Haitalliset perinteet ihmisoikeusloukkauksina

Piirroskuva, jossa sanotaan "Lapsi, ei morsian"
Kuva UNFPAn raportista

Maailmassa on monia haitallisia perinteitä, jotka rikkovat ihmisoikeuksia.
Nuorta tyttöä pidetään aloillaan samalla kun hänen sukuelimensä silvotaan. Tämä on ihmisoikeusloukkaus. Teini-ikäinen tyttö naitetaan häntä paljon vanhemmalle miehelle. Tämä on ihmisoikeusloukkaus. Tyttölapsi jätetään heitteille, koska halutaan huolehtia poikalapsesta. Tämä on ihmisoikeusloukkaus. Näiden perinteiden taustalla on kuitenkin monesti samanlainen syy: ne johtuvat sukupuolten välisestä epätasa-arvosta ja halusta kontrolloida naisten seksuaalisuutta ja lisääntymistä.

YK:n väestörahasto UNFPA:n State of World Population -raportti käsittelee tänä vuonna haitallisia perinteitä. Erityisesti se käsittelee kolmea haitallista perinnettä: naisten sukuelinten silpomista, lapsiavioliittoja ja poikien äärimmäistä suosimista.

Päivittäin satojatuhansia tyttöjä vahingoitetaan niin fyysisesti kuin psyykkisesti ympäri maailmaa perheen, ystävien tai yhteisön suostumuksella. Haitallisten perinteiden harjoittaminen vaikuttaa niin nuoreen, yhteiskuntaan kuin maailman tilaan. Näiden tekojen vaikutukset ylläpitävät sukupuolistereotypioita sekä epätasa-arvoa. Ne vaikuttavat nuorten mahdollisuuteen päättää itse omasta tulevaisuudestaan ja vaikuttavat negatiivisesti yksilön terveyteen ja hyvinvointiin. Usein haitalliset perinteet siirtyvät sukupolvelta toiselle, jolloin niiden vaikutukset ovat kauaskantoisia.

Kansainvälinen yhteisö on lähes yksimielisesti päättänyt tavoitteesta lopettaa haitalliset perinteet. Tavoitteet löytyvät vuoden 1994 ICPD toimintaohjelmasta sekä vuonna 2015 sovituista YK:n kestävän kehityksen tavoitteista. Viimeisen vuosikymmenen aikana joidenkin haitallisten perinteiden harjoittaminen on vähentynyt, mutta väestönkasvun seurauksena haitallisia perinteitä kokevien tyttöjen määrä todellisuudessa kasvaa. Pelkästään vuonna 2020 peräti 4,1 miljoonaa tyttöä ja naista on vaarassa joutua silvotuksi. Päivittäin solmitaan 33000 lapsiavoliittoa ympäri maailmaa. Lisäksi poikien äärimmäinen suosiminen on johtanut arviolta yli 140 miljoonaan naisen ”katoamiseen”.

Jokaisella nuorella on oikeus terveyteen, koulutukseen ja itsemääräämisoikeuteen. Haitalliset perinteet vievät nämä oikeudet. YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden periaatteena on “ketään ei jätetä kehityksestä jälkeen”. Nyt on aika lunastaa tämä lupaus ja saavuttaa maailma, jossa jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet päättää omasta tulevaisuudestaan.

Väestöliitto on UNFPA:n kumppani Suomessa. Julkaisemme vuosittain käännetyn tiivistelmän UNFPA:n State of World Population -raportista.

Lue suomenkielinen tiivistelmä tästä.

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.