokaisen parin – tai mikä tahansa suhdemuoto onkaan – on tärkeää oppia ihan itse luomaan omat sääntönsä ja tapansa olla seurustelusuhteessa ja myös kommunikoimaan niistä.

Nuorten kanssa toimiessa ei ole hedelmällistä yrittää tarjota valmiita ratkaisuja. Sen sijaan jokainen nuorten kanssa toimiva – niin vanhempi kuin ammattilainenkin – voi herätellä nuorta pohtimaan omia arvojaan, tunteitaan ja käyttäytymismallejaan, jotta tämä pystyy tekemään itsensä näköisiä valintoja – myös seurustelusuhteessa.

Maria Nikunlaakso
Väestöliiton nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntija, YTM, kliininen seksologi, seksuaaliterapeutti, seksuaalineuvoja

Mun valinta -kampanja 14.─18.9. osoitteessa hyvakysymys.fi/munvalinta sekä Instagramissa Nuorten Väestöliitto -tilillä ja tunnisteella #munvalinta.

Kaikki materiaalit kootaan hyvakysymys.fi/munvalinta-sivulle, jossa ne ovat käytettävissä koulujen seksuaali- ja tunnetaitokasvatuksessa koko lukuvuoden 2020─21. Kampanjassa julkaistaan mm. aiheeseen liittyviä videoita, artikkeleita, testejä, sometietoiskuja, ajanvarauschatteja sekä eroaiheinen ryhmächat.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.