Seksuaaliterveyspalvelut pelastavat henkiä kriisien keskellä

Jemeniläinen äiti (burkassa) lapsi sylissä
Kuva © UNFPA

Seksuaalioikeuksien merkitys korostuu vielä entisestään kriisitilanteissa. Koko maailmaa kohtasi kriisi koronapandemian myötä. Koronapandemia vaikuttaa meihin kaikkiin, mutta monessa maassa lähtökohdat vakavien epidemioiden hoitamiseen ovat haastavat, jos perusterveydenhoito ei toimi normaalioloissakaan. Inhimillinen elämä kuitenkin jatkuu pandemiasta huolimatta: Naiset eivät lakkaa olemasta raskaana tai synnyttämästä kriisien aikana. Ihmiset tarvitsevat ehkäisyä maailman epidemiatilanteesta huolimatta. Tiedetään myös, että sukupuolistunut väkivalta lisääntyy kriiseissä. Seksuaaliterveyspalveluilla pelastetaankin ihmishenkiä, emmekä saa unohtaa heitä, jotka ovat jo valmiiksi heikommassa asemassa.

Esimerkiksi 28,5 miljoonan asukkaan Jemenissä tilanne on katastrofaalinen. Jo viisi vuotta kestänyt sota on johtanut siihen, että terveydenhuolto on romahtanut. Erityisesti naiset ja lapset ovat joutuneet kärsimään konfliktista. Luvut kertovat karua totuutta Jemenin tilanteesta:

  • 12 naista kuolee synnytykseen päivittäin, ja 60 % synnytyksistä tapahtuu ilman koulutettua terveydenhuollon henkilökuntaa.
  • Kolme neljäsosaa ihmisistä, jotka ovat joutuneet lähtemään kodeistaan ovat naisia ja lapsia. Heillä on myös suurempi riski joutua sukupuolistuneen väkivallan uhreiksi.
  • Lapsiavioliittojen lukumäärä on nousemassa. Lähes kaksi kolmesta tytöstä on naitettu ennen 18 vuoden ikää ja moni jo ennen 15 vuoden ikää.

Koronapandemia iski Jemeniin toukokuussa. Jo valmiiksi romahtaneella terveydenhuoltojärjestelmällä ei ole resursseja hoitaa koronatapauksia. Viimeistään nyt koronan vuoksi koko maan terveyenhuolto on täysin romahtanut. Samalla myös YK:n väestörahasto UNFPA:n seksuaaliterveyspalveluiden rahoitus loppui ja klinikoita oli pakko sulkea. Tarve seksuaaliterveyspalveluille ei lopu kriisien keskellä, myöskään Jemenissä.

Pitkällä aikavälillä vaikutukset seksuaaliterveyspalveluiden puuttumisessa ovat kamalaa luettavaa. Palveluiden katoaminen vaikuttaa arviolta kahteen miljoonaan naiseen ja tyttöön Jemenissä. Noin 48 000 naista voi kuolla raskauteen ja synnytykseen liittyviin komplikaatioihin. Ainakin osa näistä voitaisiin estää, mikäli UNFPA voisi taas avata klinikoitaan Jemenissä.

YK:n Maailman väestöpäivää vietetään tänään 11. heinäkuuta. Tänä vuonna päivän tarkoituksena on erityisesti lisätä tietoisuutta naisten ja tyttöjen seksuaaliterveyden ja -oikeuksien tarpeista ja haavoittuneisuudesta koronapandemian keskellä. Tänä vuonna päivä muistuttaa siitä, että seksuaalioikeuksia ei tule unohtaa pandemian keskellä.

Lähteet:

UNFPA, A matter of life and death for Yemen’s women and girls as funding dries up

UNFPA, 5 facts you need to know about the conflict in Yemen

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.