Hyvä seksuaaliterveys on ihmisoikeus

Nyt on historiallinen vuosi. Syyskuussa 2019 New Yorkissa YK:n korkean tason kokous antoi poliittisen julistuksen universaalin terveyskattavuuden saavuttamiseksi. Myös Suomi on sitoutunut tähän työhön. Julistus vahvistaa sen, että jokaisella ihmisellä on oikeus kattaviin terveyspalveluihin. Päätös on historiallinen myös siksi, että siinä seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelujen todettiin olevan ihmisoikeus. Tämä ei ole itsestään selvää. Vaikka seksuaali- ja lisääntymisterveys ja niihin liittyvät oikeudet ovat välttämättömiä ihmisten hyvinvoinnille ja terveydelle, niitä vastustaa hyvin järjestäytynyt ja hyvin rahoitettu, vaikutusvaltainen liike. Seksuaaliterveyspalvelujen merkityksen tunnustaminen YK:ssa on upea voitto ihmisten arvokkuudelle, hyvinvoinnille ja monenkeskiselle kansainväliselle yhteistyölle.

Seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut sisältävät mm. hedelmöityshoidot, kokonaisvaltaisen seksuaalikasvatuksen, kehollisen itsemääräämisoikeuden, oikeuden turvalliseen aborttiin sekä seksitautien ennaltaehkäisyn ja hoidon. Hyvä seksuaaliterveys sisältää myös kaiken väkivallan ennaltaehkäisyn, oikeuden omaan identiteettiin sekä turvalliseen ja nautinnolliseen seksielämään.

Paljon on vielä tehtävää

Tällä hetkellä maailman väestöstä 4,3 miljardia ihmistä on lisääntymisiässä. Suurimmalta osalta heistä puuttuu pääsy kattaviin seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin. Esimerkiksi 232 miljoonaa naimisissa olevaa naista haluaisi käyttää modernia ehkäisyä, mutta heillä ole siihen mahdollisuutta. 350 miljoonaa ihmistä tarvitsisi hoitoa parannettavissa olevaan seksitautitartuntaan. Joka kolmas nainen kohtaa väkivaltaa elämänsä aikana. 40 prosenttia kaikista raskauksista on suunnittelemattomia. Kokonaisvaltaista seksuaalikasvatusta, jota ilman nuoret eivät voi tehdä itselleen edullisia päätöksiä, on tarjolla vain harvoissa maissa.

Katse Suomeen

Suomessakin tarvitaan toimia. Nykyiseen hallitusohjelmaan on saatu tärkeä kirjaus nuorten maksuttomasta ehkäisystä, mutta vielä ei ole selvää, miten se käytännössä toteutetaan. Naisten kohtaamaa väkivaltaa on aivan liian paljon, ja siihen pitää puuttua Istanbulin sopimuksen edellyttämällä tavalla. Seksuaalikasvatus on maailman huippuluokkaa, mutta kaikki Suomen nuoret eivät vielä saa yhtä laadukasta seksuaalikasvatusta.

Väestöliitto on vuosien ajan kehittänyt lasten kehotunnekasvatuksen toimintamallia. Nyt olemme yhdessä usean muun toimijan kanssa vedonneet päättäjiin sen puolesta, että lasten kehotunnekasvatus eli ikätasoinen seksuaali- ja turvataitokasvatus vakiinnutetaan Suomessa ja sen järjestäminen tulee suunnitelmalliseksi osaksi varhaiskasvatusta. Tämä on yksi tapa ehkäistä ennalta lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa seksuaalista häirintää ja kaltoinkohtelua. Lisäksi olemme Väestöliitossa pitäneet tärkeänä, että Suomessa selvitetään ei-kaupallisten sijaissynnytysten edellytyksiä ja mahdollisuuksia osana hedelmöityshoitojen kehittämistä.

Järjestön asiantuntemusta tarvitaan

Suomessa on monipuolinen ja innovatiivinen järjestötoimijoiden joukko. Järjestöillä on valtavasti annettavaa terveydenhuollon kehittämisessä ja terveyden edistämisessä. Olemme asiantuntijoita myös siinä, miten millä tavoilla erilaisia ihmisiä tavoitetaan, mitä palveluja puuttuu sekä ja mitkä toimet ulottuvat tehokkaasti myös kaikkein haavoittuvimmissa asemassa oleviin ihmisiin.
Suomi on maa, jolla on näkemystä ja rohkeutta edistää seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia. Suomella on myös pitkät perinteet kansalaisyhteiskunnan osallistamisessa päätöksentekoon ja eri sektorit yhdistävästä kumppanuudesta hyvän terveyden edistämiseksi.
Näistä on tärkeä pitää kiinni.

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.