Kohti kestävän väestönkasvun kehityspolitiikkaa

Travel Stock_Shutterstock.com

Maailman tulevaisuus on sidottu siihen, saavatko ihmiset päättää omasta kehostaan ja lapsiluvustaan.

Väestön voimakas kasvu etenkin maapallon köyhimmissä maissa on vakava haaste YK:n Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiselle, ihmisoikeuksien toteutumiselle ja maapallon kantokyvylle.

Me tiedämme kuitenkin,  miten väestönkasvuun voidaan vaikuttaa. Nyt tarvitaan poliittista tahtoa ja investointeja, joiden avulla kestävä väestönkasvu voidaan saavuttaa.

Väestönkasvu lakkaa, jos ihmisten oikeus saada tietoa seksuaalisuudesta ja seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluja toteutuu. Perhesuunnittelun turvaamisen pitäisi olla lähtökohta myös muihin kehityksen kulmakiviin, kuten koulutukseen tai terveydenhuoltoon, investoimiselle.

Miksi väestö kasvaa?

Maailmassa on 214 miljoonaa naimisissa olevaa naista, jotka haluaisivat käyttää modernia ehkäisyä, mutta heillä ei ole siihen mahdollisuutta. Esimerkiksi suuren väestönkasvun Nigeriassa vain 15 prosentilla naimisissa olevista naisista on käytettävissään moderni ehkäisymenetelmä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan 40 % kaikista raskauksista on suunnittelemattomia. Köyhyys on suurin yksittäinen valinnanvapauden kaventaja. Esimerkiksi korkean väestönkasvun Malawissa maan rikkaimpaan viidenteen sijoittuvat naiset saavat keskimäärin kolme lasta, kun taas köyhimpään viidenteen sijoittuvat naiset saavat keskimäärin seitsemän lasta. Myös köyhissä maissa varakkaimmilla on usein mahdollisuus saada haluamiaan palveluja käyttöönsä. Edistääkseen tehokkaasti kestävää kehitystä perhesuunnittelupalvelujen pitää olla tasa-arvoisesti kaikkien, myös kaikista köyhimpien, saatavilla.

Esimerkki Aasiasta

Niin sanotut Aasian taloustiikerit onnistuivat nousemaan köyhyydestä panostamalla samaan aikaan kattaviin perhesuunnitteluohjelmiin ja investoimalla julkisen sektorin palveluihin. Tämä on myös taloudellisesti järkevää. Thaimaan hallitus arvioi, että vuonna 1970 aloitetun kattava perhesuunnitteluohjelma maksoi vuotaan 2010 mennessä 68 miljoonaa dollaria, mutta samalla säästöt muista julkisista menoista olivat 1,1 miljardia dollaria.

Laadukas koulutus tarvitsee rinnalleen perhesuunnittelupalvelut

YK:n arvioiden mukaan, jos perhesuunnittelupalveluja ei onnistuta ulottamaan kaikkien sitä haluavien saataville, kasvaa Saharan eteläpuoleisen Afrikan 5-14 –vuotiaiden oppilaiden lukumäärä 77 miljoonalla vuoteen 2030 mennessä. Tämä asettaa valtavat paineet koulutussektorille.

Lisäksi tiedon ja ehkäisypalvelujen puutteesta kärsivät ennen kaikkea jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevat. Tyttöjen suuri varhaisten raskauksien määrä lisää koulupudokkuutta ja naisten ja tyttöjen heikompaa yhteiskunnallista asemaa

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa yli 30 % tytöistä, jotka jättävät koulun kesken, tekevät sen (usein ei-toivotun) raskauden takia.

Kairon väestö- ja kehityskonferenssin toimintaohjelma täyttää tänä vuonna 25 vuotta

Konferenssin lopputuloksena todettiin, että seksuaali- ja lisääntymisterveys ja lisääntymisoikeudet ja sukupuolten tasa-arvo tulisi ottaa huomioon kaikissa kestävään kehitykseen tähtäävissä toimenpideohjelmissa. 25-vuotisjuhlia vietetään kuitenkin surullisissa tunnelmissa. Seksuaalioikeuksia ja naisten oikeuksia vastustava liike on vahvistunut sekä EU:ssa että globaalisti.

Siksi on äärimmäisen tärkeää, että Suomi edistää jatkossakin äänekkäästi seksuaalioikeuksia.

Maailman tulevaisuus on sidottu siihen, saavatko ihmiset tulevaisuudessa päättää omasta kehostaan ja lapsiluvustaan.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.