Äitienpäivä on tänäänkin

Äitiys on valintojen tekemistä: on sanoja, jotka lähtevät ulos suusta, ja sanoja, jotka mieluummin jättää sanomatta. Äitinä oloon kuuluu halauksia ja kaipuuta, tekoja ja tekemättä jättämistä. Äitinä olo on monien asioiden sietämistä, ja epävarmuus on yksi niistä.

Äitiys muuttuu sisällämme ja ympärillämme. Eri puolet painottuvat, kun lapset ovat teini-ikäisiä, alle kouluikäisiä tai pieniä hoidettavia taaperoita. Samalla ympäröivä yhteiskunta muuttuu, olosuhteet vaihtuvat.

Ydinminässäni ja arjessa on silti samoja toistuvia asioita. Ne luovat elämää päivä kerrallaan: Miten suhtaudun muutoksiin? Milloin haasteet meinaavat ottaa ylivallan, miten selviän eteenpäin? Kenen puoleen käännyn, jos äitinä ja vanhempana tarvitsen neuvoa tai vinkkiä, tai vähintäänkin toisen ihmisen näkökulmaa?

Kodin suljetussa piirissä on voinut tänä keväänä olla yhtäkkiä ylitsevuotavan paljon kaikkea: kotiruuan tekemistä, pölyä, kitkaa kotitöistä, rauhallisten hetkien puutetta. Asunnot ovat näyttäneet elämisen rajat, ihmissuhteet myös. Joku vanhempi on joutunut huomaamaan, että ero on vienyt lapsen yhä kauemmas: koronariskillä on voinut perustella, ettei vuoroviikkojen tai muiden tapaamisten järjestäminen ole järkevää. Lapset ovat olleet vanhempien välisessä ristitulessa. Samaan aikaan jotkut vanhemmat ovat salaa iloinneet, kun koko perheen yhteistä aikaa on ollut enemmän kuin vuosiin. Silti paluuta poikkeustilaa edeltävään aikaan jo kaivataan.

Koronakevään aikana monelle vanhemmalle on tullut uusia painavia huolia perheen taloudesta ja tulevasta toimeentulosta, pohdintoja kaupassakäynnin turvallisuudesta, nuorten ajankäytöstä, terveydestä. Vanhemmat, lapset ja nuoret ovat yrittäneet sopeutua muutoksiin. Uusia rutiineja on luotu, on myös oltu ilahduttavan kekseliäitä. Ehkä jotkut hyväksi koetut asiat ja rutiinit jäävät osaksi uutta arkea, kun poikkeustila jonakin päivänä päättyy, tai tilanne lieventyy. Uusia toivorikkaita alkuja mahtuu aina vaikeuksien joukkoon. Avointa tulevaisuutta kohti on mentävä vaikka pelottaisi.

Selailin yhtenä päivänä muistiinpanoja ajasta, jolloin omat lapseni olivat pieniä. Merkitsin muistiin hetkiä, jolloin tuntui, että kaikki sujui selkeästi ja onnellisesti. Toisaalta kirjoitin hetkistä, kun pohja tuntui putoavan pois monesta asiasta yhtä aikaa. Välillä mikään käytettävissä oleva aika ei tuntunut riittävän. Tai asiat menivät poikkiteloin, vaikka aikaa ja energiaa itsellä olisi ollut.

Tänä äitienpäivänä vierailu iäkkään äidin luona ei ole mahdollista, tai se on tehtävä etäyhteyden päästä. Äidin haudalla voi käydä, sairaalassa tai hoivakodissa ei. Monilla äideillä on huolta vanhemmastaan tai lapsestaan, joka kuuluu taudin riskiryhmään. Tuoreet vanhemmat puolestaan haluaisivat näyttää vauvaansa muillekin, mutta he ovat perheineen yksin kotona, nettiyhteyksien päässä vanhemmistaan, ystävistään ja sukulaisistaan. Joku äideistä ei kaipaisi mitään niin paljon, kuin että saisi vauvan- tai lastenhoitoon apua omalta äidiltään tai muulta sukulaiseltaan.

Moni äiti iloitsee lapsen hyvästä sopeutumisesta etäkoulunkäyntiin. Toisilla arjen täyttävät monet murheet, eikä lapsen koulunkäynti ole niistä päällimmäisin.

Joskus äitinä huomaa miettivänsä, miten päivä tuntuu kulkevan iltaan ennen aikojaan. Joihinkin päiviin taas mahtuu liikaa huolta, surua ja väsymystä, tapaturmia tai ristiriitoja. Päivä ei tunnu päättyvän ikinä. Silti elämä kulkee eteenpäin. Jostain kulman takaa tulee iloa, keveyttä ja onnistumisia, lasten ja välittävien ihmisten voimaa. Asiat kuroutuvat.

Äitinä oloon mahtuu paljon sellaista, mikä siirtyy lämpiminä muistoina tai yllättävinä selviytymiskertomuksina myöhempiin elämänvaiheisiin. Äitiyteen mahtuu myös kohtia, jolloin sanonta ”päivääkään en vaihtaisi pois” tuntuu oudolta. Voisi ehkä vaihtaakin… mutta koska vaihtopistettä ei ole, on helpompi hokea, ettei vaihtaisi. Siirtyminen eteenpäin on enemmän mahdollista.

Voimia tarvitaan nyt kesän kynnyksellä kaikille äideille eri maissa, erilaisissa kodeissa ja ihmissuhteissa. Asiat, joita vielä alkuvuonna ajatteli keväällä tekevänsä tai saavuttavansa, muuttuivat monin tavoin viime kuukausien aikana.

Äitiys ottaa paljon vastaan, muuttuu ja kehittyy. Äitienpäivä on tänäänkin, näinä poikkeuksellisina aikoina.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.