Miten sinulle tärkeä nuori pärjää ihmissuhteissaan?

Takavuosina seksuaalineuvontaan saapui alle parikymppinen pariskunta. Molemmat opiskelivat, tekivät töitä opintojen ohella ja elivät omaan suhdettaan. Heidän vastaanotolle hakeutumisen syynä olivat seksiin ilmaantuneet ongelmat. Aika pian keskustelun kautta kävi ilmi, että vaikka nuoret kokivat ongelmia seksissä, niin lopunperin kyse oli siitä, että heillä oli keskenään varsin tavallisia vuorovaikutus- ja kommunikaatiohaasteita.

Edellä oleva esimerkki vaikuttaa monesta ehkä tutulta. Jos nuoret eivät onnistu omin voimin ratkaisemaan kommunikaatiopulmia, niistä voi myöhemmin kasvaa isoja ongelmia joko nykyisessä tai seuraavissa ihmissuhteissa. Kenen kanssa nuoret ratkovat seurustelusuhteisiin liittyviä pulmia? Mikä on se paikka tai taho, josta nuoret saavat tarvitessaan apua? Miten sinä nuortasi tukisit, tai minne häntä ohjaisit?

Viime vuonna (2018) kymmenen prosenttia seksuaalineuvontachatin keskusteluista liittyi nuorten ihmissuhteisiin. Eniten keskusteluja käytiin ihastuksiin ja seurustelusuhteisiin liittyvistä aiheista, jonkin verran myös suhteista kavereihin ja vanhempiin. Nuorten ihmissuhteissa kaihertavat samat teemat kuin aikuisillakin, kuten kuulluksi ja nähdyksi tuleminen, tarpeiden ja halujen erilaisuus, vuorovaikutuksen haasteet jne. Tällaisessa palvelussa, jossa voi keskustella nimettömästi, kriisitilanteet korostuvat jonkin verran, mutta nuoremmat nuoret pohtivat paljon myös sitä, mitä seurustelu itse asiassa on ja mitä se tarkoittaa. Mihin kaikkeen seurustelukumppanina täytyy suostua ja miten omista rajoista saa pitää kiinni?

Nuoren itsenäistyessä hän rajaa entistä enemmän sitä, mitä asioita hän jakaa huoltajilleen. Itsenäinen asioiden hoitaminen ja vastuun kantaminen ovat osa tavallista kehitystä, mutta samalla se saattaa hämärtää nuoren ajatusta siitä, mistä asioista oikeasti täytyy selvitä yksin. Myös vanhemmat haluavat ehkä kunnioittaa nuoren itsenäistymistä, antaa tilaa ja luottaa siihen, että tarpeen tullen nuori pyytää apua.

Kuitenkaan nuori ei ehkä uskalla tai osaa ottaa puheeksi ihmissuhdekuvioitaan. Takana voi olla ajatus vaikka siitä, että pitäisi osata ja pärjätä. Olen miettinyt myös sitä, miten me aikuiset suhtaudumme nuorten seurustelusuhteisiin? Ovatko ne ”kokeiluja”, jotain erilaista kuin aikuisten parisuhteet? Nuorten näkökulmasta heidän suhteensa ovat kuitenkin totisinta totta, vaikka monessa tilanteessa kokemuksia kerätäänkin ensimmäisiä kertoja.

Useimmat parisuhdepalvelut on suunniteltu aikuisille, kun ongelmat ovat jo olemassa ja niitä halutaan korjata. Ennaltaehkäisy olisi tässäkin asiassa yksilön kohdalta inhimillisempää ja yhteiskunnan näkökulmasta halvempaa. Pitäisikö palveluja siis kohdentaa aiempaa enemmän ja aikaisemmin nuorille? Mitä mieltä olet?

Väestöliitossa julkaistiin vuosi sitten Nuorten parisuhdekurssi. Verkkokurssilla voi saada apua ja ymmärrystä seurustelusuhteen ongelmiin. Parhaan hyödyn kurssista saa tekemällä sen kumppanin kanssa.

Tämä teksti on osa blogisarjaa, jossa saatetaan nuoren ääni kuuluville Seksuaalineuvontachatista nousseiden teemojen kautta. Muita sarjassa ilmestyneitä tekstejä ovat:

Nuorta suojaa omien rajojen ja oikeuksien tunteminen
Onko nää mun ajatukset normaaleja?
Kuinka monta kertaa päivässä seisoo?
Kortsuja tai-e-pillereita ensimmäisen kerran
Tota, miten runkataan?
Miten seksiä tehdään?
Seksi, penis ja suojaikäraja – Nuoret kysyvät chatissa

Nuorille suunnattuja uusia, seksuaaliseen hyvinvointiin liittyviä asiasisältöjä löydät lisää Hyvästä kysymyksestä.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.