Tuntemuksesta tutkitusti Perheystävälliseksi työpaikaksi

Hydacin henkilökuntaa ryhmäkuvassa

Mehän siis olemme jo aika perheystävällinen työpaikka, eikö niin? Tällainen mututuntuma antoi alkusysäyksen lähteä mukaan Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -kehitysohjelmaan. Halusimme tehdä näkyväksi perheen arvoa, joka yrityksessämme Hydacilla jo vallitsi.

Kehittämisohjelman alkukyselyn tulokset olivat monilta osin myönteisiä. Kokemamme tunne perheystävällisyydestä oli siis pitänyt suhteellisen hyvin paikkansa. Selkeitä kehityskohteita nousi myös esiin, mutta lähtötilanne antoi inspiraatiota edetä kehityksen tielle.

Asetimme tavoitteet alkukyselyssä henkilöstöltä nousseiden teemojen ympärille: perheen ja työn yhdistämiseen liittyvän lainsäädännön tuntemuksen parantaminen, henkilöstöä koskettavien ohjeistusten selkeyttäminen ja niiden yhdenmukainen soveltaminen sekä kaiken kaikkiaan aihetta koskettavan viestinnän laadun ja proaktiivisuuden edistäminen.

Käytännön toimenpiteitä olivat mm. uuden perheystävällisen työpaikan viestintäsuunnitelman sekä pitkien poissaolojen aikaisen viestinnän ohjeen muotoileminen. Järjestimme henkilöstölle työsuhde- ja lainsäädännön koulutusta sekä sparrasimme esimiesten kanssa tilannekohtaisista tavoista joustaa ja edesauttaa työntekijän työ- ja perhe-elämän yhdistämistä.

Kohdensimme huomiota perheystävällisyyden viestintään sekä sisäisesti että ulkoisesti. Muovasimme kehityskeskustelujemme pohjaa, jotta hyvinvointia ja työn ja perheen tasapainoa koskettava teema käsitellään systemaattisemmin. Päivitimme nettisivujemme ja yritysesittelyn sisältöjä sekä viestimme säännöllisesti teemasta sisäisissä tilaisuuksissamme ja some-kanavissamme.

Merkittävimmät kehitystoimenpiteemme kohdentuivat etätyön ja työaikaliukuman joustavuuteen. Kaikki, joiden työnkuva mahdollistaa etätyöskentelyn, saivat kannettavat tietokoneet ja etäyhteyksien laadut tarkistettiin. Työaika-lainsäädännön muutokset taasen mahdollistivat liukuman käytön laajennuksen ja henkilöstömme voikin nykyään tehdä työpäivänsä klo 6-22 välillä huomioiden asiakasvastuunsa ja tavoitettavuutensa.

Perheystävälliset menettelytavat ovat olleet merkittävä etu kuluneen kevään poikkeusolosuhteissa. Pystyimme toimihenkilöpuolen osalta siirtymään ongelmitta etätyöhön käytännössä yhdessä yössä. Poikkeusajan viestinnässä olemme korostaneet, että perheet ja lapset ovat ykkösiä ja työ kyllä joustaa tarvittaessa. Koemme työntekijöidemme arvostavan tällaista lähestymistapaa.

Isoin haaste kehitystyössä on ollut se, miten vastata eri henkilöstöryhmien tarpeisiin organisaatiomme työtehtävien ollessa hyvin erilaisia. Esimerkiksi etätyö on helppo ratkaisu HR-koordinaattorille, kun taas varasto- tai tuotantotyötä tekevälle sopivia keinoja joustaa on hankalampi löytää. Jatkokehityksen osalta onkin tarkoitus kohdistaa tähän huomiota yhä tarkemmin.

Kehitystyö ei ole koskaan valmis. Jatkamme tähän mennessä asetettujen toimintatapojen ylläpitämistä sekä kehitämme jatkossa mm. ohjeistusten laatua ja pyrimme etsimään uusia tapoja soveltaa perheystävällisiä toimintatapoja läpi koko organisaation. Harkitsemme paraikaa mm. 1. luokan aloittavien vanhemmille lyhytkestoisen palkallisen vapaan mahdollistamista.

Kehitysprojektimme on edennyt välillä nopeammin askelein, välillä hiljaiseloa viettäen. Tämän kevään kehitysohjelmaprosessin mukaisessa loppukyselyssä tuloksemme osoittivat selkeää parannusta pari vuotta sitten hyviksi todettuihin lähtökohtiin. Olemme tulokseen erittäin tyytyväisiä.

Saamme ylpeinä olla toimialamme ensimmäinen yritys, joka saavuttaa Perheystävällinen työpaikka -tunnuksen. Kiitämme koko organisaatiota sitoutumisesta kehitystyöhön sekä arvomaailmaan, jossa perheen hyvinvointi ymmärretään osana sekä työntekijäkohtaista että yrityksen menestystä.

Elina Saarentaus

Hydac Oy:n HR-koordinaattori ja kahden pienen lapsen äiti, joka on kuluneen kevään aikana saanut hyödyntää osa-aikaista työaikaa, joustavaa liukumaa ja etätyötä sumpliessaan työn ja perhe-elämän juonteita. On iloinen perheystävällisestä työpaikastaan.

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.