Etätyöt kotona paljastavat kumppaneiden työtavat

Mies ja nainen työskentelevät tietokoneilla kotonaan

Kuvaaja cottonbro palvelusta Pexels

Iso-Britanniassa tutkittiin, miten eristäytyminen koteihin ja etätöihin vaikuttaa parisuhteisiin. Mitä uutta kumppanit oppivat toisistaan ja toistensa töistä? Kyselyyn osallistui 1500 kotona töitä tekevää, parisuhteessa elävää aikuista.

Ennen korona-aikaa 46% kumppaneista ei tiennyt, mitä kumppani töissä tekee, paitsi että hänellä on ”paljon kokouksia” ja ”hän työskentelee toimistossa”.

On aika uskomatonta, miten monet parit asuvat saman katon alla puhumatta töistään!

Nyt eristyksen aikaan puolisot viettävät sekä työpäivänsä että sen päälle vielä vapaa-aikansa toistensa seurassa.  Tässä tilanteessa näkee väkisinkin uusia puolia kumppanistaan: kumppanin voi nähdä esimerkiksi ensimmäistä kertaa työroolissaan, ja huomata uusia puolia hänen persoonastaan.  Monille pareille on syntynyt uutta säpinää siitä, että ratkotaan yhdessä töiden ongelmia tai keitetään vuorotellen päiväkahvit. Monet nauttivat laatuajasta keskenään ja perheen kanssa. Tämä näkyy myös Suomessa. ”Minä voisin jatkaa töitä kotona vaikka kuinka kauan!” sanoi eräs kouluikäisten isä.

Brittitutkimuksessa 40% puolisoista tutustui toisen työtapoihin ensimmäistä kertaa koronaerityksen vuoksi. He tajusivat, että kumppanin työ onkin oikeasti vaativaa. Melkein joka kolmannen mielestä kumppanin työ on mielenkiintoista, mutta viidennes myös piti sitä melko tylsänä.

Etätöiden myötä monen kuva puolisosta on kohentunut. Yli kolmannes koki, että kumppani on todella hyvä työssään, ja lähes joka neljäs ajatteli, että puoliso onkin paljon ammattitaitoisempi kuin mitä he olivat kuvitelleet. Karanteenissa voikin oppia puolisosta kaikkea uutta! Monen kunnioitus etätöissä rehkivää puolisoa kohtaan oli kasvanut. 29% myönsi, että kumppani ponnistelee lujemmin työssä menestymisen eteen kuin he itse.

Moni ajatteli alkujaan, että työn tekeminen kahdestaan kotona ei voisi päättyä hyvin, mutta ilonpilkkuja alkoi kuitenkin ilmaantua. Melkein kolmannes nautti siitä, että saa vaihtaa ajatuksia kumppanin kanssa päivän mittaan. Neljänneksen mielestä oli mukavaa pitää ideariihtä kumppanin kanssa  työasioista, ja liki kolmasosa nautti laatuajasta puolison kanssa. ”Siinä hän on, eikä lähde minnekään!”

Tietenkin myös ärsytyksen aiheitakin löytyy. Neljännes joutui vaihtamaan huonetta, kun kumppanille tuli työpuhelu tai nettikokous. 18% piti toista liian kovaäänisenä, ja 13 % tuskaili kumppanin syövän kaikki herkut. Viidennes riiteli huoneen lämpötilasta, ja lähes viidennes radiokanavasta.

Kun ennen työ- ja kotiaika olivat erillään, nyt yli neljäsosa vastaajista ei osannut erotella työ- ja vapaa-aikaansa. Työpuheluita hoidettiin televisiota katsellen (21%) ja wc-käynnin yhteydessä (15% miesvastaajista).

Yksi etätyön etu on tietenkin leppoisa ja mukava vaatetus. Tämä ei brittitutkimuksen mukaan aina miellyttänyt partnerin silmää, ja 18% katsoi, että kumppanin ulkoasu oli heikentynyt merkittävästi. Kahdeksasosa partnereista näki kumppanin siististi pukeutuneena, ainakin yläosastaan, vain työpaikan videopuheluiden aikaan. 14% naisista ja 12% miehistä vastasi, että etätyön aikaan päivittäinen ulkoasu oli tullut melko rennoksi.

Kolmannes brittivastaajista nautti etätöistä kotona kumppanin kanssa. 28% vastaajista sanoi, että mieluummin viettäisi päivänsä puolison kuin työkavereiden kanssa.  Yli viidennes koki, että etätyö on tehnyt hyvää heidän parisuhteelleen.

Huolimatta kuukausien etätöistä yhdessä, liki joka neljäs puolisoista ei vieläkään tiedä, mitä kumppani työkseen tekee. Ehkä se vielä siitä selviää!

Heli Vaaranen

Lähteet:
Coronavirus Revelations: 46% Of People Had No Idea What Their Partner Did For Work — Until Isolating Together. One Poll 9.4.2020, United Kingdom
Weekly Update of UK Marriage News – No 20.16

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.