Tässä blogissa lukee tasa-arvo 23 kertaa

 

Naistenpäivä tarkoittaa minulle etenkin tasa-arvon päivää. Niin olen ymmärtänyt, että sitä tällä päivällä tavoitellaan; kaikille yhtä mahdollista maailmaa. Kaikki sukupuolet ovat epätasa-arvoisia suhteessa muihin sukupuoliin joissain asioissa. Ehkäpä naistenpäivänä voi kuitenkin pysähtyä sen faktan äärelle, että naiset ja tytöt ovat edelleen suurin ryhmä, joita epätasa-arvoisuus ja syrjintä koettelee.

Seksuaalioikeuksien toteutuminen luo pohjan tasa-arvolle. Ilman seksuaalioikeuksia ei voi olla tasa-arvoa. Ilman tasa-arvoa ei voi myöskään olla seksuaalioikeuksia.

Seuraa liuta sellaisia itsestäänselvyyksiä, jotka eivät kuitenkaan ole itsestäänselvyyksiä miljoonille naisille:

  • Tasa-arvoa ei ole, jos naiset eivät saa itse päättää, kenen kanssa muodostavat ihmissuhteen.
  • Tasa-arvoa ei ole, jos naiset eivät saa päättää, kuinka monta lasta haluavat ja milloin.
  • Tasa-arvoa ei ole, jos naiset eivät saa keskeyttää raskauttaan niin halutessaan.
  • Tasa-arvoa ei ole niin kauan kun yksikin ihminen kohtaa seksuaaliväkivaltaa. Tai sukupuolistunutta väkivaltaa.
  • Tasa-arvoa ei ole niin kauan kun yksikin tyttö joutuu keskeyttämään koulun käynnin kuukautisten, raskauden tai pakotetun avioliiton takia.
  • Tasa-arvoa ei ole niin kauan kun yksikin nainen joutuu synnyttämään ilman terveydenhuollon ammattilaisia.
  • Tasa-arvoa ei ole, jos ihmisillä ei ole mahdollisuutta ehkäistä seksitautien, kuten hivin, tarttumista.
  • Tasa-arvoa ei ole niin kauan kun sukuelimiä silvotaan.
  • Tasa-arvoa ei tule, jos ihmisille ei tarjota seksuaalikasvatusta.
  • Ynnä muita sellaisia asioita.
  • Tasa-arvoa ei siis ole.

Tasa-arvon edistämisen juhlavuosi 2020

Yritystä tasa-arvon edistämiseksi kyllä on. Blogin innokkaat lukijat muistavat, että viime vuonna vahvistettiin YK:n väestö- ja kehityskonferenssin 25 vuotta vanhat sitoumukset. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 25 vuotta naisten oikeuksien julistuksesta eli Pekingin julistuksesta ja toimintaohjelmasta. Pekingin julistuksessa vuodelta 1995 YK:n 187 jäsenmaata sanovat yhteen ääneen, että naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia. He sanovat myös, että lisääntymisoikeudet ovat tasa-arvon perusta. Pekingin toimintaohjelmassa vahvistetaan YK:n väestö- ja kehityskonferenssin lupaukset.

Pekingin toimintaohjelmassa sanotaan esimerkiksi

  1. Naisten ihmisoikeuksiin kuuluu oikeus hallita omaa seksuaalisuuttaan ja päättää itse vapaasti ja vastuullisesti – ilman pakkoa, syrjintää tai väkivaltaa – siihen liittyvistä asioista, mukaan lukien terve sukupuolielämä ja suvunjatkaminen. Naisten ja miesten tasavertaiset suhteet sukupuolielämässä ja suvunjatkamisessa – mukaan lukien täysi henkilökohtaisen koskemattomuuden suoja – edellyttävät keskinäistä kunnioitusta ja suostumusta sekä molempien vastuullisuutta sukupuolikäyttäytymisestä ja sen seurauksista.

Pekingin julistuksen 25-vuotista olemassaoloa ja muita tasa-arvon edistämisen merkkipaaluja nostetaan tänä vuonna esiin etenkin YK:ssa. Esimerkiksi YK:n tasa-arvojärjestön UNWomenin perustamisesta tulee kuluneeksi 10 vuotta. Tasa-arvon juhlavuosi huipentuu heinäkuussa Pariisissa Generation Equality Foorumiin.

Nyt on ihmiskunnan hetki aloittaa sellaiset toimenpiteet, että kaikilla ihmisillä sukupuolesta riippumatta on yhtä mahdollinen maailma. Seksuaalioikeuksia edistämällä pääsee pitkälle. Onnea matkaan!

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.