Vaikea voitto seksuaalioikeuksille New Yorkissa

Terveydenhoito ei ole maailmalla itsestäänselvyys. Yli 100 miljoonan ihmisen on arvioitu joutuneen myymään kaiken omaisuutensa ja vajonneen köyhyyteen, koska on elämän yllättäessä joutunut maksamaan omia tai läheisensä sairaanhoitokuluja.

Siksi olikin upeaa saada maanantaina hyviä uutisia New Yorkista: Pitkien ja vaikeiden neuvottelujen jälkeen YK:n jäsenmaat hyväksyivät poliittisen julistuksen, jonka mukaan jokaisella ihmisellä on oikeus saada laadukasta terveydenhoitoa.

Esimerkiksi maahanmuuttostatus, sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, ikä, etninen ryhmä tai varallisuuden taso eivät saa julistuksen mukaan vaikuttaa tähän oikeuteen.

Julistus on historiallinen, ja vielä merkittävämmäksi sen tekee, että valtiot sitoutuvat tarjoamaan kaikille myös kattavia seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluja. Tämä ei ollut itsestäänselvyys. Ennen huippukokouksessa tehtyä päätöstä neuvottelut julistuksesta olivat pitkään jumissa.

The Guardian –lehti julkaisi saaneensa käsiinsä Yhdysvaltojen hallinnon laatiman kirjeen, joka kannusti valtioita yhdistymään ”vastustamaan YK:n haitallista, seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja –oikeuksia edistävää politiikkaa”. Kirje oli lähtetty The Guardianin tietojen mukaan lukuisille konservatiivisille maille.

Kirjeessä oltiin huolestuneita siitä, että YK haluaisi käyttää sopimuksiaan aborttioikeuden edistämiseen ja perhearvojen heikentämiseen. Kirjeessä myös kerrottiin, että on olemassa todisteita siitä, että monenkeskisissä, globaalia terveyttä käsittelevissä sopimuksissa mainitut ”kokonaisvaltainen seksuaalikasvatus” ja ”seksuaali- ja lisääntymisterveys ja lisääntymisoikeudet” mitätöivät vanhempien roolia kasvattajina ja niiden avulla YK yrittää saada maita luopumaan omista uskonnollisista ja kulttuurisista arvoistaan. Kirjeen oli allekirjoittanut mm. Yhdysvaltojen valtiosihteeri Mike Pompeo.

Kirje ei tullut yllätyksenä. Yhdysvallat on viime vuosina toistuvasti yrittänyt estää kansainvälisistä sopimuksista kaiken sellaisen kielen, joka aktiivisesti edistäisi sukupuolten tasa-arvoa ja ihmisten oikeutta seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja –oikeuksiin. Esimerkiksi huhtikuussa YK:n turvallisuusneuvoston päätoslauselma seksuaaliväkivallan ehkäisystä konflikteissa saatiin hyväksyttyä vasta, kun Yhdysvaltojen vaatimat muutokset tehtiin. Muutoksissa poistettiin viittaukset siihen, että väkivallan uhreilla on oltava mahdollisuus saada seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluja.

Onkin upeaa, että vahvasta vastustuksesta ja suoranaisesta painostuksesta huolimatta taloudellisesti saavutettavissa oleva laadukas terveydenhoito, myös seksuaaliterveyteen liittyvä hoito, vahvistettiin tällä viikolla ihmisoikeudeksi.

Oli myös hienoa, että Suomi oli yhtenä aktiivisena maana tukemassa ihmisten oikeutta seksuaaliterveydenhoitoon. Saimme ylpeinä kuunnella tasavallan presidentin ottavan YK:n yleiskokouksessa kantaa sen puolesta, että naisten oikeudet ja seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet ovat Suomelle tärkeitä.

Kansainvälinen yhteisö tarvitsee nyt kaiken tuen, että näitä oikeuksia ei vesitetä yhteisistä sopimuksta jatkossakaan, vahvasta Yhdysvaltojen johtamasta vastarinnasta huolimatta.

Ilman seksuaalioikeuksia eivät muutkaan ihmisoikeudet voi toteutua.

 

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.