Tietoa taloudesta nuorten ymmärtämällä tavalla


Selvä enemmistö nuorista haluaa parantaa talousosaamistaan. Pojat ovat tyttöjä kiinnostuneempia raha-asioista – jopa kaksi kolmannesta pojista sanoo talousasioiden kiinnostavan heitä. Poikien Puhelin haluaa olla mukana kehittämässä monipuolista ja -tahoista talouskasvatusta. Uudessa animaatiosarjassa taloudesta puhutaan ymmärrettävällä ja käytännönläheisellä tavalla.

Tutkimusten mukaan nuoret ovat itsenäisiä ja vastuullisia kuluttajia, mutta digitalisaatio luo uudenlaisia haasteita. Rahaa on yhä helpompaa käyttää näkymättömästi erilaisten digitaalisten sovellusten muodossa. Mobiilisovellukset tuovat kulutusmahdollisuudet entistä lähemmäs nuoria ja mahdollistavat nopeat ostopäätökset. Lisäksi joka puolelta puskeva mainonta luo uusia tarpeita. Nuorten heikentyneet taloustaidot ovat herättäneet huolta viimeisten vuosien aikana. Ratkaisuksi esitetään usein koulutusta.

Vaikka opetussuunnitelmat huomioivat taloustaitojen perusteet, koulu ei kuitenkaan vastaa nuorten odotuksiin, sillä ainoastaan viidennes nuorista kokee saavansa koulusta riittävät talousosaamisen valmiudet. Nuoret kaipaavat enemmän ohjausta ja tietoa rahankäyttöön ja talouden suunnitteluun. Vastuu ei kuitenkaan ole yksin koululla; kodin roolimallien merkitys on keskeistä, sillä lasten asenteet rahaan ja talouteen syntyvät varhain. On todettu, että vanhempiensa kanssa raha-asioista keskustelevien nuorten taloustaidot ovat paremmat kuin niiden, joiden kotona rahasta ei puhuta. Poikien Puhelimen tavoitteena on saada nuoret kiinnostumaan rahasta sekä madaltaa kynnystä ottaa puheeksi siihen liittyviä kysymyksiä.

Talousosaaminen on välttämätön taito, jonka merkitys korostuu etenkin nuoren itsenäistyessä. Usein sillä tarkoitetaan tietoja ja taitoja toimia vastuullisesti, ja elämäntilanteen vaatimalla tavalla, taloudellisia päätöksiä tehdessä. Poikien Puhelimessa haluamme tarjota oikea-aikaista ja ennaltaehkäisevää tietoa, joka on käytettävissä nuorille ominaisessa kanavassa, tässä tapauksessa YouTubessa. Koska taloussanasto on hankalaa ja vaikeasti ymmärrettävää, uusissa animaatioissa talouteen liittyvistä asioista puhutaan nuorten ymmärtämällä kielellä. Videoissa tuodaan esille se, miten talous vaikuttaa nuoren elämään – jos ei vielä, niin tulevaisuudessa.

Maksuhäiriömerkinnät ovat kasvaneet tasaisesti. Vaikka nuorten kohdalla tilanne on hieman rauhoittunut, etenkin nuoret miehet kuuluvat edelleen riskiryhmään. Poikien Puhelin haluaa osaltaan madaltaa kynnystä hakea apua ajoissa sekä toisaalta purkaa talousvaikeuksiin liittyvää häpeää. Ongelmat arjenhallinnassa näkyvät usein myös oman talouden hallinnassa. Pelkkä tiedonvälittäminen ei välttämättä riitä kasvattamaan nuoren talousosaamista, vaan tukea tarvitaan myös arjenhallintaan. Kokonaisvaltaiseen tilanteeseen voi tarvittaessa hakea tukea keskustelemalla siitä esimerkiksi Poikien Puhelimen työntekijän kanssa. On tärkeää tunnistaa, kuinka haasteet arjessa vaikuttavat taloudelliseen päätöksentekoon.

Tammikuussa alkaneessa animaatiosarjassa taloustaitoja käsitellään seuraamalla 15-vuotiaan nuoren miehen matkaa 25 jakson ajan. Päähenkilö pohtii mm. miksi töitä ylipäätään pitää tehdä ja mihin omalla työllä tienatut rahat oikein menevät. Uusi jakso ilmestyy Poikien Puhelimen YouTube-kanavalle keskiviikkoisin parillisina viikkoina.

Osuuskunta Tradekan tekemä lahjoitus on mahdollistanut animaattorin palkkaamisen Poikien Puhelimen tiimiin sekä taloustaitoja käsittelevän sarjan kehittämisen.

LÄHTEET:

Sitra 2019 / Taloudenhallinnan ja ylivelkaantumisen juurisyyanalyysi

Suomen Asiakastieto Oy 2019 / Maksuhäiriötilastot

TAT 2018 / Nuorten talousosaaminen –tutkimus

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.