Jokainen vanhempi ansaitsee kiitosta, ymmärrystä ja tukea


”Lapsi kasvaa parhaiten epätäydellisten vanhempien huomassa.”
– Jari Sinkkonen

Sitaatti on mielestäni hyvin lohduttava ja toivoa antava. Moni meistä tuntee riittämättömyyttä vanhempana, ja omaa vanhemmuuttaan on helppo aliarvioida. Kukaan meistä ei ole täydellinen, mutta olemme kaikki inhimillisiä.

Tätä kirjoittaessani on pian äitienpäivä. Mediassa haastatellaan palkittuja äitejä, joille myönnetään kunniamerkkejä arvokkaasta kasvatustyöstä. Vuosittain 35 äitiä saa tämän kunniamerkin. Olivat perusteet mitkä tahansa, jokainen vanhempi ansaitsee kiitosta, kunnioitusta ja arvostusta omasta kasvatustyöstään. Toivon, että vanhemmat jaksavat uskoa itseensä ja että jokainen löytää oman tapansa olla vanhempi lapselleen.

Parhaassa tapauksessa perhe on voimavara, josta saa energiaa, rakkautta ja tukea. Nämä asiat auttavat jaksamaan silloinkin, kun elämässä on haasteita.

Aina koti ja perhe eivät kuitenkaan anna juuri sitä, mitä vanhempi tarvitsee. Tapaan työssäni paljon vanhempia, jotka kertovat kokevansa väsymystä, uupumusta ja yksinäisyyttä.

Nämä asiat saattavat korostua, kun elämä ja maailma muuttuu epävarmaksi. Arjen tukiverkostoista ei olekaan apua, ja oma ahdistus tai huoli terveydestä sekä tulevaisuudesta vievät voimia. Tekeekö joskus mieli lyödä hanskat tiskiin tai jäädä peiton alle kunnes kaikki on taas hyvin? Vanhemmatkin ovat vain ihmisiä, ja on inhimillistä ajatella, että ei jaksa.

Väsyneenäkin olet lapsellesi rakas ihminen

Milloin viimeksi kuuntelit omia voimiasi ja annoit itsellesi luvan vain olla?

Vanhempana joustat, säädät, suunnittelet ja järjestät, hoidat lapsia, kotia, töitä ja harrastuksia. Lapsiperheessä voi tuntua, että tämä on loputonta.

Kaikilla vanhemmilla on hyviä päiviä, jolloin asiat sujuvat ja on voimia jaksaa, vaikka lapsi kiukuttelee, sisarukset tappelevat tai puoliso ei ymmärrä. Huonoina päivinä kärsivällisyys ei riitä, ja saatat huutaa sekä kiukutella itsekin tai käyttäytyä tavalla, joka myöhemmin kaduttaa. Tässä tilanteessa on hyvä muistaa, että kaiken väsymyksen, vihan ja kyllästymisen keskellä olet kuitenkin lapsellesi rakas ihminen, hänen vanhempansa. Voit pitää mielessäsi, että silloin kun lapsi on rasittava ja uhmakas tai käyttäytyy huonosti, et väsy itse lapseen, vaan lapsen käytökseen.

Kun olet tietoinen omista ajatuksistasi, tunteistasi ja käytöksestäsi, voit valita, haluatko muuttaa näitä itsellesi toimivampaan suuntaan. Sanotaan, että vaatii rohkeutta pyytää apua ja nöyryyttä ottaa sitä vastaan. Mutta tunne siitä, että joku kuuntelee, tietää miltä tuntuu eikä tuomitse, vaan haluaa auttaa sinua jaksamaan tai toimimaan paremmin, on helpottava ja palkitseva.

Tähän vanhempien tuen tarpeeseen on perustettu myös uusi Perhekoutsi-palvelu. Sen tarkoituksena on kuunnella ja auttaa vanhempia löytämään vaihtoehtoja sekä mahdollisuuksia ja ratkaisuja, jotka sopivat sinulle ja perheellesi. Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia.

Huolehtimalla itsestäsi huolehdit myös lapsistasi.

Kirjoittaja Annica Stierncreutz työskentelee Väestöliiton Terapia- ja kotipalvelut Oy:n uudessa Perhekoutsi-etäpalvelussa. Palvelu on maksullinen.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.