Nuorten menkkakipujen vähättelyn on loputtava!

Sattuu niin paljon, ettei pääse sängystä ylös. Sattuu niin paljon, ettei uni tule. Ei pysty lähtemään treeneihin, ei halua nähdä kavereita. Nuoren menkkakipu voi olla viheliäs kumppani. Pahimmassa tapauksessa se lamaannuttaa elämää janoavan nuoren neljän seinän sisään useaksi päiväksi joka kuukausi. Jostain syystä kuukautiskipua ei kuitenkaan oteta todesta.

Nuorista tytöistä jopa ¾ kärsii kuukautiskivuista, ja puolella heistä kivut ovat kovia. Kipuun voi liittyä pahoinvointia, oksentelua, ripulia ja väsymystä.  Eli vähän kuin migreeni ja vatsatauti yhdistettynä, paitsi pahempi koska siihen liittyy myös jatkuva verinen vuoto emättimestä. Ja tämä toistuu 12 kertaa vuodessa.

Järkyttäviä oireita joka kuukausi. Jatkuen useimmiten vuosia ennen kuin nuori saa hoitoa. Ja jos näitä kipuja ei hoideta, se altistaa kivulle herkistymiseen ja pahimmassa tapauksessa vuosien vaikeaan kipukierteeseen. Miten on mahdollista, että näin yleinen ja hankala ongelma jää hoitamatta?

Vähättely aiheuttaa häpeää, häpeä estää hakemasta apua

Gynekologiaan erikoistuvana lääkärinä olen hoitanut satojen, ehkäpä jo tuhansien naisten kuukautiskipuja. Voisi siis sanoa, että ansaitsen elantoni menkoilla. Puhun, näen ja kuulen kaikkea mahdollista kuukautisiin liittyvää viikoittain.  Sen vuoksi minua hämmentää, että kuukautisista puhuminen on 2010-luvullakin nuorille ihan yhtä vaikeaa kuin itselleni 90-luvulla.

Mutta eipä tuo ole ihme. Vaikka sosiaalisen median kautta löytyy jo nykyään vertaistukea ja aihe on aiempaa vahvemmin esillä, menkat ovat yhteiskunnassamme yhä tabu. Lukuisat nuoret kertovat, että heidän menkkakipujaan jatkuvasti vähätellään. Vähättelyä tapahtuu kaikkialla: kotona, kouluissa, harrastuksissa ja, kyllä, jopa terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotoilla.

”Kuukautiskipu kuuluu naisen elämään, on sitä ennenkin selvitty!”

”Liikkuminen auttaa, mene ulos juoksemaan! Nykyajan nuoret liikkuu muutenkin liian vähän!”

Tai välinpitämätön huokaus ja selän kääntäminen. Tai ihan vaan se, ettei asiaan tartuta, vaikka nuori on toistuvasti poissa koulusta tai harrastuksista. Tämä asenne välittyy nuorelle ja varmistaa, että suu pysyy supussa.

Liian mutkikas tie lääkärin luokse

Ensimmäinen este kuukautiskipujen asianmukaiselle hoidolle lieneekin vaikeus ottaa asia puheeksi nolaamisen tai vähättelyn pelossa. Jos nuori uskaltautuu asiasta puhumaan, niin seuraava kompastuskivi on valitettavan usein aikuisen tietämättömyys siitä mikä kuukautiskivun aiheuttaa ja miten sitä pitää hoitaa.

Lisäksi aikuisen voi kerta kaikkiaan olla liian vaikea puhua menkoista. Tässä on jokaisella nuoren vanhemmalla ja nuorten kanssa työskentelevällä peiliin katsomisen paikka. Mahdollisia omia, ristiriitaisia tunteita aiheeseen liittyen pitää sietää, jotta nuorta voi auttaa.

Jokaisella nuorella tulee olla mahdollisuus saada helposti tietoa kuukautiskipujen hoidosta.

Mikä aiheuttaa kivun, onko se vaarallista?

Kivuista kärsivä pelkää itse kivun lisäksi syytä. Miksi minuun sattuu, onko mulla syöpä? Nuorten kuukautiskivut johtuvat tyypillisesti kahdesta eri syystä. Molemmat näistä syistä ovat hyvänlaatuisia eli turha pelko pois!

Nuoren kuukautiskipu on useimmiten primaarista, joka tarkoittaa, että sen takaa ei löydy mitään selkeää sairautta. Kivun aiheuttaa kohdun voimakas supistelu. Toinen syy on endometrioosi, eli kohdun limakalvon sirottumatauti. Endometrioosi on krooninen sairaus, eikä sille ole parannuskeinoa, mutta sen aiheuttamia oireita voidaan hoitaa monella tavoin. Endometrioosin varhainen tunnistaminen on tärkeää, jotta sen hoito onnistuu hyvin.

Ja tässä kohtaa nyt herätys! Nuorten endometrioosi todetaan useimmiten ihan uskomattoman pitkällä viiveellä. Keskimäärin nuoret hakevat apua 6 vuotta oireiden alkamisen jälkeen.

Koska kuukautiskipujen hoito toteutuu nuorilla tällä hetkellä niin huonosti, on ehdotettu, että kuukautiskipuja voitaisiin kouluterveydenhuollossa alkaa seuloa. Kouluterveydenhuolto onkin erityisen tärkeässä roolissa kipujen tunnistamisessa ja nuorten sekä vanhempien neuvonnassa.

Auta kuukautiskivuista kärsivää nuorta

Jokainen nuoren lähipiirin aikuinen voi auttaa kuukautiskivuista kärsivää nuorta. Olennaista on kuunnella herkästi, kysyä aktiivisesti ja välttää vähättelevää puhetta. Kun nuori luottaa aikuiseen, on helppoa ohjata hänet tehokkaan hoidon piiriin.

Tarvitaan maanlaajuinen asennemuutos, jotta nuoret saavat tehokasta ja oikea-aikaista hoitoa kuukautiskipuihin!

Seuraavassa blogikirjoituksessani paneudutaankin sitten tarkemmin kuukautiskipujen hoitoon.


Suvi Leppälahti

Asiantuntijalääkäri

Yksi kommentti artikkeliin ”Nuorten menkkakipujen vähättelyn on loputtava!

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.