Kehotunnekasvatus suojaa ja arvostaa lasta

 

Lasten hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen on kaikkien vastuulla. Lasten turvataidot ja kehotunnekasvatus herättävät ymmärrettävästi myös kysymyksiä, joita onkin aina hyvä esittää. Usein turvataidoista ei ole puhuttu lainkaan lasten kanssa, ja siksi mallit ja materiaalit ovat uusia sekä monille hämmentäviä. Uutisoidumpaa on puhe vaaroista kuin turvallisuuden edistämisestä. Viihdemedian yliseksualisoituminen on tutumpaa, kun taas lasta vahvistavat taidot ja tiedot vieraampia.

On hyvä jatkuvasti arvioida, mitä lapsille ja nuorille opetetaan. Kuka opettaa ja mitä? Ovatko opetetut asiat turvallisia ja mihin ne perustuvat?

Väestöliiton kehotunnekasvatuksen mallit ja materiaalit keskittyvät lasten terveen kasvun ja kehityksen tukemiseen sekä suojaamiseen. Ne perustuvat tutkimuksiin sekä kansallisiin ja kansainvälisiin ohjeisiin. Seksuaalirikosten ehkäisyssä tarvitaan monenlaisia menetelmiä. Jatkuva tutkimus ja ehkäisevä työ kaikilla tasoilla on välttämätöntä. On upeaa, että niin monet tahot toimivat tässä samassa rintamassa. Itsetuntoa ja kehonkuvaa vahvistavat, kaikkien kanssaihmisten kunnioitusta lisäävät sekä puhumattomuuden tabua poistavat työkalut ovat tärkeitä.

Materiaaliemme taustalla on vankka tutkimusnäyttö. THL julkaisi juuri Suomessa Väkivallaton lapsuus -toimenpidesuunnitelman vuosille 2020–2025, ja Väestöliitto julkaisi yhdessä usean muun toimijan kanssa tehdyn vetoomuksen loppuvuonna 2019. Kaikenikäisten lasten ja nuorten turvataito- ja seksuaalikasvatusta edellyttävät muun muassa WHO, Euroopan lapsiasiavaltuutetut, YK:n lapsen oikeuksien sopimus, UNESCO, UNFPA ja Lanzaroten sopimus. Turvallisuuskasvatus ja hyvinvointi ovat ensisijalla myös Opetushallituksen Varhaiskasvatus- ja Perusopetussuunnitelmien perusteissa. Kaiken takana on yhteinen halu suojata lapsia, nuoria ja perheitä.

On ymmärrettävää, että lapsiin liittyvä puhe seksuaalisuudesta, ja etenkin seksuaalisesta väkivallasta, herättää aikuisissa halun torjua ja kieltää koko ajatus. Kyseessä on tabu, joka on erittäin voimakas, kun kyse on lapsista. Ikätasoinen kasvatus on kuitenkin lapsille ihan eri asia kuin nuorille. Turvataidoista on hyvä lähteä liikkeelle. Ne voi kertoa pienellekin lapselle turvataitoja ja -sanastoa vahvistaen. Näin lapsi oppii puhumaan avoimesti kehon kaikista paikoista ja vääränlaisesta kosketuksesta. Jotkut vanhemmat ovatkin hyvin tietoisia siitä, kuinka tärkeää tästä on puhua. Osa vanhemmista myös ajattelee lasten olevan nykyään paremmassa turvassa, mutta sosiaalisen median aikana kaikki lapset ovat tavoitettavissa. Siksi vanhemmat tarvitsevat paljon tietoa ja tukea.

On tärkeää, että lapselle voi kertoa, että kaikki aikuiset eivät aina toimi oikein ja silloin aikuisia ei tarvitse totella. Aikuisen ei kuuluu pyytää lapselta apua, vaan lapsella on oikeus pyytää apua aikuiselta. Lapsen on hyvä ymmärtää, että jos tilanne vaikuttaa hänen mielestään oudolta, tulee hänen lähteä tilanteesta pois ja kertoa siitä turvalliselta tuntuvalle aikuiselle. Lapsen ei tarvitse olla kiltti, eikä kosketus ole koskaan salaisuus.

Lasten kehotunnekasvatuksen tavoitteena on suojata ja arvostaa lasta. Kehotunnekasvatus opettaakin hänet arvostamaan sekä itseään että muita.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.