Seksuaalioikeudet ovat paljon enemmän kuin seksi

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta seksuaalioikeudet?

Usein seksuaalioikeudet yhdistetään pelkästään seksiin liittyviksi. Seksi on kuitenkin vain yksi osa seksuaalioikeuksia, jotka käsittävät laajasti ihmisen seksuaalisuuteen liittyviä asioita. Ei siis pelkästään seksiin.

Otetaan esimerkkinä kokonaisvaltainen seksuaalikasvatus, joka on yksi seksuaalioikeuksista. Jokaisella meillä on oikeus tietoon seksuaalisuudesta. Kokonaisvaltaiseen seksuaalikasvatukseen kuuluu niin tietoa kuin taitoja ja se koostuu eri osa-alueista: keho ja kehitys, läheisyys ja itsetunto, tunteet, moninaisuus, hyvinvointi ja terveys, lisääntyminen, normit ja tavat ja oikeudet. Tästä voidaan jo huomata, miten seksuaalikasvatus käsittelee ihmiselämän kokonaisuudessaan. Sen vuoksi sillä on suuri merkitys, että jokainen saa seksuaalikasvatusta läpi elämän.

Kaikki eivät kuitenkaan saa vielä kokonaisvaltaista seksuaalikasvatusta tai he saavat väärää tietoa. Sillä on moninaisia vaikutuksia. Selvimpiä ovat suunnittelemattomat raskaudet ja seksitaudit, mutta se voi vaikuttaa myös siihen, että ei osata asettaa omia rajoja tai on hankala kertoa omista tunteistaan. Nämä kaikki vaikuttavat siihen, millaisia valintoja ihmiset voivat tehdä. Mikäli et saa oikeaa tietoa oikeaan aikaan, on hankala tehdä itsenäisiä ja tietoisia päätöksiä omasta elämästä.

Tämän voisi kiteyttää metaforaan siitä, että ilman seksuaalikasvatusta istut auton takapenkillä muiden ohjattavana etkä välttämättä voi vaikuttaa auton suuntaan tai vauhtiin.  Oikean tiedon avulla pääset kuskin paikalle, jolloin voit itse ohjata ja tehdä tietoisia päätöksiä.

Seksuaalioikeuksien toteutuminen on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Se, että kaikilla on tarvittavat tiedot ja taidot, mahdollistaa sen, että jokainen voi itse päättää elämästään. Tämä taas lisää hyvinvointia. Seksuaalioikeudet ovatkin tärkeässä osassa myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Ei ole kestävää kehitystä ilman seksuaalioikeuksien toteutumista ihan jokaisen ihmisen kohdalla.

Mielestäni tämä lause tiivistää seksuaalioikeuksien merkityksen erinomaisesti.

”Jos nää oikeudet toteutuis, niin kyllä tää maailma ois parempi paikka.”

Väestöliitto käynnistää perjantaina 5.6. kaksiosaisen kampanjan Paljon enemmän kuin seksi. Kampanjan tavoitteena on lisätä tietoa siitä, mitä seksuaalioikeudet tarkoittavat ja miten merkittäviä ne ovat kestävän kehityksen saavuttamisessa. Samalla se myös nostaa esiin seksuaalioikeuksien merkityksen yksilön kehitykselle ja hyvinvoinnille sekä rikkoo seksuaalisuuteen liittyviä ennakkoluuloja ja oletuksia. Kampanja käsittelee seksuaalioikeuksia kahden teeman, kokonaisvaltaisen seksuaalikasvatuksen ja ehkäisyn, avulla. Kampanjan keskeiset päivämäärät 5.6. ja 3.7. on valittu YK:n kestävän kehityksen alatavoitteiden mukaan, jotka liittyvät seksuaalioikeuksiin. Seuraa kampanjaa Väestöliiton sosiaalisen median kanavissa sekä tunnisteella #paljonenemmänkuinseksi. Voit myös itse osallistua kampanjaan kertomalla oman kokemuksesi seksuaalikasvatuksesta tai siitä, mitä ehkäisy sinulle merkitsee. Lisää omaan postaukseesi myös kampanjatunniste.

Lainaus on Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijan Leena Ruusun opinnäytetyöstä, jossa tarkasteltiin nuorten miesten ajatuksia seksuaalioikeuksista ja kestävästä kehityksestä.

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.