Nuoren ajatuksia kannustavasta vanhemmuudesta

Kannustava vanhemmuus. Mitä se oikeastaan on? Miten voi olla kannustava vanhempi lapselle tai nuorelle?

Ensimmäiseksi: Kannusta lastasi tai nuortasi!

Kannustaminen kaikessa, mitä lapsesi tekee, on erittäin tärkeää lapselle. Jos lapsesi esim. harrastaa jalkapalloa ja tekee maalin pelissä, sano, että ”hieno maali!” tai ”oletpa taitava!” Kannustaminen on kuitenkin tärkeää myös silloin, kun joukkue häviää. Silloin voi keskittää lapsen ajatukset johonkin pieneen, onnistuneeseen yksityiskohtaan kuten hienoon syöttöön tai pallon kuljetukseen.

Koulu voi myös tuottaa paljon paineita joillekin. Jos esimerkiksi koe on mennyt vähän huonommin, kerro ettei yksi koe merkitse mitään tulevaisuudessa. Toisaalta, jos koe on mennyt hyvin, sano se lapselle. Myös ihan vain silloin tällöin sanottu ”Olen ylpeä sinusta”, on yllättävän tärkeä lapselle tai nuorelle.

Toiseksi: Ole läsnä.

Jos lapsesi soittaa pianoa, mene hänen konsertteihinsa. Jos hän harrastaa teatteria, mene katsomaan hänen näytelmiään. Jos hän harrastaa koripalloa, mene seuraamaan hänen peliään. Kun lapsella on kevät- tai joulujuhla, mene hänen koululleen. Kun hän kysyy apua läksyissä, auta häntä parhaasi mukaan. Kun hän haluaa sinulta huomiota, ole läsnä, kun sinulla on aikaa.

Nämä vinkkini toimivat niin taaperoille kuin teini-ikäisillekin ja kaikille siltä väliltä. Tutkimuksissa on huomattu, että myös teinit haluavat lisää huomiota ja aikaa vanhemmiltaan. Näytä siis, että välität lapsestasi!

Laura, 14v.
Kirjoittaja tutustui työelämään TET-harjoittelun muodossa Väestöliitossa keväällä 2019.

Blogiteksti on osa kannustavan kasvatuksen kampanjaa #hyväkasvaa 6.-10.5.2019. Kampanjassa ovat mukana Lastensuojelun Keskusliitto, Ensi- ja turvakotien liitto, Meidän Perhe -lehti sekä Väestöliitto.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.