Endometrioosia sairastavilla on oikeus nauttia seksuaalisuudesta

Valtakunnallista endometrioosiviikkoa vietetään 23.-29.3.2020 teemalla #näkymätönnäkyväksi. Viikon aikana käsitellään sitä, miten eri tavoin endometrioosi näyttäytyy sairastavilla ja miten se ei useinkaan näy muille ulospäin. Maanantaina 23.3. järjestettiin pukeudu keltaiseen -päivä.

Endometrioosia sairastaa arvioiden mukaan 5─15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista, eli Suomessa jopa 200 000 naista. Sen lisäksi, että endometrioosi voi aiheuttaa kroonisia kipuja ja lapsettomuutta, se vaikuttaa usein jollain tavalla myös seksuaalisuuteen. Tyypillisiä vaikutuksia ovat yhdyntäkivut, erityisesti syvässä emätinyhdynnässä, mutta osa kokee kipua kaikenlaisessa seksissä, ja nämä kivut voivat jatkua päiviä seksin ja/tai orgasmin jälkeen. Lisäksi endometrioosi vaikuttaa usein myös kehonkuvaan ja voi saada naisen tuntemaan itsensä vialliseksi. Ei ole suoranainen yllätys, että tästä kaikesta on usein seurauksena seksuaalista haluttomuutta.

Endometrioosi on alidiagnosoitu sairaus, ja diagnoosiviive on tyypillisesti 6─9 vuotta. Kuukautiskivuista kärsivät nuoret on syytä ottaa vakavasti, ja jokaisella on oltava oikeus riittävään kivunhoitoon. Kyselytutkimukseni mukaan, johon vastasi 585 endometrioosia sairastavaa naista, endometrioosi on myös varsin alihoidettu, niin kipujen osalta kuin muutenkin.

Seksuaalisuuden puheeksiotto on tärkeä osa endometrioosin hoitoa

Endometrioosia sairastavat kokevat usein, että heidän oireitaan vähätellään, ja esimerkiksi seksikivuista puhuessaan moni oli saanut lääkäriltä vastauksen, että ”sellaista se vain nyt on”.

Jokaisella on oikeus nauttia seksuaalisuudestaan, ja olisikin erittäin tärkeää, että hoitotaho ottaisi endometrioosin vaikutukset seksuaalisuuteen puheeksi potilaan kanssa. Tutkimukseni mukaan ne endometrioosia sairastavat, joiden hoitotaho oli ottanut seksuaalisuuden puheeksi, olivat merkitsevästi tyytyväisempiä saamaansa hoitoon kuin ne, joiden kanssa seksuaalisuutta ei oltu otettu puheeksi.

Olisi tärkeää, että endometrioosia sairastavan kanssa seksuaalisuudesta puhuttaessa huomioidaan sekä yksilölliset että kulttuuriset tekijät, kuten mistä esimerkiksi viallisuuden tunteet naisena juontavat ja miten niitä voisi helpottaa kyseenalaistamalla ja uudelleenmäärittelemällä naiseuteen liittyviä odotuksia. Omaan kehoon ja nautintoon tutustumista ei voi koskaan painottaa liiaksi, sillä se on aina pohjana hyvälle seksielämälle.

Ammattilaisen kannattaa kannustaa myös mahdollinen kumppani mukaan näihin keskusteluihin, sillä tutkimukseni mukaan avoin keskustelu kumppani(e)n kanssa on keskeisin keino seksuaalisuudesta nauttimiseen. Kumppanin on tärkeä ymmärtää, milloin on kyse siitä, että sattuu ja milloin siitä, ettei huvita.

Endometrioosi voi pakottaa monipuolistamaan seksitapoja ja -asentoja, mikä ei välttämättä ole ollenkaan huono asia. Seksin käsikirjoitusta voi joutua päivittämään myös sen suhteen, millä kaavalla seksi etenee ja mitä kaikkea siinä ”kuuluu” tapahtua ja mihin se voi päättyä. Se, että joutuu miettimään seksiä muunakin kuin itsestäänselvyytenä voi itseasiassa parantaa seksin laatua. Jokaisen endometrioosia sairastavan kannattaa opetella tunnistamaan, milloin seksille pitää sanoa ”ei” ja milloin sille voi sanoa ”kyllä” tai ainakin ”kyllä, ehkä”.

 

Maria Nikunlaakso
Väestöliiton nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntija, YTM, kliininen seksologi, seksuaaliterapeutti, seksuaalineuvoja

Lue myös:
Voiko endometrioosi vaikuttaa seksuaalisuuteen?
Mitä voin tehdä, jos endometrioosi vaikeuttaa seksielämää?

Kuukautiskipua kuuluu hoitaa tehokkaasti (Väestöliiton blogi 10.2.2020)
Nuorten menkkakipujen vähättelyn on loputtava (Väestöliiton blogi 13.1.2020)

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.