Miehet, teitä tarvitaan tasa-arvotyössä!

Miehillä ja pojilla on keskeinen rooli sukupuolten tasa-arvon saavuttamisessa ja seksuaalioikeuksien edistämisessä. Tasa-arvo ja seksuaalioikeudet ovat meidän kaikkien asioita ja emme voi saavuttaa niitä jättämällä osaa yhteiskunnan jäsenistä ulkopuolelle. Sen vuoksi onkin erityisen tärkeää, että seksuaalioikeuksista puhuttaessa puhutaan kaikista sukupuolista. Niiden toteutuminen hyödyttää koko yhteiskuntaa.

Osallistuin marraskuussa ensimmäisen kerran tasa-arvoa käsittelevään seminaariin, jossa 60 prosenttia osallistujista oli miehiä. Oli hienoa nähdä mies enemmistö keskustelemassa meitä kaikkia koskettavasta aiheesta. Keskustelussa nousi esiin yhteiskunnassa vallitsevat sukupuoliroolit, jotka kaventavat käsityksiä siitä, millaisia eri sukupuolen edustajien kuuluu olla. Esimerkiksi miesvaltaisilla työpaikoilla seinillä roikkuvat alastonkalenterit voivat olla epämiellyttäviä ja jopa aiheuttaa turvattomuuden tunnetta vaikka kuvitellaan, että miehisyyteen kuuluu hyväksyä ja ihastella niitä.  Asiaa ei voi kuitenkaan nostaa esiin, koska se nähtäisiin horjuttavan miehisyyttä.

Keskustelukulttuurin laajentaminen avoimemmaksi kaikkien sukupuolten keskuudessa on erityisen tärkeää olemassa olevien valtarakenteiden tasapainottamiseksi. Kun puhutaan seksuaalioikeuksista ja miesten ja poikien osallistumisesta, on tärkeää huomioida sosiaalinen sukupuoli, joka osallistaa kaikkia riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuoli-identiteetistä. Näin ollen pyritään myös haastamaan olemassa olevia maskuliinisuuden ja feminiinisyyden normeja, joiden ylläpitäminen on haitallista.

Monet varmasti muistavat kun yläkoulun terveystiedon tunnilla puhuttiin kuukautisista ja poikien ei tarvinnut osallistua keskusteluun tai edes kuulla naisen anatomiasta. Pojat saatettiin jopa erottaa eri ryhmään keskustelemaan miesten anatomiasta. Tämä ei kuitenkaan ole hyödyllistä kenellekään. Meillä jokaisella on oikeus tietoon seksuaalisuudesta ja sillä tiedolla pystymme myös paremmin kunnioittamaan vastakkaisia sukupuolia ja heidän oikeuksiaan. On tärkeää että nuorille tarjotaan kaikkialla maailmassa kokonaisvaltaista seksuaalikasvatusta, joka on oikeus- ja sukupuoliperusteista.

Esimerkiksi seksuaalikasvatuksella mahdollistetaan se, että jokainen tietää omat oikeutensa ja velvollisuutensa ja sitä kautta heillä on myös mahdollisuus edistää seksuaalioikeuksia.  Erityisen tärkeää on antaa myös pojille ja miehille mahdollisuus olla juuri sellaisia kuin he ovat. Edistämällä seksuaalioikeuksia ja tasa-arvoa edistetään kaikkien ihmisten oikeuksia. Tässä tehtävässä tarvitsemme jokaisen yksilön tukea.

Seksuaalioikeudet kuuluvat kaikille. Jokaisella yksilöllä, riippumatta sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta on vastuu siitä, että jokaisen seksuaalioikeudet toteutuvat. Emme tule saavuttamaan Agenda 2030 kestävän kehityksen tavoitteita ilman jokaisen yksilön, myös miesten ja poikien tasa-arvoista osallistamista seksuaalioikeuskysymyksiin.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.