Työ ja perhe – kaikkien vanhempien oppi ja ilo

Olen työni puolesta päässyt haastattelemaan lukuisia isiä työn ja perheen yhteensovittamisesta. Moni isä kertoo, että perhevapaat kiinnostavat, mutta niiden pitäminen ei onnistu helposti. Perheen talous kärsisi, eikä työ mahdollista pidempää poissaoloa.

Oma perhevapaajakso ilman äidin jatkuvaa läsnäoloa voi olla isällekin tärkeä kokemus, jossa hän saa rakentaa omanlaisensa suhteen lapseen. On ymmärrettävää, että tuoreesta isästä saattaa tuntua etäiseltä ajatukselta pienen lapsen tai jopa vauvan kanssa vapaalle jääminen. Varsinkin jos siihen ei tule ympäristöltä kannustusta. Itsekin muistan yhä elävästi, kuinka jännittävältä kaksiviikkoisen vauvan kanssa kahdestaan kotiin jääminen tuntui.

Omalla kohdallani perhevapaiden jako puolison kanssa kävi hyvin luonnollisesti. Mieheni jäädessä puoleksi vuodeksi perhevapaalle lapsen ollessa kahdeksan kuukautta tiesin, että hän käy läpi jollain tasolla samoja asioita, kuin minä kahdeksan kuukautta aiemmin. Whatsapp-viestit viuhahtelivat töihin paluuni alkupäivinä, kun joidenkin asioiden äärellä ensi kertaa oleva isä kyseli neuvoja, ja toisaalta huolestunut äiti muistutteli ruokailuväleistä ja huolehti, pärjääkö lapsi seuraavaan imetyskertaan, joka olisi vasta työpäivän päätteeksi. Kaikki meni kahden tuoreen vanhemman hätäilyistä huolimatta vallan mainiosti. Molemmat saivat nähdä mahtavia kehitysvaiheita aitiopaikalta ja muodostaa lapseen oman erityisen suhteensa.

Perheessämme isän perhevapaan alkamisen jälkeen olimmekin pian jo siinä pisteessä, jossa mieheni kertoi minulle, että olemme jo nykyään isommassa vaippakoossa ja esitteli kotona uutta härveliä, joka oli hankittu lapsen kävelyn oppimisen tueksi. Nämä hetket olivat toisaalta riistiriitaisen riipaisevia mutta samalla ihania, koska minä äitinä en enää tiennyt lapsen asioita miestäni paremmin, enkä toisaalta ollut se tietopankki, jolta kysyttiin, mitä lapselle puetaan päälle tai otetaan reissuun mukaan.

Arjen kotityöt perheissä päätyvät lähes huomaamatta enemmän naisten vastuulle, mihin vaikuttaa paljon se, että äidit ovat pitkiä aikoja kotona ja isät pitävät edelleen hyvin pienen osan perhevapaista. Puolisolle, joka ei ole ollut lasten kanssa kotona pyörittämässä arkea, voi olla vaikea kertoa, mitä kaikkea arjessa oikeastaan pitää tehdä. Yhteinen ymmärrys siitä, mitä kotona oleminen lapsen kanssa on, on tutkimusten mukaan sekä parisuhteen että lapsen ja näin ollen koko perheen etu.

Jokainen perhe on erilainen. Perhevapaiden joustavuuden lisääminen voisi tarjota useammalle perheelle sopivan tavan hyödyntää vapaita itselleen sopivalla tavalla. Yksi jousto voisi olla parempi mahdollisuus yhdistää työ ja perhevapaa, esimerkiksi erilaisten osa-aikaisten perhevapaiden muodossa. Tähän toki tarvitaan kannustavaa asenneilmapiiriä myös työnantajien puolelta.

Toki joissakin perheissä toimivin tapa jakaa perhevapaat voi varmasti olla sellainenkin, missä toinen vanhempi ei osallistu perhevastuisiin perhevapaiden muodossa. Tällä hetkellä perhevapaiden pitäminen kuitenkin kallistuu erittäin vahvasti äitien pitämiin vapaisiin, joka kertoo enemmänkin rakenteellisesta ilmiöstä kuin siitä, että suurimmassa osassa perheistä asioista vain satuttaisiin päättämään samalla tavalla.

Tutkimukset myös osoittavat, että isillä on sinänsä kiinnostusta perhevapaiden pitämiseen, mutta moni asia työelämän ja yhteiskunnan rakenteissa ja asenteissa estää isien pidempien perhevapaiden yleistymisen. Joustavuus niin työelämässä kuin perhevapaissa voisi ohjata siihen, että perheiden hyvinvointi lisääntyisi perhevapaiden monipuolisemmalla käytöllä.

Anna Kilponen

****

Kirjoittaja Anna Kilponen (KTM, YTM) on työelämäasiantuntija ja Repo Workin toimitusjohtaja. Annan intohimona on työelämän kehittäminen inhimillisemmäksi, jotta ihmiset työpaikoilla voisivat paremmin.

                                                      

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.