Koronavirus nostaa pintaan tärkeimmät arvot

Koronavirusepidemia on pysäyttänyt meidät jokaisen. Millä on merkitystä elämässä? Jokainen sanoittaa vastauksensa omalla tavallaan. Arvelen, että useimmat meistä vastaavat jotenkin näin: rakkaiden, läheisten ihmisten ja oma terveys, hyvinvointi ja kohtuullinen toimeentulo. Seuraavaksi ehkä vastaamme: se, ettei ketään yhteiskunnassa jätetä yksin eikä ilman apua.

Uudessa poikkeuksellisessa tilanteessa suomalainen hyvinvointiyhteiskunta näyttää kyntensä monella tapaa. Julkinen sektori vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä koko väestölle ja eduskunnan alainen Kela huolehtii Suomessa asuvien perusturvan toteuttamisesta. Samoin varhaiskasvatus ja koulu ovat julkisella vastuulla ja kuuluvat kaikille lapsille. Kaikkien viranomaisten toiminta ankkuroituu eduskunnan säätämiin lakeihin ja jokaisella julkisen vallan käyttäjällä on velvoite toimia ihmisten yhdenvertaisuutta edistäen.

Perustarpeisiin vastaamiseksi myös kriisitilanteissa on kehitetty esimerkiksi lääkkeiden velvoitevarastointijärjestelmä ja pidetty kiinni ruokaturvasta, korkeasta elintarvikkeiden omavaraisuudesta. Kaikessa ei ole haettu äärimmäistä kustannustehokkuutta, vaan investoitu pitkäjänteisesti myös vaikeiden aikojen varalle.

Suomi on rahoittanut järjestelmällisesti myös kansalaisjärjestötoimintaa, niin sosiaali- ja terveydenhuollon, liikunnan, urheilun, kulttuurin kuin nuorisotyönkin alalla. Sosiaali- ja terveysjärjestöt ja myös kotitalousneuvontajärjestöt näyttävät nyt voimaansa ihmissuhteiden tukemisessa, kriisiavussa, terveysneuvonnassa ja monenlaisten arjen pulmien ratkaisemisessa. Järjestötyötä täydentää tilanteen synnyttämä vapaaehtoinen auttaminen.

Sosiaali- ja terveysjärjestöt kohdentavat parhaillaan työtään uusilla, poikkeusolojen vaatimilla tavoilla, lähtien ihmisten huolista ja pulmista. Tuemme ihmisten terveyttä ja hyvinvointia asiantuntijoiden ja koulutettujen vapaaehtoisten antamin konkreettisin neuvoin ja monet järjestöt tarjoavat myös korvaamattoman arvokasta vertaistukea. Lievitämme vaikeuksien kasaantumista vastaamalla kysymyksiin, kohtaamalla ihmisiä ja huolehtimalla heistä niillä tavoin kuin se nyt on mahdollista.

Väestöliitolla on ilo tarjota tietoa ja tukea digitaalisen Hyvä kysymys -palvelualustan kautta. Jokainen voi saada palvelusta tietoa ja tukea oikea-aikaisesti, maksutta ja helposti, kun jokin omassa tai läheisen elämässä askarruttaa. Palvelujen saavutettavuuteen erilaisten käyttäjien näkökulmasta on panostettu. Hyvä kysymys tarjoaa asiantuntevaa neuvontaa, vertaistukea ja luotettavaa tietoa. Palvelun tuottaa ja toteuttaa Väestöliitto yhteistyössä yli 30 kumppanijärjestön kanssa. Sisällöt ja palvelut sivustolle tuottavat järjestöjen koulutetut asiantuntijat ja vapaaehtoiset. Korona-asiaa on jo koottuna palveluun perheiden, lasten ja nuorten näkökulmasta. Tietoa ja tukea koronaepidemian aikana löytyy osoitteesta www.hyvakysymys.fi/korona.

Me järjestötoimijat myös kokoamme ja välitämme päättäjille tietoa eri väestöryhmien korona-arjessa kohtaamista tarpeista ja ongelmista. Samalla jatkamme myös vaikuttamistyötä ja esitämme päättäjille ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin vaatimia muutoksia palveluihin ja etuuksiin ja niiden toimeenpanoon koko ajan muuttuvassa tilanteessa. Tuoreena esimerkkinä lapsi- ja perhejärjestöjen kannanotto lastensuojelun toimintaedellytysten turvaamisesta poikkeusoloissa.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.