Vapiskaa seksuaalioikeuksien vastustajat!

Iso osa Väestöliiton kehitysyhteistyöstä on vaikuttamistyötä. Vaikuttamistyötä tehdään poliittisesti Suomen, EU:n ja YK:n tasoilla. Viesti on aina pääpiirteissään sama: seksuaalioikeuksien toteutuminen tai toteutumattomuus vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin läpi koko elinkaaren ja niinpä seksuaalioikeudet ovat välttämättömyys kestävälle kehitykselle. Eli tarvitaan poliittista tahtoa edistää seksuaalioikeuksia kehitysyhteistyössä ja siihen tarvitaan riittävät resurssit.

Käytännössä emme ole koskaan tehneet vaikuttamistyötä yksin, vaan aina toisten järjestöjen kanssa. Esimerkiksi EU-vaikuttamistyötä teemme Countdown2030Europe-verkossa. Verkostossa on Väestöliiton kaltaisia järjestöjä eri Euroopan maista. Kun EU:ssa tulee päätettäväksi seksuaalioikeuksien kannalta merkittävä asia, saamme heti tiedon verkostosta ja voimme kaikki omissa maissamme tehdä töitä sen puolesta, että päättäjät tekisivät oikean päätöksen seksuaalioikeuksien toteutumisen puolesta. Joukkovoimalla olemme saaneet asioita aikaan. Erilaisia seksuaalioikeuksia puolustavia verkostoja on maailmanlaajuisesti muitakin ja ne kaikki tekevät tärkeää ja tehokasta vaikuttamistyötä.

Seksuaalioikeuksien vastustaminen on koko ajan voimistuvaa ja jo arkea Euroopassa. Vaikka Suomessa tällä hetkellä on esimerkiksi melko vapaa abortti, maailman parasta seksuaalikasvatusta tai vaikkapa oikeus päättää omasta parisuhteestaan, se ei tarkoita etteikö kaikkia näitä voisi parantaa entisestään. Ja me emme voi tuudittautua siihen, että tulevaisuudessa kukaan ei nousisi vastustamaan näitä itsestään selvinä pitämiämme oikeuksia.

Yhteinen ääni Suomeenkin

Suomessa on aivan erinomaisia erilaisia ihmisoikeuksia puolustavia verkostoja, mutta vastaavaa juuri seksuaalioikeuksiin pureutuvaa verkostoa ei Suomesta ennen löytynyt. Niinpä ryhdyimme tuumasta toimeen ja kuulostelimme muilta järjestöiltä, olisiko nimenomaan seksuaalioikeuksiin pureutuvalle verkostolle tarvetta. Verkosto siis perustettiin ja sen nimi on yllätys yllätys; Seksuaalioikeusverkosto.

Osallisena verkostossa on tällä hetkellä laajasti ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja globaalia oikeudenmukaisuutta ajavia järjestöjä. Verkoston kautta saamme nopeasti jaettua tietoa ja nostettua ääntä vääryyksiä vastaan. Verkosto on keino valvoa seksuaalioikeuksien toteutumista Suomessa ja Suomen ulkopolitiikassa. Erityisesti verkosto keskittyy kokonaisvaltaisen seksuaalikasvatuksen edistämiseen ja seksuaaliväkivallan poistamiseen. Tarkemmin verkoston tavoitteisiin voit tutustua osoitteessa https://seksuaalioikeusverkosto.wordpress.com

Ps. Jos kiinnostuit verkostosta ja uskot, että omalla järjestölläsi olisi verkostolle annettavaa, ota yhteys: riikka.kaukoranta@vaestoliitto.fi

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.