Kenenkään ei pidä olla näkymätön

Joulukuu 2019 –Suomen pääministeriksi vaihtui Sanna Marin, joka on koko maailman nuorin istuva pääministeri.

Yksi sana Sanna Marinin haastattelussa kiinnitti huomioni ”näkyminen”. – Kasvoin sateenkaariperheessä, pahinta siinä oli se, että perhemuotoa ei tunnustettu missään. Oma perheeni ei ollut näkyvä, Marin kertoi uudelleen esiin nousseessa Me naiset -lehden artikkelissa.

Tämä lause sattui ja osui, sillä teemme Väestöliitossa töitä näkymättömien ihmisten oikeuksien toteutumiseksi, ja se maailma on meille tuttu. Me tiedämme, että maailma on heitä täynnä. Näkymättömiä ihmisiä, kokonaisia perheitä ja yhteisöjä. Maailma on täynnä heitä, jotka jäävät poliittisten päätösten, budjettien ja suunnitelmien ulkopuolelle. Täynnä heitä, jotka kohtaavat syrjintää, väkivaltaa ja vähättelyä omissa perheissään, yhteisöissään ja yhteiskunnissaan. Heitä, jotka pahimmillaan eivät ole yhteiskuntansa silmissä edes laillisia. Tai olemassa.

Näkymättömistä ihmisistä ei aina saa onnelliseen loppuun päättyviä kauniita tarinoita – heidän tarinansa siitä, miten yhteiskunnat ovat työntäneet heidät syrjään, on surullinen. Niitä tarinoita ei haluta kuulla tai jakaa, on helpompi katsoa muualle tai sulkea silmät.

Tällainenkin syrjintä kuitenkin tappaa. Esimerkiksi transukupuolisten keski-ikä maailmassa on vain 35 vuotta. Yli 50-vuotiaat naiset ovat näkymättömiä jopa monissa tilastoissa, eikä heidän tarpeitaan aina tunnisteta poliittisissa sopimuksissa. Kaupunkeja rakennetaan niin, että vammautuneiden on mahdotonta liikkua niissä itsenäisesti. Seksuaalivähemmistöön kuuluminen on lailla kielletty yli 70 maassa. Paperittomille ei ole missään tarjolla kattavaa terveydenhoitoa tai lain suojaa.

Mutta me Väestöliitossa lupaamme, että meille kukaan ei ole näkymätön. Meille jokaisen ääni on yhtä tärkeä ja ainutlaatuinen. Me ajattelemme, että ei ole olemassa vääränlaisia ihmisiä tai perheitä, on vain vääränlaisia olosuhteita.

Väestöliitto jaottelee seksuaalioikeudet seitsemään oikeuteen. Yksi niistä on oikeus näkyä. Kaikilla on oikeus olla kokonaisvaltaisesti osa yhteiskuntaansa sellaisena ihmisenä kuin on, ilman pelkoa syrjinnästä, leimautumisesta, vähättelystä ja väkivallasta. Seksuaalioikeuksien toteutumisen lähtökohtana on tasa-arvoinen yhteiskunta.

Kiitos pääministeri Marin, että teet kanssamme näkymättömät näkyviksi!

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.