Nyt on aika lunastaa lupaukset, jotka tehtiin 25 vuotta sitten

Dahab Elsayed

Dahab muistaa sen päivän kuin se olisi eilinen. Hän oli vasta nuori tyttö, kun eräs nainen tuli hänen kotiinsa Kairossa ja silpoi hänen sukuelimensä. Hän ei ymmärtänyt, mitä hänelle tehtiin. Hän tiesi ainoastaan sen, ettei hänellä ollut asiaan mitään sanavaltaa.

Dahabin ollessa vasta 13-vuotias hänen vanhempansa kertoivat, että hänen oli aika mennä naimisiin. Hän tuli raskaaksi hyvin pian häiden jälkeen. Silloin ei puhuttu perhesuunnittelusta mitään. 

Dahab on nyt 60-vuotias. Kuten monet muutkin ympäri maailmaa, hän kasvoi aikana, jolloin naisilla ja tytöillä ei ollut moniakaan vaihtoehtoja elämässään. Päätökset koulutuksesta, naimisiin menosta, raskaudesta ja lähes kaikesta muustakin tekivät miehet.”

Paljon on muuttunut vuodesta 1969, kun Dahab oli vasta 10-vuotias. Vielä viisikymmentä vuotta sitten naiset ympäri maailmaa saivat keskimäärin viisi lasta, ja vain 35 prosentilla naimisissa olevista naisista oli mahdollisuus käyttää ehkäisyä. Kehittyvissä maissa naiset saivat keskimäärin 6,7 lasta ja vain kahdella prosentilla oli mahdollisuus käyttää modernia ehkäisymenetelmää. Abortti oli laiton suurimassa osassa maailmaa ja erilaiset liikkeet kamppailivat niin naisten kuin seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta.

Samana vuonna 1969 perustettiin YK:n väestörahasto UNFPA. UNFPA aloitti työnsä tukemalla valtioiden väestöohjelmia ja jakamalla ehkäisyvälineitä. Tällä oli suuri merkitys naisten itsemääräämisoikeudelle omasta kehostaan ja lisääntymisestään. 25 vuotta myöhemmin vuonna 1994 Kairossa järjestettiin kansainvälinen väestö- ja kehityskonferenssi (ICPD), jota pidetään seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien käännekohtana. Mullistavaa tässä konferenssissa oli se, että 179 valtiota yhteisesti päättivät toimintaohjelmasta, joka linkittää naisten oikeudet, naisten voimaannuttamisen ja seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja ihmisoikeudet kestävään kehitykseen.

Kairon konferenssin toimintaohjelma yhdisti koko kansainvälisen yhteisön ja kaikki sen tahot: hallitukset, viranomaiset ja järjestöt, kuten UNFPA:n, toimimaan yhdessä jokaisen ihmisen oikeuksien ja valintojen puolesta. Tähän päivään mennessä olemme saavuttaneet jo paljon. Silti työ jokaisen ihmisen oikeuksien toteutumisen puolesta jatkuu. Maailmassa on edelleen 232 miljoonaa naista, jotka haluaisivat käyttää ehkäisyä, mutta heillä ei ole siihen mahdollisuutta. Joka päivä yli 800 naista kuolee ehkäistävissä oleviin raskauden tai synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin. Puolet 1,4 miljardista ihmisestä, jotka elävät kriisien ja epävakauden vaikuttamilla alueilla, ovat alle 20-vuotiaita.

Kairon konferenssista on kulunut 25 vuotta. Marraskuun puolivälissä kansainvälinen yhteisö kokoontuu Nairobiin tarkastelemaan edellisessä konferenssissa päätettyjen tavoitteiden tilaa ja luomaan entistä vankempaa pohjaa tavoitteiden saavuttamiseksi.  Me kaikki voimme vaikuttaa omalla toiminnallamme näiden tavoitteiden edistämiseen, jotta jokaisen yksilön seksuaalioikeudet toteutuvat tulevaisuudessa. Kestävän kehityksen tavoitteet saavutetaan ainoastaan silloin, kun ketään ei jätetä kehityksestä jälkeen.

Lähteet:

Kuva: Roger Anis
UNFPA, State of Word Population 2019
The Nairobi Summit on ICPD25 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.