Kolme vuotta ilman itsemäärämisoikeutta – me emme unohda teitä

Presidentti Trump allekirjoittaa Global Gag Rulen
Presidentti Trump allekirjoittaa Global Gag Rulen 23.1.2017, kuva Valkoinen talo (public domain)

Viimeiset kolme vuotta ovat olleet kohtalokaita miljoonien naisten ja tyttöjen elämässä. 23.1.2017 Presidentti Donald Trump allekirjoitti ”presidentin asetuksen”. Asetus veti rahoituksen pois kaikilta kansainvälisiltä järjestöiltä, joiden toiminta millään tavalla sivuuttaa aborttia. Kyse voi olla esimerkiksi abortin jälkeisestä neuvonnasta.

Asetukseen viitataan termillä Global Gag Rule, eli ”globaali suukapulamääräys”. Presidentti hallintoineen siis kirjaimellisesti tukkii lääkäreiden ja terveydenhoitohenkilökunnan suut.

Vaikka samantyyppisen asetuksen ovat allekirjoittaneet kaikki republikaanipresidentit Ronald Reaganista alkaen, Trumpin Global Gag Rule on kuitenkin aiempaa laajempi. Aiemmin asetus on koskenut vain perhesuunnittelujärjestöjä, mutta Trump laajensi säädöksen koskemaan kaikkia kansainvälisiä järjestöjä, myös YK-järjestöjä.

Mitä ikinä presidentti Trump asetuksellaan tavoitteleekaan, niin ainakaan se ei ole vähentänyt aborttien määrä. Päinvastoin. Tutkijoiden mukaan asetus on johtanut siihen, että joissakin Saharan eteläpuoleisen Afrikan maissa aborttien määrä on lisääntynyt jopa 40 prosentilla.

Aborttien määrän nousuun on looginen selitys. Määrät nousevat, koska rahoitusleikkaukset kohdistuvat järjestöihin, jotka aborttien lisäksi tarjoavat myös ehkäisyä ja ehkäisyneuvontaa. Tämä taas johtaa siihen, että ehkäisyä on yhä vähemmän saatavilla, jolloin suunnittelemattomien raskauksien määrä kasvaa. Ja koska myöskään laillisia aborttipalveluita ei ole saatavilla, myös vaarallisten aborttien määrä kasvaa.

Trumpin päätös on vienyt miljoonilta naisilta ja tytöiltä itsemääräämisoikeuden ja asettanut heidät hengenvaaraan. Eniten rahoitusleikkauksista kärsivät kaikkein heikoimmassa olevat, jotka ovat olleet riippuvaisia järjestöjen tarjoamista terveyspalveluista. Trumpin politiikka määrittää heidän koko loppuelämänsä suunnan.

Kestävä kehitys on YK:n jäsenmaiden yhteinen suuri tavoite. Kestävää eikä mitään muutakaan kehitystä tapahdu ilman, että ihmisille taataan mahdollisuus päättää omasta kehostaan sekä välineet suunnitella elämäänsä eteenpäin.

Trumpin päätös leikata terveysjärjestöjen rahoituksen rikkoo seksuaalioikeuksia ja se on este kestävälle kehitykselle.

Me emme unohda teitä, jotka kärsitte presidentti Trumpin tuhoisasta politiikasta. Tulemme taistelemaan teidän kanssanne siihen asti, kunnes asetus kumotaan.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.