Jokaisella on oikeus omaan kehoonsa

Afrikkalainen raskaana oleva nainen seisoo pellolla
Kuva: UNFPA

Suomi on vahva seksuaaliterveyden ja -oikeuksien puolustaja. Käytännössä sillä tarkoitetaan, että Suomi tukee kaikkien mahdollisuutta päättää omasta kehostaan ja saada tarvitsemiaan seksuaaliterveyspalveluja kuten seksuaalikasvatusta, modernia ehkäisyä ja äitiysterveyspalveluita. Sukupuolten välinen tasa-arvo ja naisten ja tyttöjen oikeudet ovat Suomen kehityspolitiikassa kaiken keskiössä.

YK:n väestörahasto UNFPA:n tavoitteena on saavuttaa maailma, jossa jokainen raskaus on toivottu, jokainen synnytys on turvallinen ja jokaisen nuoren potentiaali on kokonaan käytössä. UNFPA ja Suomi jakavat samat arvot ja tavoitteet. Siksi onkin erityisen upeaa huomata, että Suomi on päättänyt tukea UNFPA:a 33 miljoonalla eurolla (UM:n tiedote). Tämä on mittaamattoman arvokasta!

Miksi Suomen tuki UNFPA:lle on erityisen merkittävä?

Suomi antaa UNFPA:lle yleisrahoitusta, joka on joustavaa tukea, jota UNFPA voi suunnata sinne, missä sitä eniten tarvitaan. UNFPA:n toiminta keskittyy erityisesti köyhimpiin maihin sekä naisiin ja nuoriin. Tämän vuoksi Suomen tuella on merkittävä rooli siinä, että tuella voidaan auttaa juuri heitä, jotka sitä eniten tarvitsevat.

Näin ollen esimerkiksi koronakriisin aikana UNFPA voi suunnata tukea terveydenhuoltoon ja varmistaa, että myös kriisitilanteissa seksuaaliterveyspalvelut ovat saatavilla. Ei pidä unohtaa, että kriisien aikana naiset ovat raskaana ja synnyttävät, ihmiset tarvitsevat ehkäisyä ja sukupuolistunut väkivalta lisääntyy kriisien aikana. UNFPA vastaa näihin kaikkiin tarpeisiin erityisesti heikoimmassa asemassa olevien kohdalla.

UNFPA:n tuen nostaminen on erityisen tärkeää sen vuoksi, että se nähdään vastavoimana globaalille seksuaalioikeuksia ja naisten oikeuksia vastustavalle liikkeelle. UNFPA:n tuen nostamisella Suomi viestittää maailmalle, että Suomi tukee vahvasti seksuaalioikeuksia ja naisten oikeuksia eikä anna periksi näitä oikeuksia vastustaville liikkeille.

Kiitos Suomi tuestasi ihmisten arvokkuuden ja yhdenvertaisuuden puolesta!

Väestöliitto jatkaa tiivistä yhteistyötä UNFPA:n kanssa, jotta jokaisella olisi mahdollisuus päättää omasta kehostaan, saada seksuaaliterveyspalveluita ja elää ilman pelkoa väkivallasta.

Lähteet:
https://www.unfpa.org/

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.