Kesäkumikesä ilman festareita

Kaksi nuorte täyttää naimamaisteritestiä

Korona tai ei, nuorten tarve ilmaiselle kondomiehkäisylle ei ole lakannut!

Korona tuli ja laittoi kesäkumikampanjan myös uuteen uskoon. Mutta mikäpä siinä, mikään ei piristä järjestötyöntekijää niin paljon kuin muuttuvat olosuhteet ja uusien, luovien ratkaisujen etsiminen. Kyllä 25-vuotias kampanja osaa uudistua ja mukautua myös muutoksiin.

Jo vuosia Väestöliiton työntekijät ovat saaneet matkata YleXPopin perässä toreille tapaamaan kansalaisia, jotka nauttivat kesän aloituksesta niin hyvän musiikin kuin leppoisan tunnelmankin kera. Asiantuntijamme ovat teettäneet naimamaisteritestejä ja jakaneet Kesäkumeja – säällä kuin säällä.

Vaikka tämä kesä on monella tavalla toisenlainen, onneksi kampanjassa pysyi myös tuttuja elementtejä. Tämän vuoden Kesäkumibiisin esittäjä Tuure Boelius kommentoikin, että Hengitä-biisi on herkkä, rauhallinen ja lohdukas. Ja se sopiikin hyvin tähän maailmantilanteeseen ja laulun äärellä onkin helppo pysähtyä pohtimaan kampanjan teemaa: mitä turvallinen tunne seksissä tarkoittaa? Mistä se koostuu ja miten sen saavuttaa?

Tänä vuonna halusimme värittää sähköisen naimamaisteritestin kysymyksiä myös turvallisemman seksin teemoilla.  Testiversioon onkin lisätty neljä uutta kysymystä, tee testi täällä.

Vaikka kesän tapahtumat on nyt peruttu, jakaa kampanja seuraavan vuoden aikana 150 000 kesäkumia niitä tarvitseville. Tuttuun tapaan kumppanuusjärjestöt järjestävät tapahtumia ja osallistuvat nuorten tilaisuuksiin, koulutapahtumiin ja koulutuksiin. Väestöliitto on jakanut jo vuosia kesäkumeja mahdollisuuksien mukaan muun muassa kouluterveydenhuollon, nuorisotyön ja lastensuojelun tarpeisiin. Niin myös tänä vuonna.

Kondomikampanjat tarvitsevat tuekseen matalan kynnyksen seksuaaliterveyspalveluita

Mutta miten nuorten seksuaaliterveyden kävi Koronan aikana? Sitähän emme virallisesti vielä tiedä, ennen kuin saamme asiasta tilastotietoja. Hyviksi indikaattoreiksi muodostunevat esimerkiksi THL:n kouluterveyskysely ja valtakunnalliset seksitauti – ja raskaudenkeskeytystilastot. Vuoden 2019 seksitautitilastojen mukaan näyttää siltä, että klamydialuvut ovat olleet nousussa. Mitä näkyy kesän jälkeen?  Ajattelemmeko koronakevään suitsineen tilastoja pienemmiksi vai millaisia muutoksia voidaan odottaa?

Tilanne ei ole ollut kaikille nuorille helppo. Useimmat nuoret saavat ilmaisia kondomeja koulujen terveydenhuollosta tai ehkäisypalveluista. Kesän festareiden peruuntuminen voi kuitenkin jättää monet nuoret ilman niitä kortsukeitaita, joissa aiempina vuosina järjestöt ja nuorisopalvelut jakoivat kondomeja.

Ilmaisten kondomien jakaminen on todellinen terveysteko. Ne eivät rasita nuoren lompakkoa ja he voivat treenata kumien käyttöä omassa rauhassa. Kesäkumit ovat pelastaneet tilanteissa, kun lempi on leiskunut, mutta kumit on unohdettu ostaa. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka ennaltaehkäisee ei suunniteltuja raskauksia ja seksitauteja. Se on myös ainoa ehkäisytapa, jota peniksellisetkin voivat käyttää.

Ei unohdeta nuorten kondomiehkäisyn tarvetta tänäkään kesänä tai ensi syksynä. Jos elämässäsi on nuoria, ehkä voit tasata kumivajetta ostamalla nuorelle kondomipaketin.

Jos omista kumiostoksista on jo aikaa, ehkä kortsuhyllyjen välissä sinulle tulvii erilaisia muistoja mieleen!  Kuten vaikka se, kun kortsupaketin hinta oikeasti tuntui korkealta ja ostaminenkin vaivaannutti. Vai alkaako päässäsi soimaan Leevi and the Leavingisin tuttu sävelmä: usein meni kortsuja koko pakkaus kun makuupussissa toilailtiin..?

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.