Kolme sanaa sinulle, ole ystävällinen minulle

Olen vielä pieni,

Kohtele minua hellästi ja arvostavasti. Minulla on oikeus hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.   Kosketa, silitä, suukota, kutita, hali ja helli. Näin saan pienestä pitäen tärkeitä muistijälkiä siitä, että olen sinulle tärkeä, ihailtava ja arvokas. Kaipaan kuulla usein kuinka ainutlaatuinen ja ihana olen juuri tällaisena.

Anna minulle mahdollisuus tutustua omaan kehooni, kosketella, katsella ja tutkia. Välillä mielellään tutkisin myös vaikka kaverini tai sisaruksenikin kehoa, jotta voisin vertailla ja havaita, että millaiset osat ovat meillä samoja ja mitkä erilaisia.

Katsellaan kirjoista ja lehdistä kuvia erilaista ihmisistä ja ihmetellään miten kaikilla on erilainen keho; yhtä hieno ja arvokas.

Jutellaan kehonosista niiden oikeilla nimillä arjen askareiden yhteydessä. Laulellaan kehosta ja lorutellaan kehonosista. Näin opin, että kaikki kehoni paikat ovat niin hyviä, että niille on nimetkin. Pidän kehostani juuri tällaisena, auta minua säilyttämään tämä tunne. Ethän ikinä satuta minua, opin muuten tuntemaan kehoni ja itseni arvottomaksi.

En tiedä oikeuksiani enkä osaa suojata kehoani, ellet sinä kerro ja opeta minulle niitä. Tahdon oppia myös taitoja, miten toimia erilaisissa hankalissakin tilanteissa, jolloin tunnen oloni turvalliseksi.

Kohtele minua ja sisaruksiani tasa-arvoisesti. Haluan syliä ja kosketusta yhtä paljon, riippumatta esimerkiksi siitä, olenko tyttö vai poika.

Harjoittelen vielä monia uusia juttuja. Opasta minua lempeästi ja kerro mikä on soveliasta ja missä tilanteissa. En tiedä, ettei ole tapana unnuttaa toisten nähden tai ottaa kiinni äidin rinnasta, jos et kerro sitä minulle.

Pidän sinusta ja olet minulle esikuva. Näytä mallia siitä miten tulla noin upeaksi ja mahtavaksi!

Henriikka Kangaskoski

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.