Ihmisoikeudet eivät lakkaa olemasta voimassa kriisien keskellä

Kuva: kafeinkolik

Uusi hallitusohjelma painottaa, että naisten ja tyttöjen oikeuksia tulee jatkossakin edistää voimakkaasti Suomen kehitysyhteisyössä. Tämä on toivottu kannanotto ja linjaus, sillä naisten ja tyttöjen oikeuksien, varsinkin seksuaalioikeuksien, parantamisessa on kyse myös yhteiskuntien kokonaisvaltaisesta kehittämisestä. Panostus seksuaaliterveyteen vähentää väestönkasvua ja vaikuttaa positiivisesti yhteiskuntien ja koko maailman kehityksen suuntaan.

Uudessa hallitusohjelmassa luvataan myös lisää varoja humanitaariselle työlle. Koskaan maailman historiassa ei ole ollut yhtä valtavaa joukkoa ihmisiä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa. Puolet heistä ovat naisia ja tyttöjä.
Ihminen voi löytää itsensä ja perheensä humanitaarisen katastrofin keskeltä monesta syystä – esimerkiksi luonnonkatastrofin, poliittisen kriisin tai tautiepidemian takia. OIi tilanne mikä hyvänsä, kriisin keskellä elävät tai sitä pakenevat ihmiset tarvitsevat seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluja selviytyäkseen.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet tarkoittavat käytännössä esimerkiksi turvallisia synnytyksiä ja raskauden aikaista terveydenhuoltoa, oikeutta ehkäisyyn ja turvalliseen raskauden keskeytykseen, seksuaalisen itsemääräämisoikeuden toteutumista, lapsiavioliittojen ja seksuaalisen väkivallan ehkäisyä ja oikean tiedon jakamista. Kyse on perustavista ihmisoikeuksista.

Joka päivä 500 naista ja tyttöä ja kuolee kriisien keskellä estettävissä oleviin raskauden ja synnytyksen aikaisiin komplikaatioihin. Näille naisille ja tytöille seksuaaliterveyspalvelut olisivat olleet yhtä tärkeitä kuin vesi, suoja ja ravinto, mutta silti yhä liian usein seksuaaliterveyspalveluja ei nähdä välttämättöminä ja elämää suojelevina elementteinä, vaan perästä toimitettavana lisänä.

Ihmisoikeudet eivät lakkaa olemasta voimassa kriisitilanteessa. Ihmisoikeudet eivät voi myöskään täysmääräisesti toteutua, jolleivat seksuaalioikeudet toteudu.
YK:n päätöslauselma 1325 – Naiset, rauha ja turvallisuus käsittelee naisten asemaa kriiseissä. Myös Suomi on huomioinut seksuaalioikeudet omassa 1325-toimintaohjelmassaan.

Lisäksi Suomi on sitoutunut vuonna 2016 Istanbulissa pidetyssä humanitaarisessa huippukokouksessa laadittuun julkilausumaan, joka mm. painottaa, että seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut on saatava kriisin keskelle joutuvien käyttöön 48 tunnin sisällä kriisin alkamisesta.

Uusi hallitusohjelma lupaa hyvää kriisien keskellä elävien ihmisoikeuksien toteutumiselle. Nyt odotamme, toteutuvatko nämä lupaukset.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.