Ehkäisyneuvonta on osa perusterveydenhuoltoa

Mitä tekisit, jos et saisikaan ehkäisyneuvontaa lähimmältä terveysasemaltasi? Keneltä kysyisit, jos terveysasemasi ei tarjoaisi äitiysterveyspalveluita? Minne menisit, jos haluaisit keskeyttää suunnittelemattoman raskauden, mutta se olisi laitonta? Nämä kysymykset ovat monelle ihmisille arkipäivää. 

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan jokaisella tulisi olla oikeus saada tarvitsemiaan terveyspalveluita ilman, että yksilön talous kuormittuu huomattavasti, mistä käytetään usein termiä universaali terveys kattavuus (engl. Universal Health Coverage).  Tästä huolimatta arviolta puolet maailman väestöstä ei saa tarvittavia terveyspalveluita. Vuosittain noin 100 miljoonaa ihmistä ajautuu äärimmäiseen köyhyyteen, koska terveydenhuollon kustannukset ovat heille liian suuret. Seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeuksien tulisi olla keskeisessä osassa perusterveydenhuoltoa, joka mahdollistaa: 

  • pääsyn ehkäisyneuvontaan ja mahdollisuuden käyttää ehkäisyä halutessaan
  • äitiysterveyspalvelut mukaan lukien synnytystä edeltävät ja synnytyksen jälkeiset neuvolapalvelut
  • pääsyn turvalliseen aborttiin ja abortin jälkeisen hoidon
  • oikeuden kokonaisvaltaiseen seksuaalikasvatukseen
  • mahdollisuuden suojautua sukupuolistuneelta väkivallalta sekä tarvittaessa saada tukea ja hoitoa. 
  • mahdollisuuden ehkäistä ja hallita seksitauteja 

Ongelmana on, että näitä palveluita ei sisällytetä osaksi perusterveydenhuoltoa lukuun ottamatta perhesuunnittelua ja äitiysterveyttä.  Etenkin oikeus kokonaisvaltaiseen seksuaalikasvatukseen ja turvalliseen aborttiin eivät toteudu monessa maassa, vaikka nämä ovat keskeisiä yksilön hyvinvoinnin ja kehityksen kannalta.  

Arvioin mukaan yli neljä miljardia ihmistä ei saa tarvitsemiaan seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita elämänsä aikana. Tähän vaikuttaa muun muassa yhteiskunnan rakenne, lainsäädäntö ja sosiaaliset normit. Lisäksi sosiaalinen ja taloudellinen asema yhteiskunnassa vaikuttaa palveluiden saatavuuteen. Jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevien, kuten naisten ja tyttöjen, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen, ikäihmisten ja vammaisten ihmisten oikeuksien toteutuminen on etenkin uhattuna. 

6. toukokuuta 59 valtiota allekirjoittivat YK:ssa kannanoton, jossa valtiot sitoutuvat edistämään jokaisen oikeutta terveydenhoitoon, joka sisältää seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut. Tämä on upea alku, vaikka allekirjoittaneiden valtioiden määrä kertoo myös olemassa olevasta oppositiosta, jotka vastustavat YK-järjestelmää ja seksuaalioikeuksia: esimerkiksi allekirjoittaneissa ei ollut Puolaa, Unkaria, Yhdysvaltoja tai Venäjää. Afrikan maista vain neljä allekirjoittivat kannanoton.

Jotta maailmanlaajuinen sitoumus perusterveydenhuollon takaamisesta toteutuu tulee kehitysyhteistyövaroja kohdentaa niin, että rahoitus tukee kehittyvien maiden kapasiteettia vahvistaa terveydenhuoltojärjestelmää ja sisällyttää siihen seksuaali- ja lisääntymisterveys ja –oikeudet. Näin ollen jokaisen oikeus terveydenhuoltoon ja seksuaaliterveyspalveluihin toteutuisi. 

Tämä vähentäisi köyhyyttä sekä sosiaalista ja taloudellista epätasa-arvoa. Mahdollisuus saada terveyspalveluita on keskeinen osa sukupuolten tasa-arvon ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista. Jokaiselle kuuluu ihmisoikeuksien kautta mahdollisuus terveyspalveluihin ja erityisesti seksuaaliterveyspalveluihin. Ilman niitä kestävä kehitys ei voi toteutua. 

Lähteet:

Sexual and Reproductive Health and Rights on the Agenda

Ulkoministeriö, Seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet turvattava myös koronakriisin aikana (2020)

WHO, Universal health coverage for sexual and reproductive health (2020)

WHO, Universal Health Coverage (2019)

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.